Sınavsız SRC Belgesi Kimler alabilir? 25.02.2003 tarihinden önce B – E – C – D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler bakanlık tarafından sınavsız Src belgesi alma hakkına sahiptirler.
Sınava Girmeden Src Alma
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
SRC belgesi kimler alamaz kapsamında ehliyet sahibi olmayanlar, belirli suçlardan hüküm giyenler, 66 yaş üstü ve 26 yaşın altında olarak özetlenebilir. SRC belgesi almak için doğru şartları barındırıyorsanız bu konuda size yardımcı olacak kurum ehliyet kursları değildir.
25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet sınıfı B olan kişiler, SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler SRC-2, SRC-3, SRC4 belgeleri için başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce sahip olduğu ehliyet sınıfı E olanlar ise, SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediklerini alma hakkına sahip olabilirler.
Yük eşya ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç kullanan sürücülerin merak ettikleri soru şudur. SRC1, SRC2, SRC3 Ve SRC4 belgeleri eğitimsiz alınır mı? Evet, belirli şartları sağlayan sürücüler SRC Belgelerini eğitimsiz alabilirler. Bu durumda bakılacak ilk kriter ehliyeti ilk alış tarihidir.
İlgili 22 soru bulundu
Yani SRC belgesi için gerekli olan eğitimleri tamamladıktan sonra maksimum 3 hafta içerisinde sınavlara girebilirsiniz. Sınavı başarılı şekilde bitiren adayların sınavlarının onaylanması için yaklaşık 7-10 gün kadar bir süre beklenir. Yani bir sürücünün SRC belgesi alması için ön görülen süre ortalama olarak 1 aydır.
SRC belgesine başvurmadan önce bilinmesi gereken bir detay da 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz TC. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilme hakkınızın bulunduğudur.
Cevap : sürücü kursları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olduklarından dolayı src eğitimi verememektedirler. Bu belgeyi verebilmek için Ulaştırma Bakanlığından yetki almış Mesleki Yeterlilik Eğitim Merkezleri verebilmektedir.
Src 5 sınavsız nasıl alınır? Diğer src belgelerinde olduğu gibi sınavsız alınamaz. Bu belgeyi almak için, eğitimin tamamına girmek ve yapılacak olan sınavlardan başarılı olmak gerekmektedir. Bu belgenin nasıl alınacağı bir avrupa anlaşması olan adr konvansiyonu hükümlerine göre belirlenir.
Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vd. ticari araç kullanan sürücüler alırlar. SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır.
SRC Belgesi Artık E-Devlet'te
Arslan, ilk kez başvuracak vatandaşların e-Devlet'e girerek SRC başvurusu yapabileceğini, 40 liradan 20 liraya düşürülen SRC belgesi ücretinin ödenmesinin ardından da sistem tarafından hazırlanan belgelerin çıktısının alınarak kullanılabileceğini söyledi.
SRC belgesi için gerekli olan evraklar nelerdir? Bu belgeyi almanız için bazı evraklar gerekiyor. Evraklar 2 adet 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf, Türk vatandaşlar için T.C Kimlik fotokopisi, yabancı vatandaşlar için pasaport fotokopisi, ehliyet fotokopisi ve diploma fotokopisidir.
Sınav harçları ve kart ücreti kurs ücreti dışındadır. 2023 yılı için src belgesi sınav giriş harcı 240 TL'dir. Bu harç kurs aracılığıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yatırılır.
Çeşitleri ve Kullanım Alanları SRC belgelerini 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz. SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür.
Src teorik sınavı ve src uygulama sınavı için ayrı ayrı mı harç yatırılır? Src sınav harcı her iki sınav için 240 TL yatırılır. Yani hem teorik hem de uygulama sınavı için ayrı ayrı yatırmaya gerek yoktur.
2022/2023 Eğitim yılında Tehlikeli Madde Taşımacılığı SRC5 fiyat ve asgari kurs ücretleri aşağıdaki gibi uygulanmaktadır. SRC5/ADR Temel Eğitim Fiyatı 2750 TL. SRC5/ADR Temel + Tanker Eğitimi 4000 TL. SINIF 1/ADR Eğitimi 3500TL.
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
Daha açıklayıcı olması için src 66 yaşına kadar geçerlidir. Ancak bu belgeler arasında SRC 5 belgesi için bu süre 5 yıldır. Src 5 belgesi alacak olan sürücüler her 5 yılda bir güncelleme eğitimine katılmaları ve güncelleme sınavına girmeleri gerekmektedir. Src 1 Belgesi geçerlilik süresi: 18 yaş ile 66 yaş arası.
Uluslararası yük taşımacılığı yapan sürücüler SRC 3 sınavından geçerek SRC 3 belgesi alabilir. SRC 3 belgesine sahip sürücüler kamyonet, pikap, panelvan, çekici veya tır gibi ticari araçları kullanabilir.
SRC Sertifikası İçin Gerekli Belgeler
Muayene veya eğitim almadan SRC belgesi almak isteyen sürücüler 25 Şubat 2003 tarihine kadar ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir. Bu tarihten önce B sınıfı lisans sahipleri SRC2 ve Src 4 belgesi, CD sınıfı lisans sahipleri ise SRC2, SRC3 ve SRC4 belgelerini alabileceklerdir.
Bu belgeyi almak için sürücülerin 32 saatlik bir eğitime katılması gerekir. “SRC 1 hangi araçları kullanır?” sorusunun cevabı ise otobüs ve minibüstür.
Ehliyet sınıfına göre bu şartlarda değişiklikler görülebilir. Genel olarak SRC Belgesi alacak adayların öncelikle sorduğu sorulardan bir tanesi de Sınavsız SRC belgesini nasıl alınır sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı aslında çok net adından anlaşılacağı üzere sınava girmeden belge almanız mümkün.
e-Devlet şifresine sahip olan kişi, e-Devlet şifresine sahip olan kişi e-Devlet şifresiyle kamu kurumlarından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını seçip buradan mesleki yeterlilik belgesi işlemlerinden doğrudan SRC belgesine başvuru butonuna tıklayacak.
SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri