Bir şey bilmediğim dışında başka bir şey bilmiyorum. Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan önce kendisinden başlamalıdır. Bir yargıç, iyi niyetle dinlemeli, akıllıca karşılık vermeli, sağlıklı düşünmeli, tarafsızca karar vermelidir. Cahil insan kendinin bile düşmanı iken, başkasına dost olması nasıl beklenir.
Sokrates'e göre ise “enkrateia”, “Bilgili olmak ve kendine hâkim olmak; hazlara ve arzulara kumanda etmek”tir. En büyük bilge, aşkın varlığı en keskin şekilde duyumsayandır. Sokrates'in hep dediği gibi: “Ben bir şey biliyorsam, o da hiç bir şey bilmediğimdir.”
Soluk aldığım ve aklım başımda olduğu sürece felsefeyle uğraşmaktan, öğütler vermekten ve doğruyu anlatmaktan vazgeçmeyeceğim. ' diyordu Sokrates.
Sokrates; Atinalıların kendisine haksız şekilde saldırdığını ifade etmiş ve suçlayıcılara karşı felsefi temeli olan bir savunma vermiş, insanların hiçbir kötülüğü bilerek yapmadıklarını ifade etmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Yalancı bilge, kalp akçe gibidir. Önce doğruyu bilmek gerekir. Doğru bilinirse yanlış da bilinir ama önce yanlış bilinirse doğruya ulaşılamaz. İyi bir insan öldüğünde ona ağlamayın. Asıl onu kaybeden topluma ağlayın.
Sokrates'in Ölümü, Fransız ressam Jacques-Louis David'in 1787 yılında yaptığı bir yağlı boya tablodur. Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates'in ölüm sahnesini temsil eder.
Sokrates, ahlaki, dinî ve siyasi meseleler hakkında felsefi tartışmalara girmesi nedeniyle idama mahkum edilmişti. Sokrates asla araştırdığı soruların cevaplarına sahip olduğunu iddia etmese de, muhataplarının da (aksini iddia etseler bile) bu sorulara cevapları olmadığını gösterirdi.
olan İlıvan-ı Safa felsefecilerinin, Nuh, İbrahim, Zerdüşt, İsa ve Muhammed ile birlikte Sokrates'i de peygamberleri olarak takdim ettikleri bildirilmiştir. Ayrıca bazı kaynaklarda geçtiği gibi, peygamberler iki gruba ayrılarak da değerlendirilmektedir.
'Felsefenin babası' olarak görülen Sokrates, resmi suçlama metninde geçen ifade ile “Kentin inandığı tanrılara inanmadığı, yeni tanrılar icat ettiği ve gençleri yoldan çıkardığı için” suçlandı ve ölümle cezalandırıldı.
Sokrates Kriton'un tüm ısrarlarına rağmen kaçmayı reddetmiş ve ölümüne razı olmuştu (2). Çünkü kaçarak kentin yasalarını tanımayan bir yurttaş olarak anılacağına ve yasaların varlığının kendi varlığından daha önemli olduğuna inanmış ve onu kaçırmayı teklif eden arkadaşını da buna ikna etmeyi çalışmıştı.
Yunanistan'da, Atina'da kurulan temsili bir mahkeme, MÖ 399 yılında "tanrılara saygısızlık ve gençleri baştan çıkarmakla" suçlanarak ölüm cezasına mahkum edilen Yunan filozofu Sokrates'in masum olduğuna karar verdi.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir. Sokrates'e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon'un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates'in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.
Ölümden korkmuyordu da. Özetle şudur: Ölümden korkmak kişinin akıllı değilken kendini akıllı sanmasından başka bir şey değildir; zira bu, bir şeyi bilmez iken bildiğini sanmaktır. Ölüm insan için en büyük nimet olabilir, ama herkes başına gelebilecek en büyük kötülük olacağı kesin imiş gibi ondan korkar.
Sokrates kendisini bir ebe gibi gördüğünü, hiçbir şey öğretmediğini, insanlarda var olan bilgiyi doğurttuğunu belirtir. Gençliğinin ilk yıllarında Atina ile Sparta arasındaki Poleponnesos savaşına hoplit (ağır zırhlı piyade) olarak katıldı.
Pek çok Atinalı, genç kuşağa toplumlarına karşı ahlaki olarak nihilist, saygısız bir tavır aşılamakla birlikte Sofistlerin ve Sokrates'in öğretilerini suçladı. Sokrates hiçbir yazılı eser bırakmadı, ancak öğrencisi ve arkadaşı Platon, baş kahraman olarak Sokrates'in yer aldığı Sokratik diyaloglar yazdı.
Bireysel ruh ve ahlak felsefesinin kurucusu olan Sokrates gerek geleneksel dinin gerekse ilk filozofların Tanrı anlayışlarına karşı durmuştur. Bunun sebebi, onun felsefesini teolojik bir sistem üzerine bina etmesi ve bu sistemde hikmet sahibi olmayan bir tanrının varlığını kabul etmemesidir.
Sokrates, Atina'nın hemen güneyindeki bir kasabada, M.Ö. 469 ve 399 yıllarında yaşamış Yunan filozofudur. Onun felsefe tarihindeki önemi, doğayı incelemeyi bir kenara bırakıp insanın dünyadaki varoluş amacının ve de nasıl yaşaması gerektiğinin sorularına cevaplar bulmaya çalışmasıdır.
Yunan filozofu Sokrates (MÖ 469/470-399), batı felsefesinin babası olarak kabul edilir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Sokratik yöntem, antik dönem Yunan filozofu Sokrates'in ( MÖ 470 Alopeke, Attika - MÖ 399 Atina) felsefi düşünüşü ve bilgiyi sınayarak öğretme yöntemidir. İlk olarak Menon diyaloğunda Sokrates'in bir köleye bir geometri teoremini çözdürmesi ile Sokratik yöntem ortaya çıkmıştır.
Farabi, Kindi'nin kurucusu olduğu kabul edilen ve İslam felsefesi içinde rasyonal/Aristocu eğilimi ifade eden Meşşaîlik akımının ikinci kurucusudur.
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan'da Farab bölgesinde doğan Farabî'nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet'tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır.
İnsandaki nefsin beş gücü/cüzleri vardır. Besleyici (el-gâzi), duyumsayan (el-hasse), hayal eden (el-mütehayyil), arzulayan (el-nüzuî) ve düşünen (el-nâtık) güçleri (Farabi, 2005b: 29, 48).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri