Satılan malların maliyeti (SMM), bir şirketin bir süre içinde sattığı ürünleri edinme veya üretme maliyetidir; bu nedenle, ölçüme dahil edilen tek maliyet, işgücü maliyeti de dahil olmak üzere, ürünlerin üretimine doğrudan bağlı olan maliyetlerdir. , malzemeler ve üretim ek yükü.
Satış maliyeti, satıcının mal ya da hizmeti satabilmek için yaptığı harcamadır. Bu harcamaya kira, maaş, reklam, promosyon ve komisyon gibi gider kalemleri dahildir.
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Satış işlemlerine ilişkin satılan malın maliyeti işleminin muhasebeye entegre edildiği bölümdür. Satılan maliyetinin hesaplanmasında iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlar sürekli ve aralıklı envanter yöntemleridir.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
İlgili 27 soru bulundu
İşletmenin satılan mamul maliyeti, satılan ticari mal maliyeti ve satılan hizmet maliyeti toplamı alındığında satılan malın maliyeti bütçesi oluşturulmuş olur.
Bu bağlamda, üretim yapan bir işletmede düzenlenen satışların maliyeti tablosu üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; üretim maliyeti, yarı mamul kullanımı ve mamul stoklarındaki değişimi gösteren bölümdür.
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesi işlemi satış işlemleri sonunda yapılan bir işlemdir. Satılan malın muhasebeleştirilmesinden sonra yapılır.
[Satışların Maliyeti Tablosu, Kâr Dağıtım Tablosu, Fon Akım Tabloları (Fon Akım Tablosu, Nakit Akım Tablosu, Net İşletme Sermayesindeki Değişim Tablosu), Özkaynaklar Değişim Tablosu] düzenlenmesi zorunluluktur.
Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM) nin Hesaplanması
Muhasebe dışı envanterde yapılan dönem sonu, fiilî ticari mal sayımında 5.000 TL'lik mal olduğu belirlenmişse • (65.000- 5.000 =) 60.000 TL satılan ticari malların maliyetidir.
Satılmak üzere üretilen veya alınan mal ve hizmetlere doğrudan verilen tüm maliyetler satış maliyetidir. Ayrıca üretim aşamasının dışında kalan genel giderler, pazarlama ve işletmenin sabit maliyetleri gibi dolaylı harcamalar da satış maliyeti kapsamında değerlendirilir.
İşletmenin dönem içindeki stok hareketleri ile satılan mamul, yarı mamul, ilk madde ve malzeme ile ticari mal gibi maddelerin ve satılan hizmetlerin maliyetini kapsar.
Satışın geliri 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabının alacağında izlenir. Satışın maliyeti ise 623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ hesabında kayıt altına alınır.
SMM için Formül ve Hesaplama. Satılan envanter , SMM hesabının altındaki gelir tablosunda görünür .
İşçilik Maliyeti Nasıl Hesaplanır? İşçilik maliyeti brüt aylık ücrete işverenin ödemesi gereken vergi ve kesintilerin eklenmesiyle hesaplanır. Brüt aylık ücrete SGK işveren primi, işsizlik sigortası işveren primi ve Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi eklenmesiyle işçilik maliyeti bulunabilir.
Serbest meslek makbuzu hesaplaması yapılarak serbest meslek erbabı müşterinin ödemesi gereken tutar bulunabilir. Bu hesaplama yapılırken stopaj ve KDV işlenir.
Net Tutar = [Brüt Tutar – Stopaj Oranı] olmalıdır. Yani, 1000-200= 800 TL'dir. %18 KDV Oranı = [Brüt Tutar X KDV Oranı] olmalıdır. Yani, (1000×18)/100 = 180 TL'dir.
Ürünün maliyeti, her bir ürünün işletmeye olan gerçek katkısını ortaya koyar. Maliyet Nedir? Arapça kökenli bir kelime olan maliyet kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Günlük hayatta bile sık sık kullandığımız maliyet kelimesi, muhasebe alanında daha da önemli bir yere sahip bulunuyor.
Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir. Faaliyet giderleri ve diğer gelir ve giderler dikkate alınmadan sadece satışların maliyeti dikkate alındığından satışların kârlılığının ölçülmesi açısından önemli bir orandır.
Satışların Maliyeti: Satılan malların maliyetinin yazılı olduğu kalemdir. Burada işçilik, hammadde gibi genel üretim giderleri sınıflandırılır. Şirketin fabrikasında oluşan giderler buraya yazılır. Brüt Kâr: Brüt kâr satışların maliyeti çıkarıldıktan sonra elde edilen kârdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri