Süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyve ve sebze-meyve suları gibi dengeli seçimler yapılmalı. Bunlar, dikkati toplamak ve zihinsel performans için destekleyicidir.
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır. Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.
Beslenmeniz Sınav Performansını Etkiler
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltıda uyarıcı etkiye sahip çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz.
Ayrıca sınava hazırlık dönemi boyunca öğrencinin her sabah 1 tam ceviz içi – omega 3 kaynağı tüketimi konsantrasyonu arttırmak adına oldukça önemlidir. Beyin işlevleri ve sinir sistemin de görev alan B grubu vitaminler oldukça önemlidir.
Sınavdan 1-2 gün önce öğlen ve akşam yemeklerinde haşlama veya ızgara et, balık tüketilmelidir. Mayonez ve tavuk bağırsakları bozabilir, tercih edilmemeldir. Sınavda önceki günlerde meyve yeme alışkanlığı edinilmeli gün içinde 3 porsiyon meyve yenilmeli, meyveler enerji sağlamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
B Vitaminlerinin enerji, odaklanma ve zindelik-dikkat için gerekli olduğunu biliyoruz. Folik asit kana oksijen sağlamakta ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini temin etmektedir. Hafif eksikliğinde bile yorgunluk ve bitkinlik hissedersiniz. Ardından dikkat dağınıklığı ve keyifsizlik gelir.
Bu, sınav öncesi stresi azaltabilir ve daha iyi bir ruh hali sağlayarak, sınav performansını olumlu yönde etkileyebilir. Bazı araştırmalar, özellikle kafein içeren bitter çikolatanın, kısa süreli konsantrasyonu ve uyanıklığı artırabileceğini göstermiştir.
Dikkat: Sınav sırasında enerjinizin düşmesine sebep olacak çikolata, şeker ve benzeri tatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız!
Kahvaltıda Muz, Kiraz ve Çilek
Sınav sabahı kahvaltınız da 1 porsiyon meyve mutlaka olsun. Meyve olarak muz tüketebilirsiniz. Muz içeriğindeki magnezyum sayesinde rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
İçinde 1,8 sineol olan okaliptus, nioli, biberiye, defne gibi yağlar hafızayı açar. Ancak burada hafıza açıcıların şahı olan gül yağını da unutmamak gerek. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarda özellikle etkili bulunmuş. Osmanlı Tıbbı'nda da “dimağı arttıran yağlar” arasında geçer.
Adaçayı, zekayı açan bitki çaylarından biridir ve ders çalışma öncesinde 1 fincan tüketilmesi önerilir. Adaçayı dikkati toplayan, beyin hücrelerini uyaran özelliğe sahiptir. Gerilmenizi engeller ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardım eder. Böylece dikkatinizi vermeniz gereken konulara daha iyi odaklanırsınız.
Nootropikler veya nootropik ilaçlar (halk arasında beyin dopingi ve zeka artırıcı olarak da bilinir), sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad.
Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi E vitamini bakımından zengin olan kuru yemişler, içerdiği yağ asitleri sayesinde unutkanlıkla savaşan kahramanlar arasında. Önerilen miktar ise her gün bir avuç kadar.
Zeka Geliştirici Yiyecekler Yaban Mersini Akıllı Tercih
Ayrıca bu lezzetli meyve hafızayı kuvvetlendirir. Yaban mersini, harika zeka geliştirici yiyecektir. Sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı için meyve püresi içeceğinize birkaç yaban mersini koyun.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Yaban mersini, çilek, kuru erik,ahududu, böğürtlen, nar gibi koyu kırmızı renge sahip olan meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde beyini serbest radikal hasarından korur ve hafıza merkezini güçlendirirler.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin. Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Özellikle yumurtalı ıspanak ve lahana cipsi yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Doğal yağlı balık, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Çocuğunuzun bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı beynini korumak için Somon, ton balığı, sardalye gibi Omega-3 içeren balıkları yedirin.
Beslenme rutini oluştururken 3 ana, 2 ya da 3 ara öğün oluşturulması tavsiye edilir. Beyin için sağlıklı besin takviyeleri alınması da fayda sağlar. Üniversite sınavına girecek olan adayların hem sınavdan önce hem de sınav esnasında başta çikolata olmak üzere tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durması gerekir.
Çevresel faktörler bebeğin zeka gelişiminde önemli yer tutar. Her türlü görsel, duysal ve tensel uyarı bebeklerin algılarını etkileyerek zekalarını geliştirir. Bebekler yaşamlarının ilk gününden itibaren sesleri duyarlar ve tepki verirler, kulağa hoş gelen müzikler dinletmek zamanla deneyimlerini artıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri