Aynı zamanda kış geldiğinde sobanızı ilk yakarken kömür yerine sadece odun yakabilirsiniz. Hava sıcaktan soğuga doğru ilerler fakat kışın ilk yanmada baca duvarlarınız soğuk olduğu için duman bu zor yol yerine kolay olan sobanın bulunduğu ortama dumanını verir.
İç mekânda yanma için gerekli olan oksijen miktarının düşüklüğü de soba tütmesi yapar. İç mekânda oluşan alçak basınç, baca tarafından gelen yüksek basıncı yenemeyecektir. Her ne kadar baca temizliği, baca sızdırmazlığı ve uygun baca montajı olsa da bu olay ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Soba tütmesi/ baca tütmesi nasıl engellenir? -Sobayı yakmadan önce, İç mekânda bulunan baca ve soba yüzeyini pürmüzlü kartuş çakmak veya pürmüzlü tüp ile bir miktar ısıtın. Çünkü çelik baca içinde bekleyen soğuk hava katmanı bulunabilir ve bu katman bir çeşit perde vazifesi görür.
Soba Neden Tüter? Dumanın gideceği yer tıkandığında veya ters bir rüzgar estiğinde bacanız tütebilir. Bacanızın üstüne dönerce takılı ise, dönercenin deliklerini de kontrol ediniz. Temiz tıkanmamış olduğundan emin olunuz.
Soba boruları akma yapıyor
Borular temiz olmalıdır. Kükürt oranı %2 nin üzerindeki kömürlerde akma yapma riski daha fazladır. Çok uzun boru bağlantıları hava çekişini yavaşlatacağı için akma riski daha fazladır. Bağlantı tek dirsek ve toplamda 3-4 metre arasına düşürülebilinir.
İlgili 39 soru bulundu
Yanan Sobaya Sabun Atılırsa Ne Olur? Eğer yanan bir sobayada sabun atılırsa, sabunun yağ içeriği nedeniyle yanma ihtimali oluşur ve sabunun yanması sırasında duman oluşabilir. Ayrıca, sabunun yanması sırasında ses veya patlamalar oluşabilir.
Soba bacam çekmiyor
İyi bir hava çekişi için,düzgün boru bağlantısı çok önemlidir. Soba bacasının en büyük çekmeme nedeni sobadan duvardaki bağlantı yerine kadar yukarı yönlü hafif bir eğim olmamasıdır. Eğim yoksa %10-15 arasında tatlı bir eğimle boru bağlantılarını yapabilirsiniz.
Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave edilmemelidir. Kömür sobanız sönmemiş ise yanan kömür üzerine su dökülmemelidir. Bacalar yılda en az bir defa mutlaka temizlenmelidir. Lastik, Plastik, Boya, Araba lastiği, Tıbbi atıklar, Çöpler, Kömür çuvalı yakılmamalıdır.
Nem oranı yüzde 20'nin altında olan kuru ağaçlar sobada ve şöminede çok daha iyi yanar. Katran oluşumunu engellemek için yeni kesilmiş ağaçlar yerine uzun süre bekletilmiş odunların sobaya atılması tavsiye edilir. Bununla birlikte sobalık odun seçiminde kavak ve söğüt gibi sert dokuya sahip ağaçlar tercih edilmelidir.
Kömür tutuşturulurken sobanın alt ve üst hava kapakları açık olmalıdır. Tutuşmadan sonra üst hava kapağı kapatılıp alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır.
Dış hava sıcaklığına göre sobalara az veya çok kömür atılmalıdır. Yatış saatinden yaklaşık bir-bir buçuk saat önceden kesinlikle sobaya kömür atışına son verilmeli, hava ayar klape ve kapakçıkları az hava girecek şekilde kısılmalıdır.
Mümkünse yatarken soba söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır. Tam sönmemiş soba kovaları, karbon monoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmamalıdır.
Yarım kova kömür yaklaşık 6-10 saat aralığında yanar. Kömürü tutuşturmak için ince ve kuru olacak şekilde odunları hava alacak şekilde yerleştirin. Kovanın en üstüne kozalak ve talaş koyarak sobayı tutuşturmayı kolaylaştırabilirsiniz.
Bacayı ısıtmak için gazete kağıdı veya çıra yakın: Bacanızı ısıtmak için biraz gazete kağıdı veya çıra kullanarak küçük bir ateş yakın. Baca ısındığında şömineyi yakın: Baca yeterince ısındığında, şöminenizi yakabilirsiniz. Isıtma süreci, dumanın şömineden düzgün bir şekilde çekilmesine yardımcı olacaktır.
Hem kömürün uzun süreli ve verimli yakabilmek hemde oda sıcaklığını istediğiniz seviyede tutabilmek için sobanızın havalandırma deliklerini yeterli ölçüde açarak gerekli hava girişini sağlayınız. Sobanızın havalandırma deliklerini tamamen açmak kömürün çok hızlı yanmasına sebep olacaktır.
Metal borular aynı zamanda ısı iletkenliği sağladığı için en fazla terleme bu borularda meydana gelir. Bir tesisatçı yardımı ile metal vana ve boruları plastik pprc borularla değiştirmeniz bu durumun önüne geçebilir.
Sobanın içinde bulunan odunlar kor haline geldiğinde ise kapağın kapatılması gerekmektedir. Odun kullanılırken tutuşturmak için kimyasal ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir. Odunların üzerine talaş ve çıra koyarak daha kolay bir şekilde tutuşmasını sağlayabilirsiniz.
Neden odunlar yanarken çatırdama sesleri gelir, bu ağaçla mı alakalı bir durumdur? Yanan odunun gazı bazen odunun içindeki boşlukların içini doldurur. Yüksek sıcaklık sayesinde bu gaz oduna bir basınç oluşturur. Böylece odunun bazı yerleri çatlar. .
Şöminelik ve sobalık MEŞE ODUNU Ton fiyatı 2.500 TL - Orman Ürünleri ve Yapı Malzemeleri sahibinden.com'da - 1124852865.
Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için, kullanılan sobanın, kömürün kaliteli olması ve baca temizliğine önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Kılınçarslan, "Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yakılması gerekiyor.
Soba Kurulurken;
- Soba boruları duvara en az 50 cm en fazla 1,5 metre uzaklıkta olmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılarak ( en fazla iki dirsek) bacaya bağlanmalıdır. - Soba boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık arttırılabilir.
Sürgü kolu kapanınca ateş sobayı çevreleyip bacaya çıkacağı için ısı miktarı artacak ve alt fırın pişirme konumuna gelecektir. Ateşlik Ön Kapısındaki Sürgü İse İlk Yakış Esnasında Açık Kalıp , Alevlendikten Sonra Yarı Kapalı Konumda Tutunuz.
Soba borusu bacaya en az 5 cm girmeli, ancak çekişin yavaşlamaması için boru baca içine fazla sokulmamalıdır. 4-Borular pencereden veya duvardan açılan bir deliğe değil mutlaka bacaya bağlanmalıdır.
MATEMATİKÇİ: “Sobayı Altın Oran'ın geometrik merkezine kadar yükselmiş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.” Demiş. ANTROPOLOG: “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.” Demiş.
Sobanın ısısından iyi yararlanabilmek için duvara çok yakın olmamalıdır. Soba ile en yakın duvar arasındaki açıklık en az 50 cm olmalıdır. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri