Soğan kabuğu ilave edilen karışım saçlarınızda bakır renk verecektir.
Ceviz kabuğu ise saça koyu kahverengi bir renk verirken saçların parlaklığını artırma özelliğine sahip.
KINA İLE KIZI RENK NASIL ELDE EDİLİR? Satın aldığınız doğal kınayı hazırlayarak bir miktar pancar suyu ilave edip saçlarınıza kızıl bir renk verebilirsiniz.
Yeşil Ceviz Kabuğu Kullanım Alanları
Kurutulan yeşil ceviz kabuğu hem etken madde hem de saf olarak saç boyası, saç bakımı, kına, sabun, krem, kolonya vb. kozmetik ürünlerinde en çok tercih edilen ürünlerin başında gelir.
Kına ağacı Afrika, Arabistan, Kuzey Avustralya, Batı ve Güneybatı Asya'da bulunur. “Kına neyden yapılıyor” sorusunun cevabı kına ağacında gizlidir. Kına bitkisinin yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile hazırlanan ve boyayıcı özelliği bulunan maddeye kına denir. Boyası kırmızı, turuncu renktedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu sebeple mümkün olduğunca krem – yoğurt kıvamında olması önerilir. Bir gün öncesinden hazırlanarak bekletilen kına daha iyi sonuçlar verir. Kına saç rengini koyulaştırır bu nedenle daha açık tonlar için, kınanın içerisine mutlaka birkaç sirke damla ya da limon suyu damlatın.
Zevkler ve renkler
Aynı zamanda renk verici özelliğiyle de beğenilen kına saçta kızıl yansımalar yaratıyor. Bununla birlikte kına siyahtan renksize uzanan, kumral, kestane, kızıl-kahve, kızıl, parlak sarı ya da doğal bakır gibi renkleri de içeren geniş bir renk yelpazesi sunuyor.
İlk olarak bir miktar bulaşık deterjanı ve karbonatı uygun bir kabın içinde karıştırmalısınız. Hazırladığınız bu karışımı diş fırçası veya bir bez yardımıyla ellerinizdeki lekeli bölgeye sürün. Hepsi bu kadar! Ceviz lekeleri kısa sürede çıkacaktır.
Uygulama: Yarım fincan sıcak suya bir tutam safranı atıp yarım saat kadar bekletin ve süzün. Daha sonra bir kaba kınayı, zerdeçalı, safranı ve zeytinyağını koyup üstüne bir miktar ılık su ilave edip güzelce karıştırın.
Boyadığı dokuya kızıl bir renk veren kına tozu. Ticaret de başlıca esmer ve yeşil kına olmak üzere iki tipte bulunur. Yeşil kına gerçekte saf kına değil, başka bir boya ile renklendirilmiş bir üründür. Turuncuya çalan kırmızımsı hoş bir renge sahip olan kına, saç ve cilt bakımlarında da oldukça faydalıdır.
Kuru kınanızı genişçe bir kaba koyun. Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Karıştırırken kurudukça biraz daha çay demi ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin.
Önce kınayı, üzerine yağı ekleyin bu süreçte karıştırırken kurumaması için azar azar demli çayı da ilave edin. Koyu muhallebi kıvamını tutturduğunuzda kınanız yakılmaya hazır demektir. Kına yakılacak yerin soğuk su ile yıkandıktan sonra 2 saatten fazla olmamak koşuluyla bekletilir.
5-6 ceviz yaprağını iki su bardağı suda kaynatın. Soğuduktan sonra içine ezdiğiniz kabuğu katın. Bir şişeye alıp, iyice çalkalayın. İşte size koyu renk saçlarda güzel bir renk elde etmek için doğal bir losyon.
Soğan suyu katalaz üretimini artırır ve saçların beyazlamasını da engeller. İngiltere Bradford Üniversitesinde yapılan bir bilimsel çalışmada, soğanın katalaz enzimi içeriği sayesinde, saç köklerinde biriken ve renklerini kaybetmelerine yol açan hidrojen peroksidi ortadan kaldırdığı tespit edildi.
Kınanın vücutta kısa süre içinde bir detoks etkisi yaptığı ve vücudun zehrini attığı düşünülür. Elma sirkesi ise kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi faydalar sağlar.
Vücuda detoks etkisi sağlayan kına, özellikle sirke ile karıştırılıp hazırlanırsa doktor yolunu unutturacak faydaları ortaya çıkarıyor. 2 yemek kaşığı kınaya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve bulamaç haline getirin. Ayak tabanlarınıza ve parmak aralarınıza sürüp 2 saat bekletin. Ardından durulayın.
Sofralarda sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer almasa da özellikle tavuk yemekleri ile birlikte sıklıkla kullanılan köri baharatına sarı rengini veren zerdeçaldır. Bu mucize baharat Güneydoğu Asya ile Hindistan gibi bölgelerde sarı renkli çiçeklere sahip bir bitkinin köklerinden elde edilir.
Demlenmiş yeşil çayın içine bir gece önceden kına tozu batırılır. Sabahına çay içinde bekletilmiş kınaya, limon suyu ve yoğurt ilave edilir.
Gelin Kınası Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bal kabakların küçük küçük doğrarız. Üzerine 1 çay bardağı şekeri ilave ederek pişiririz,yumuşadıktan sonra rondodan geçiririz.
Ceviz kabuğu ile saç boyamak için çatlamış ve olgunlaşmış 3 çorba kaşığı ceviz kabuğunu bir kaseye koyun ve iyice ezin. Bir cezveye ceviz yapraklarını koyup kaynatın ve ezdiğiniz kabukları bu karışımın içine koyun. Akışkan bir kıvam alan bu karışımı bir kavanoza koyup saklayarak kullanabilirsiniz.
Düzenli olarak kullanılması gereken kaynatılmış ceviz kabuğu suyunu yaklaşık olarak 3 hafta boyunca sabah akşam saçınızı yıkamakta kullanabilirsiniz. Bu su sayesinde beyazlamaya başlayan saçların doğal saç renginize döneceğini görebilirsiniz. Ancak bu işlemi boyalı saçlarda uygulamaya dikkat edin.
Yaş cevizin yeşil kabuğunu ayıklamak için temiz bir bez veya eldivene ihtiyaç olacaktır. Cevizi sert bir yüzeye veya zemine hafifçe vurarak kabuğunun çatlaması sağlanır. Hafif darbelerle kabuğun her tarafını eşit şekilde çatlatmak gerekir. Bu, kabuğun iç yüzeyden kolayca ayrılmasına yardımcı olacaktır.
En şık ve en kusursuz olmak ister. Düğünlerde istisna durumlar hariç gelin beyaz ve tonlarını giyer. Davetlilerde genel olarak düğünlerde beyaz rengi giyinmeyi tercih etmez.
Bu sebeple de kendinize uygun bir çeşit bulmanız gerekir. Saç ve vücut boyama amacıyla kullanılan bu ürünler farklı renk seçeneklerine sahiptir. Kahverengi, kestane, altın sarısı, bordo, kahve, karamel, kızıl ve siyah renkler arasından dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Kına bitkisinin doğal yetişme alanları kuzey Afrika, batı ve güneybatı Asya ve kuzey Avustralasya'da yarı kurak iklim ve tropikal bölgelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri