Yine soğuk algınlığı sonrası öksürük 4-8 haftaya kadar sürebilmektedir. Bu tip öksürükler astım benzeri şikayetlerle ilişkili olabilir ve astım ilaçlarının kullanılmasını gerektirebilir. Soğuk algınlığı olan bir kişiler; Şikayetleri ağırlaşırsa.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Öksürüğün nedeninin tespit edilmesi için hangi sınıfta olduğunu saptamak önemlidir. Bu tür ve sınıflar arasında bulunan akut öksürük aniden başlar ve 3 haftaya kadar sürer. Kronik öksürük ise 4 haftadan fazla devam eder. İkisinin arasında bulunan sub-akut öksürük ise 2 - 4 hafta arasında devam eder.
3 haftada geçmeyen öksürüğün nedeni mutlaka araştırılmalı
Bu evre akut evredir. Üç haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka altında yatan neden araştırılmalı.
Bazı kişilerde grip sonrasında haftalarca ya da aylarca öksürüğün devam edebileceğini kaydeden Özlü, şunları söyledi: "Piyasadaki grip ilaçları veya öksürük şuruplarıyla öksürüğü tedavi etmek mümkün değildir. Uzayan öksürüğün incelenmesi ve tedavisi gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara sebep olan virüs ve bakteriler, akciğerde mukus birikmesine sebep olabilir. Bu nedenlede vücut, akciğerdeki mukusu atmak için öksürük refleksi geliştirir. Oluşan bu balgamlı öksürük, zamanla bronşları tahriş ederek daha uzun süren bir öksürüğe dönüşebilir.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Öksürüğün kendiliğinden geçmesi beklenilebilir ancak her öksürük kendiliğinden geçmeyebilir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak görülebilen öksürükten en fazla etkilenenler küçük çocuklardır. Enfeksiyona bağlı öksürük, ortaya çıktığında haftalarca sürebilir ve birçok olumsuz sonuca yol açabilir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Balgamlı Öksürük Ne Kadar Sürer? Balgamlı öksürük tedavisi yapılması gereken ciddi akciğer ve solunum yolları hastalıklarından kaynaklanmıyorsa genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde iyileşmektedir.
Hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır.
Hem yetişkin hem de çocuklarda sıklıkla görülen soğuk algınlığı belirtileri arasında öksürük, hafif ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve vücut ağrıları gibi semptomlar görülür. Kendi kendine geçen bir enfeksiyon olarak soğuk algınlığı daha da şiddetlendiği takdirde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Adaçayı ve ıhlamur özellikle boğaza dost bitkilerdendir. Bunları demleyip içerseniz kısa süre içinde gıcık öksürük geçecektir. Bunların bal ve limonla tatlandırılması da daha faydalı olacaktır. Ayrıca adaçayını içmeyi tercih etmezseniz gargara olarak da kullanmanız mümkündür.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında bazen öksürük ile ateş de görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi genellikle antibiyotik ilaçlar ile olmaktadır.
Zeytinyağı ve sarımsak ikilisi, gece yatmadan önce mutlaka ayak altına sürülmeli. Bu kür sayesinde, hastalığa yakalanmaktan ve ateşten kurtulacaksınız! Alternatif tıp, yıllardır hayatımızda olan ve birçok hastalığa şifa bulmamıza yardım eden bir aracı.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Akciğerleri her türlü etkilere karşı korur ve refleks olarak gerçekleşir. Öksürük ile dıştan gelen istenmeyen maddelerin insan vücudu solunum yoluna girmesi engellenir ve solunum yolunda bulunan her türlü salgı maddesi dışarı atılır. Aynı zamanda boğazda bulunan balgamın da temizlenmesini sağlar.
Gece Öksürük Krizi Neden Olur? Gece ortaya çıkan öksürük krizi nedenleri birçok farklı duruma bağlı olabilir. Grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar, gece öksürüklerinin en sık nedenlerindendir. Solunum yolları enfeksiyon ile muzdarip iken tahriş riski yüksektir.
Öksürük önleyiciler veya öksürük baskılayıcılar, öksürüğün kendisini baskılayan maddelerdir. Örneğin: kodein, folkodin, dekstrometorfan, noskapin ve butamirat. Antihistaminler, alerjik riniti hafif yatıştırabilir ve burun akıntısı ve sulu gözler gibi diğer ilişkili belirtileri azaltabilir.
Soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve şiddetli öksürük gibi rahatsızlıklar karşısında etkili pek çok gıda vardır. Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir.
Öksürük krizleri genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir belirtisidir. Soğuk algınlığı, grip, bronşit, sinüzit gibi durumlar öksürüğe neden olabilir. Ancak, öksürük krizi tek başına bir enfeksiyon göstergesi değildir. Diğer semptomlar, öksürüğün süresi ve şiddeti gibi faktörler de dikkate alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri