Bu sebeple, alınan önlemlerden sadece bir tanesi olan, etiketlerimizin üzerinde bulunan ''son kullanma tarihi'' (SKT) ibaresi yerine bazı ürünler için ''tavsiye edilen tüketim tarihi'' (TETT) ibaresinin kullanılmasına karar verilmiştir.
Son Kullanma Tarihi (SKT), Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ile benzer anlama gelmemektedir. Son kullanma tarihi, kısaltması olan (SKT) veya son tüketim tarihi, kısaltması olan (STT) olarak ifade edilir.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Ürünün muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken koşullar varsa, tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisini takiben belirtilir.” “1) Son tüketim tarihi, 'son tüketim tarihi' ifadesi kullanılarak veya '… tarihine kadar tüketiniz' şeklinde belirtilir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
3.4 Üretim tarihi : Bir gıdanın paketlemeye hazır hale geldiği tarih . 3.5 Paketleme tarihi : Nihai olarak satışa sunulmak üzere bir gıda maddesinin primer paketi içinde paketlendiği tarih .
Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin satışı mevzuat gereği yasaktır.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Yasal mevzuat gereğince gıda ambalajlarında TETT ile birlikte SKT (Son Kullanım Tarihi) diğer adıyla STT (Son Tüketim Tarihi) bulunmak zorundadır. Tüketicilerin TETT ile SKT terimlerini birbirine karıştırmamaları gerekiyor. Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir.
Kredi kartınızın ön yüzünde bulunan son kullanma tarihi genellikle iki sayı şeklinde bulunur. İlk bulunan sayı ay, ikinci sayı ise yılı göstermektedir. Kredi kartlarınızın ön yüzünde direkt olarak görebileceğiniz bu sayılar ile kredi kartınızın son kullanma tarihini öğrenebilirsiniz.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Son kullanma tarihi kartınızın ön yüzünde ay/yıl şeklinde yer alan ve 4 haneden oluşan tarihtir. CVC kodu kartınızın arka yüzünde yer alan ve 3 haneden oluşan numaradır.
Aktif ambalajlama, bozulma reaksiyonlarının hızının azaltılması ve gıdanın raf ömrünün daha da uzatılabilmesi için ambalaj içindeki ortamın değiştirilmesi ya da modifiye edilmesidir. Ürünü dış etkenlerden korumada bariyer olarak kullanılan ambalaj materyaline ekstra özellikler kazandırılması olarak tanımlanabilir.
S.T.T, mikrobiyal açıdan bozulmaya elverişli, daha hızlı bozulan gıdalarda kullanılan tarihtir. İnsan sağlığı açısından kısa sürede tehlike oluşturabilecek olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi belirtir. Daha önceden son kullanım tarihi olarak adlandırılırdı (S.K.T. ).
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Un, 1 yıl boyunca rafta muhafaza edilebilir. Beyaz unun raf ömrü uzun iken yulaf ve çavdar ununun raf ömrü 6 aya kadar kısalabilir. Unun ambalajından çıkarıldıktan sonra buzdolabında saklanması çok daha uygundur.
Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Pişmemiş makarna buzdolabında 1 yıl, buzlukta 2 yıl kadar saklanabilir. Ancak pişmemiş makarnayı buzlukta saklamak çok uygun bir alternatif değildir. Genellikle buzdolabında ve serin yerlerde muhafaza etmek daha doğru olacaktır. Makarna Dolapta Kaç Gün Dayanır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri