Çöller aldıkları yıllık yağış miktarı çok az olan bölgelerdir. Çöl denildiğinde aklımıza genellikle sıcaklığın çok yüksek olduğu alanlar gelir. Ancak sıcaklığın yıl boyunca çok düşük olduğu soğuk çöller de vardır. Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur.
- Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur. - Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. - Çöl ikliminde yaz mevsiminde oldukça kurak kış mevsiminde ise oldukça soğuk geçmektedir.
Soğuk çöl iklimi, (BWk) genellikle yaz mevsimi sıcak ve kuru bir iklimdir, ancak sıcaklık, sıcak çöl iklimi kadar değildir. Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür.
Kutup Çölleri
Grönland ve Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak yerleridirler. Bu nedenle bunlar Kutup Çölleri olarak adlandırılırlar. Sıcaklık donma noktasının üstüne hiç çıkmadığından kar erimez, ancak bir kısmı sublimasyonla kaybolur. Antarktika'daki yağış oranı ise çoğunlukla 50 mm yağmur eşdeğeri kardan azdır.
2. Soğuk Çöller
Soğuk çöller ekvatordan uzak bölgelerde bulunur. Antarktika'nın büyük bölümü soğuk çöldür. Hatta burası Büyük Sahra'dan bile büyük olduğundan dünyanın en büyük çölü olarak kabul edilir. Orta Asya'daki Gobi Çölü de bir başka soğuk çöldür.
İlgili 43 soru bulundu
Sahra Çölü'nde gündüz ila gece arasında yaklaşık 42 santigrat derece ısı farkı bulunur. NASA tarafından yapılan ölçümlerde, Sahra Çölü'nde gündüzleri ortalama 38 santigrat derece, geceleri ise eksi 4 santigrat derece ortalama ısı değerleri tespit edilmiş.
Lut Çölü 480 km uzunluğu ve 320 km genişliği ile en büyük çöl havzalarından biridir ve aynı zamanda en kurak ve sıcak olanıdır. Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır.
Karapınar Çölü'nün turistik değeri
Ülkemizin tek çölü olması onun en ayırt edici özelliği. Karapınar Çölü dünyadaki yeşil alanı en fazla olan çöllerden. Hem çöl hem yeşilliğiyle uyumlu bir bütün oluşturarak ziyaretçilerini oldukça etkiliyor.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür.
Nem oranı düşük olduğundan gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir.
İster sıcak ister soğuk olsun tüm çöllere yağmur yağar. Yağmur yalnızca birkaç dakika sürer. Hatta yağış yalnızca yılda bir kez olabilir. Kışın soğuk bir çöle düşen yağış kara dönüşebilir.
"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır.
"çölde genellikle bir su birikintisinin etrafında bulunan verimli arazi" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç oasis i.
Antarktika eskiden tropik bölgelerde yer alan, ekvatora yakın sıcak bir kıtaydı ama Güney Kutbuna kayınca buzlarla kaplandı. Sahra Bölgesi de Dünya son buzul çağından çıkınca, iklim kuşaklarının yer değiştirmesine bağlı olarak kurak bir çöle dönüştü.
Dünyada kaç tane çöl var? Dünya üzerinde bazısı aynı ülke sınırlarında, bazısı farklı ülkelerde olmak üzere toplamda yirmi sekiz tane çöl bulunuyor. Antarktika Çölü, Antartika Kıtası üzerinde yer alıyor ve 14.500.000 kilometre kare alana sınırları yayılıyor ve Kuzey Kutbundaki soğuk çöl özelliğini taşıyor.
25 bin yıllık dev kış, büyük kısmı karalarla kaplı olan; yani hızla soğuyarak buz tutan kuzey yarımküreye denk geldiği zaman buzul çağına giriyoruz. Bu sebeple soğuk çağlarda rutubetli olan Kuzey Afrika'nın sıcak çağlarda kuruması ve çöle dönüşmesinin ana sebebi doğal iklim değişikliği.
Bedeviler (Arapça: بدوي), geçmişte göçebe olan ve Sahra Çölü'nün Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir.
Çöl tozları deniz canlıları için de fayda sağlamaktadır. Planktonlar başta olmak üzere denizdeki mikroorganizmalar besinlerinin belli bir kısmını çöl tozu ile gelen mineraller ile karşılamaktadır. Bütün besin zinciri planktonlardan başladığı için bu durumda balıkların da beslenmesi artmaktadır.
Suriye Çölü, (Arapça: بادية الشام, Badiyet-üş-Şam) Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl.
Konya Kapalı Havzasının en kurak alanı olan, Türkiye'nin de en az yağış alan bölgesi konumundaki Karapınar, 1950'li yıllarda kumul hareketleri sebebiyle sürekli gelişen bir çöl haline geldi.
Hangi şehirde, hangi ilçede. Türkiye'de çöl var mı, çölleşen yerler nerede..Konya/ Karaman Karapınar İlçesi'ndeki kumullar ülkemizdeki çöl iklimine benzer özellikler taşıyor.
Çöller aşırı derecede sıcak olmalarıyla ünlü olsa da birçok insan geceleri şaşırtıcı derecede soğuduklarını bilmez veya bildiğinde şaşkınlığa uğrar. Çölün nemli olmaması, güneşli gündüz saatlerinde ısınan kumdan yayılan ısının havada kalmasını önlüyor. Bu durum çölün sıcaklığının gece hızla düşmesine neden olur.
Death Valley, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş.
Colorado Çölü, önemli bir kısmı güneybatı ABD'de Kaliforniya ve Arizona eyaletlerinde ve bir kısmı da kuzeybatı Meksika'da Sonora, Baja California, ve Baja California Sur eyaletlerinde bulunan ve Sonora Çölü'nün kuzeybatıya doğru bir uzantısı olan bir çöldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri