Sofist gelenek içinde sayılan filozoflar arasında en bilinen isimler Protagoras, Gorgias, Prodicus, Hippias ve Antiphon'dur.
-Yaklaşık bir tarih vermek gerekirse erken dönem sofistler –ki en önemli temsilcileri Protagoras, Prodikos, Gorgias ve Hippias'tır-, Pers Savaşları ile Peloponnessos Savaşları arasında, bir başka deyişle İ. Ö. V. yy.'ın ikinci yarısında etkinlik göstermişlerdir.
Protagoras (Yunanca: Πρωταγόρας; MÖ 481 - MÖ 420), Sofistlerin en önemli ve kurucu filozoflarındandır.
Sofistlerden en çok bilinenleri ve öne çıkanları Protagoras (ö. MÖ 411), Gorgias (ö. MÖ 375), Antiphon (ö. MÖ 411) ve Hippias'tır (ö.
Sofistler, bir tez öne sürmek yerine, öne sürülen bütün mutlaklık ve / veya nesnellik iddialarının göreli olduğunu gösterme yoluna giderler. hakikat bireyin algılarına, toplumsal, kültürel ve kişisel eğilimlerine görelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Sofistler, biliş ve bilgi (mutlak gerçeğin olmadığı veya aynı anda iki bakış açısının kabul edilebilir olduğu) hakkında göreceli görüşlere sahiptiler, doğru ve ahlak üzerine şüpheci görüş, ve felsefeleri genellikle din, hukuk ve ahlak eleştirilerini içeriyordu.
İnsanları konuşmada usta kılma sanatının öğretmenidir yani retorik ustasıdır. Retorik yapmak da laf cambazlığı, insanları herhangi bir yolla ikna etme sanatıdır.
Demokritos, astronomide Pythagorasçıları bir yana bırakırsak, gelişmenin en yüksek noktasıdır. Ama Demokritos, öbür yandan, doğadan çok insanla ilgilenen yeni bir gelişmenin, başlıca insan sorunu üzerinde duran bir düşünürler topluluğunun da çağdaşıdır. Bu düşünürlere de Sofistler adı verilir.
Sofistlerin bilgi görüşünün temeli 'her zaman için geçerli bilgi yoktur' şeklindedir. Buradan anlaşılacağı üzere bilgi kişiden kişiye göre değişir. Doğal olarak kesin bilgiye ulaşmak oldukça zordur. Örneğin havanın soğuk olması aynı yerde bulunan iki kişiye göre aynı olmayabilir.
Sokrates bu noktada Sofistlerin doksa'sına karşı episteme'yi savunur. Sokrates'e göre doksa değişkendir, kişiye göre farklı algılanabilir ama episteme kesindir, herkes için bir ve tektir. Ona göre tıpkı evrensel doğa yasaları gibi kesin ve değişmez evrensel ahlâk yasaları vardır.
Sofistler gerçek bilginin imkansızlığını dile getirmişlerdir. Şüphe onlar için amaçtır. Onlara göre her şeyin ölçüsü insandır. Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir.
sofistler, doğru bilginin imkanı konusunda tepkisel bir düşünceyi temsil ederek, dogmatizmi reddederler.onlar için değerli olan, doğru bilgi değil,kişiyi başarıya götüren bilgidir.onlara göre, herkesin üzerinde uzlaşacağı bilgi olamaz. bilgi olarak yalnızca duygusal algılardan oluşmuş zanlar vardır.bunlarsa insandan ...
Sofistike kelimesinin anlamı ise, Türk Dil Kurumu'nda, 'bilgicilik' olarak biliniyor. Aynı zamanda daha genel anlatımlar sayesinde felsefi bir düşünce akımı olarak da nitelendirilebilir. Felsefeyi öğretmek amacı ile gezgin olan ve tüm dünyayı gezen kişiler için sofistik denir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Ünlü Sofistler arasında önde gelen isimler Protagoras, Prodikos, Hippias ve İsokrates'ti. Gorgias'ın en parlak öğrencisi olan İsokrates, Platon'un Akademia'sına rakip olarak kurduğu hitabet okulunda retorik sanatını genç öğrencilerine nakleder5.
Etiğin temellerini atan ilk filozof Sokrates'tir (MÖ. 469-399). Etiğin çıktığı nokta, insanın kendini bilmesiyle veya insan için “doğru” ve “iyi” bir yaşamın ne olduğu, “doğru” ve “iyi” bir yaşamın nasıl yaşanabileceğiyle ilgili sorulardır.
Hocası Leukippos'un ortaya koyduğu teoriyi büyük ölçüde geliştirerek ünlenmiştir.
Sofist denince, felsefe tarihinde, ilk olarak Protagoras (M.Ö. yklş., 481-411) ve Gorgias (M.Ö. 483-375) akla gelir. Protagoras ve Gorgias, sofistleri ve sofizmi düşünce tarihi boyunca temsil edecek en meşhur görüşleri dillendiren isimlerdir.
Platon'un Protagoras diyaloğunda belirttiğine göre Protagoras “sofist” ismini kullanan ilk filozof.
Septik düşünürler doğaüstü, teoloji ve metafizik gibi alanlarda net bir sonuca varılamayacağını savunmuştur. Bazı filozoflar ise deney ve gözlem yoluyla elde edilen bilgilerin de sorgulanabileceğini ifade etmiştir.
Kelime Anlanımıyla Tûrkçede çok gelişmiş, çok karmaşık olan, çok özel olan demektir. Bu kelime 14. yüzyıl Latincesine gelene kadar Yunancada en az 2500 senelik Sophos terimiyle alakalı bir terimdir.
Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir. Sofistlerin ferdiliği ve göreceliğine karşı Sokrates aklî bilginin imkanını savunmuştur. Bu görüş metafizik felsefenin doğuşuna neden olmuştur.
Bu anlayışa bağlı olarak sofistler, iyinin ve kötünün kişisel, toplumsal ve geleneksel anlayışlara göre değiştiği için göreli olduklarını ve aynı zamanda ahlakın doğal bir kaynağı olmadığını belirtmişlerdir. Onlar için ahlak yalnızca bir uzlaşmadır.
Sofist denince en başta gelen isim olan Protagoras şöyle söyler: “İnsan her şeyin ölçüsüdür.” Sofistlere göre insan için insana göre insanın anlayacağı manada hakikat diye bir şey yoktur. İçinde insan olan her konu göreli olduğu değişime ve gelişime açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri