Öğretmen adayı, okuldaki öğretmeninin akademik yardımcısıdır. Bunlara ek olarak, her öğretmen adayı 3. sınıfta, her dönemde, en az bir saatlik bir ders planı hazırlar ve bunu bütün sınıfa uygular. 3. sınıf sonunda yaklaşık olarak, 72 gün veya 576 saat staj yapmış olunur.
Zorunlu staj yoktur, ancak lisans 4. sınıfın ilk dönemi Okul Deneyimi, ikinci dönemi ise Öğretmenlik Uygulaması dersleri ile uygulama yapılma zorunluluğu vardır.
6) Zorunlu staj var mı, stajlar nasıl oluyor? Zorunlu staj var. Stajınızı 4. sınıfta üniversitenizin seçmiş olduğu bazı okullar arasından seçeceksiniz.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
MADDE 5- (1) Aday öğretmenlerin adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süreçte aday öğretmenler, eğitim ve uygulama görevlerinden oluşan Yetiştirme Programına tabi tutulur. (2) Yetiştirme Programı, Eğitim Kurulu Kararıyla belirlenir.
İlgili 38 soru bulundu
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Stajyer Öğretmen Ne Kadar Maaş Alır? Stajyer Öğretmen olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Stajyer Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.800 TL civarındadır.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir.
Yaz ayında yapılır max 30 gün süresi vardır. 1 sınıf sonunda yapılır. İstersen alttan bırakarak 2. sınıfta da yapabilirsin.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Stajyer Öğretmen Maaş Almaz
Ancak stajyer öğretmenler her hangi bir maaş, ders ücreti, yemek parası, yol parası vb. gibi konularda ödeme almamaktadır.
Staj kaçıncı sınıfta başlar sorusunun cevabı öğrencilerin eğitim durumuna göre değişir. Anadolu meslek ve teknik liselerde dördüncü sınıfta zorunlu staj programı vardır. Üniversitelerde de staj dördüncü sınıfta yapılır. Meslek yüksekokullarında ise ikinci yılda staj vardır.
Her hafta 6 ders saati olmak üzere, öğrenciler bir yarıyılı boyunca toplam 14 hafta ilgili uygulama okulunda staj yapmaktadır.
Bu yıla kadar 2 ve 3. sınıf stajını yapmayan öğrenciler 2023 yaz aylarında stajlarını tamamlamak zorundadırlar. Staj yapan tüm öğrenciler Staj Defterini Kitap satış bürosundan temin ederek, staj yaptığı kurumun yetkili amirine Staj Defterini onaylatmak zorundadırlar.
Genellikle özel okullarda Ağustos ayında başlanmaktadır. 4. sınıf stajının amacı ise 3. sınıfta kazanılan deneyimi biraz daha ileriye götürmektir. Bu kapsamda öğretmen adayları okul içinde aktif bir şekilde görev almaktadır.
Evet, zorunludur. Öğrencilerin bölümde teorik olarak öğrendikleri bilgileri ilgili sektörde uygulayabilme becerilerini geliştirmeye ve iş tecrübesi edinmelerine yönelik staj yapma zorunlulukları vardır.
KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 20…–20… Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar (Dönem Uzatanlar için), bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
12. sınıfta okul süresince yani eylülden hazirana kadar staj yaparlar. Yani 5 gün boyunca okula değilde, 2 gün okula 3 gün staja gidiyorlar. Aynı şekilde kış stajyerlerinide günde 8 saatten fazla çalıştıramazlar.
Uygulama öğrencisinin fiilen anlatacağı ders saati; ilgili dersin haftalık ders çizelgesinde ders saati 1-2 saat olanlarda en az toplam 14 (on dört), 3 (üç) ve üzeri olanlarda ise toplam 24 (yirmi dört) saatten az olmayacak şekilde planlanır.
"Öğretmenlik Uygulaması" adıyla geçen "öğretmenlik stajı"mızın yeri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün anlaşmalı olduğu ilçe okullar arasından seçilerek belirleniyor. Ancak bu seçim, staj okullarıyla öğrencilerin yaşadığı yerler arasındaki mesafe dikkate alınmadan yapılıyor.
d) İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yürütülen iş ve işlemleri ilgili şube müdürünün gözetiminde izlemeleri, esastır. (3) Aday öğretmenlere yetiştirme sürecinde bağımsız olarak ders ve nöbet görevi verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri