Bebeğin yiyebileceği gıdaların püre ve suyu yapılarak bebeklere verilebilir. Ancak, annelerin burada dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Genellikle 6. Aydan itibaren bebeklere meyve püreleri hazırlanıp verilmeye başlanır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kavanoz meyve püresi kaç aylıkken verilir? Ek gıdalara en erken 4, en geç 6 aylıkken başlanmalıdır. Ek besinlere daha erken başlanması demir eksikliğine, yetersiz kilo alımına, kabızlık, ishal, kusma veya iştahsızlığa neden olabilir.
Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir.
Ek gıdaya geçiş dönemi ebeveynler için oldukça zordur. Bazı doktorlara göre ek gıdaya geçiş 4 aylıkken bazılarına göre ise 6 aylıkken başlaması gerekir. Ek gıdaya öncelikle meyve ve sebze püreleri ile başlanması önerilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Bebeğin yiyebileceği gıdaların püre ve suyu yapılarak bebeklere verilebilir. Ancak, annelerin burada dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Genellikle 6. Aydan itibaren bebeklere meyve püreleri hazırlanıp verilmeye başlanır.
Püre halindeki gıdayı boğazın arkasına geçirmeyi ve gıdayı geri çıkarma refleksini gene bu aylarda kazanır. Bu yüzden 6 aydan önce sulu gıdalardan bazıları (meyve suyu, sebze suyu) tadlarıyla tanıştırmak için verilebilir ama püre ya da katı kıvamda şeyler asla verilmemelidir.
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz. Bisküvileri yatar pozisyondayken çocuğunuza vermeyiniz. Çocuğunuza bisküviyi yedirirken yanında olunuz.
Organik meyve püreleri, uzman doktora danışarak ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğin meyvelerle beslenmesi için uygun olurken, sebzelerle hazırlanan püreler de bebeğinizin ağız tadına oldukça uyacaktır. Kavanoz mamaları zararlı mı sorusuna bir yanıt arıyorsanız organik olduğu sürece bir zararı bulunmamaktadır.
3 aylık bebeklerin yalnızca anne sütü ve/veya formül mamalarla beslenmesi tavsiye ediliyor. Bu dönemde bebekler anne sütü ve formül mama dışında katı veya sıvı başka herhangi bir şey tüketmeye hazır olmuyor.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
Tencerede üzerini geçene kadar su ekleyip, 10 dakika haşlayalım. Son olarak muzu ve irmiği ekleyip, 1 dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Rondodan geçirip minik kavanozlarda dinlendirip, bebeklerinize yedirebilirsiniz. 4-5 gün buzdolabında tadı bozulmadan saklanabiliyor.
MEYVENİN EN TATLI HALİ: SORBE
En basit tanımıyla, 'dondurulmuş meyve püresi'. Ayırt edici özelliği, içinde süt bulunmaması. Şeker ve suyun mevsimsel meyveler ile belli oranlarda karıştırılmasıyla yapılıyor, meyve tadını öne çıkarmak için limon suyu da kullanılıyor.
Meyvelere 4. aydan itibaren başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler.İyice yıkanıp sirkeli suda bekletilip kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler.Başlangıç olarak en az alerji yapan elma ,armut , şeftali , kayısı, üzüm , kırımızı erik uygundur.
AYINDA BEBEKLER NE YERLER? Çeşitli durumlardan dolayı anne sütünün dışında ek gıda alan bebekler 4. aydan itibaren ilk olarak yoğurt yemeye başlamalıdır. Hafif bir gıda olması, alerji riski taşımaması gibi artıları nedeniyle henüz katı gıdayla yeni tanışan bebeğiniz için uygundur.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
"Bebekler ne zaman oturur?" sorusuna uzmanlar 4. ay olarak yanıt veriyor. 4. aydan itibaren oturmaya başlayan bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Bebeğiniz 2 yaşını bitirene kadar anne sütü vermeye devam edin. 6'ncı aydan sonra sadece anne sütü bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle anne sütünü kesmeden ek gıdalara başlamak için 6'ncı ay idealdir.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri