Dünyada Yakındoğu, Akdeniz Bölgesi ve Asya'nın batı bölgelerinde yetişen Antep fıstığı (Pistacia vera L.), ülkemizde ağırlıklı olarak Gaziantep yöresinde yetişmektedir. tercih edilmektedir (TCEB, 2016). Siirt ilinde fıstık yetişme alanı 27000 ha olup, yörede yıllık 14 000 ton fıstık üretimi yapılmaktadır (TUİK, 2018).
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir.
Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
SİİRT FISTIĞINDA BAHÇE TESİSİ
Siirt fıstığı meyilli, kıraç, kireçli ve verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak uygun anaç, erkek ve dişi çeşit ile birlikte düz, derin ve verimli toprak koşullarında sulamayla, kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir.
Fıstığının bir çeşidi olan Siirt fıstığı ise Siirt ili ve çevresinde yetişir.
İlgili 40 soru bulundu
Siirt fıstığı, Antep fıstığına göre daha iri ve olgundur. Antep fıstığı ise Siirt fıstığına göre daha küçük ve silindir şekline daha çok benzemektedir. Ayrıca Siirt fıstığının rengi, Antep fıstığına göre biraz daha açıktır.
Antep fıstığının doğal yayılma alanı olan Güney-Doğu Anadolu'da, yazlar çok sıcak olmakla beraber, kışlar da oldukça soğuk geçer. Bölgede yazın sıcaklığın gölgede 40°C'ye, kışın da -14°C ve -16 °C derecelere düşmesi doğaldır.
Siirt Fıstığında düzenli (kontrollü) sulama yapılmadığı taktirde ve kök boğazı bölgesinde su göllendirildiğinde, ağaçlarda kök boğazı çürüklüğü meydana gelmekte ve ağaçlar kuruyabilmektedir. Antep Fıstığı Araştırma Enstitü Müdürlüğünde 30 yıldan beri Siirt Fıstıkları sulanmakladır.
Siirtfıstığı meyilli, kıraç, kireçli ve verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak uygun anaç, erkek ve dişi çeşit ile birlikte düz, derin ve verimli toprak koşullarında sulamayla, kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir.
Neredeyse her yıl meyve veren Siirt fıstığı, tüplü aşılı fidanların dikimiyle yetiştirilmesi halinde 3-4 yılda meyve vermeye başlayabilir. Fıstık ağaçlarının olgunluk çağları genelde 15 yaş olarak kabul edilmektedir.
Antep Fıstığının Yetişme Koşulları
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa civarında yetişen bir kuruyemiştir. Ağacın ekildiği toprağın özellikleri çok önemlidir. Bunun dışında yetiştirmek için sulama ve ağacın bakımı da verimli ürün için dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Şanlıurfa 1,5 milyon da alan ile en fazla üretim alanına sahip ildir. 2021 yılında 119 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Şanlıurfa 39 bin ton ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Siirtfıstığında dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılabilir. Ancak kışları çok sert geçmeyen yerlerde sonbahar dikimi tercih edilmelidir. Kullanılacak anaca göre sıra arası ve sıra üzeri mesafeler belirlenip, arazide bitki yerleri işaretlendikten sonra 40-50 cm genişliğinde 60-80 cm derinliğinde çukurlar açılır.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Antep fıstığı meyvesi, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen iklimlerde yetişir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt Fıstığında A, E, C, B, B1 ,B6 vitaminleri yönlerinden zengin bir besin deposu içeriğe sahiptir. Siirt Fıstığı en güzel bir tabirle insan vücudu ile dosttur. Ruhsal yönden ve Fiziksel yön açıdan insana enerji sağlar. Kan içerisindeki yağ kolesterol dengesini sağlar.
Menengiç ağacında Antep fıstığı yetiştirdi Tokat'ta Çedene (Menengiç) ağacında Antep fıstığı yetiştirildi. TOKAT - Tokat'ta Çedene (Menengiç) ağacında Antep fıstığı yetiştirildi.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Özgür, Antep fıstığı ağaçlarına iyi bakım yapan ailelerin güzel verim aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Susuz bir bölge olduğu için kayısı gibi hızlı yetişmiyor. Fıstık ağacı kıymetli bir ağaç, ürün alabilmek için uzun zaman gerekiyor.
İçerdikleri besin maddelerine göz atıldığında ise Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha az yağlı bir kuruyemiştir. Yağsız olan fıstık ise vücut için çok daha sağlıklı bir besin olmaktadır. Zengin içeriğe sahip olan Siirt fıstığı; kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum gibi maddeler yönünden çok daha zengindir.
Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, Antep fıstığı ağacı, özellikle yaz aylarında, sulandıklarında sistematik olarak daha yüksek verim verirler. Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır.
Yetişme süresinin ortalama 10 yıl olduğu bilinen Antep fıstığı her yıl ağaç başına verdiği 15-25 kilogram fıstık ile Türkiye'nin yanı sıra yabancı ülkelerde de ilgi odağı.
Ancak bu özelliği antepfıstığı ağacının sığ, verimliliği düşük topraklara dikilmesi gerektiği algısına yol açmamalıdır. Aksine derin, verimliliği yüksek topraklarda hem gelişmesi daha iyi, hem de verimi yüksek olur. Toprak pH'sı 7,5-8,5 arasında, tuzluluk sorunu olmayan, derin, hafif yapılı toprakları sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri