Cevap C şıkkı göz karın yağdığını deri ise soğuk olduğunu anlamamızı sağlayan duyu organımızdır.
Dokunma Organı: DERİ
Bir cismin sert, yumu- şak, sıcak veya soğuk olduğunu deri- mizle anlarız .
Dokunma duyusu genel veya somatik (visseral) duyulardandır. Reseptörler yerlerine göre: Eksteroreseptörler (dıştan duyu alır-temas, basınç, ağrı, sıcaklık)
Deri, dokunma duyu organımızdır. Bir nesnenin sert mi yumuşak mı soğuk mu sıcak mı pürüzlü ya da pürüzsüz mü olduğunu derimiz aracılığıyla algılarız.
En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
İlgili 18 soru bulundu
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
8 Duyu sistemimiz vardır. Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Dokunma. Dokunma çevremizdeki nesnelerin, şeklini, büyüklüğünü, dokusunu ve sıcaklığını algılamamızı sağlayan temel duyumuzdur. Bu duyunun organı tabi ki derimizdir.
F.3.2.1.2 Duyu organlarının temel görevlerini açıklar. göz burun dil tat ses sıcak-soğuk Burun Göz Dil Kulak Deri Yastığın yumuşak, tahtanın sert olduğnu derimizle dokunarak anlarız. Uzaktaki yıldızları, yakındaki evi gözümüzle görerek algılarız. Acı biberi, tatlı sütlacı dilimizle tadarak algılarız.
Derimiz dokunma dışında vücudumuzu dış etkenlere karşı koruma işlevini de görmektedir.
"Science" dergisinde yayımlanan araştırma, insanın duyu organlarından en hassas olanının yaklaşık 400 koku reseptörünün bulunduğu burun olduğunu gösterdi. New York'taki Rockefeller Üniversitesi araştırmacıları, insan gözünün 10 milyon rengi, kulağının ise 500 bin sesi ayırt edebildiğini vurguladı.
Dengenin sağlanmasından birincil olarak sorumlu olan organ iç kulaktaki denge organıdır. Denge ve işitme organı, sağlam bir kemik koruma ile çevrilidir. Bunun içerisinde ise denge duyu reseptörlerinin ve hücrelerinin yerleştiği zar bir yapıdan oluşan membranöz iç kulak vardır.
Çevremizdeki sesleri kulağımız yardımıyla duyarız. Burnumuz koku almamızı sağlar; havayı süzer, ısıtır ve nemlendirir. Dilimiz yardımıyla farklı tatları algılarız ve konuşabiliriz. Dokunma duyu organımız olan derimiz tüm vücudumuzu kaplar.
Sinir sistemi ile kedinin beynine bilgiler ulaşır, burada işlenir ve herhangi bir davranış ile buna karşılık verilir. Beş ana duyu vardır: görme, işitme, dokunma, koku ve tat. Ayrıca sinir sistemi bedenin dengesi, ısısı, kas gerginliği ve kandaki oksijen düzeyini ayarlar. Her bir duyu dokusunda alıcı hücreler bulunur.
Göz: Etraftaki nesneleri görmenizi ve renkli şekillerini algılamamızı sağlayan duyu organımız gözlerimizdir. Belli başlı bazı kısımlardan oluşur. Her bir kısmın kendi görevleri bulunmaktadır ve bazıları gözü korurken bazıları ise sinir sistemi vasıtasıyla beyne gerekli bilgileri iletir.
BEŞ DUYU ORGANIMIZ Beş duyu organımız var. Göz, kulak, burun, dil, deri.
Koku Alma Organı (Organum Olfactus) Burun: Koku duyusu organı olan burun; dış burun ve burun boşluğu olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Dil, tat alma organımızdır. Deri, dokunma organımızdır. Kışın nezle olduğumuzda yediğimiz yiyeceklerin tadını tam olarak alamayız. Çünkü yiyeceklerin tadını almamızı sağlayan dilimiz ve burnumuz birlikte çalışarak tat almamıza yardımcı olurlar.
Evet, koklama duyumuz ile tatma duyumuz birlikte çalışır.
Burun, insan organizmasında beş tane görev üstlenmiştir: Koku alma işlevinin algılayıcı kısmını oluşturur. Solunum yollarının uygun özellikler kazanmasını sağlar. Solunan havanın nemlenmesini sağlar.
Dünyayı algılamamız için beş duyu organımız bulunmaktadır. Bunlar görme, duyma, tatma, koklama ve dokunma duyularıdır. - Göz sağlığını koruyucu gıdalar tüketilmelidir. - Kulağımızda ağrı, akıntı gibi sorunlar varsa doktora başvurulmalıdır.
İnsanlarda bulunan 5 duyu organı görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir. Altıncı duyu organı olarak literatürde yer alan "Jacobson" organı, duyanları şaşırtıyor. Oldukça nadir görülen Jacobson organı, kişiye inanılmaz bir koku yeteneği veriyor.
Tüm vücudumuzda 78 ayrı organ bulunur. Vücudumuzdaki organların en büyüğü, derimiz; iç organlarımızın en büyüğü ise, karaciğerimizdir. İnsanların on binde birinde, iç organların birisi ters tarafta bulunuyor. İnsan hücrelerinin çoğunun büyüklüğü, 0.001mm'yi aşmıyor.
Araştırmalar sonucunda, insanların, beşten fazla duyuya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. 5 duyu organımıza ek olarak fiziksel dünyayı bilmemizi ve anlamamızı sağlayan 2 duyu aracımız daha vardır.
Vestibüler sistemi kullanarak işitmeyi ve vücut dengesini sağlar. Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olacak şekilde üç kısımda incelenir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri