Yağ Olduğu Halde Yağ Lambası Neden Yanar? Araçlarda yağ basıncı düşükse yağ lambası yanar. Bu, düşük yağ seviyeleri, arızalı bir yağ basınç sensörü veya yağ pompasındaki bir sorun gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Aracınızın yağ lambası yanıyorsa en kısa zamanda bir tamirciye götürüp kontrol ettirmelisiniz.
Yağ olduğu halde yağ lambası yanıyor ise araç yine de hemen durdurulmalıdır ve sorunun kaynağı araştırılmalıdır. Yağ lambası yağın azalması durumunda da yanıyor olabilir. Bu durumda yağ eklemek gerekecektir. Yağ müşürünün arızalanması nedeniyle de ikaz lambası yanıyor olabilir.
Audi yağ ikazı yanıyor ise aracınızın kalbi tehlikede demektir. Aracın kalbini koruyan yağın azalması veya ömrünü tamamlaması durumunda genellikle gösterge panelindeki motor yağı lambası yanar.
Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir. Yağ Sızıntısı: Yağ pompası arızası, yağın araç altından sızmasına neden olabilir. Bu, yağ basıncının düşük olduğu ve yağ pompasının hasarlı olabileceğini gösterir.
Eğer aracınız çalışıyorken yağ lambası sürekli olarak yanıyor durumdaysa araç yağlama işlemini artık yapmıyor demektir. Yağ lambası bahsettiğimiz gibi sürekli olarak yanıyor durumdaysa, yağ pompalama sisteminin basıncı belirli seviyenin altına düşer ve bu gösterge yanarak motorda yağlamanın problemli olduğunu gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu ışık, yalnızca yağ basıncı artık tehlikeli bir düzeye geldiğinde yanar. Bu da motora zarar verme riskiniz olduğu anlamına gelir. Yağ Işığı açıkken aracı sürmemelisiniz, bu motorunuza daha fazla zarar verebilir. Yolun kenarına çekin ve motoru kapatın.
Yağ Uyarı Işığı Yanar
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır.
Araç kullanımı sırasında yağ göstergesi yanıp sönüyorsa araç hemen durdurulmalıdır. Aracın yağı kontrol edilir. Aracın yağ seviyesi düşük ise yağının tamamlanması gerekmektedir.
Yağ müşürü araç içerisinde belirli bir sistematikte ilerleyen bir gösterge durumu içermektedir. Eğer araç yağı konusunda bir sorun var ise yağ lambası yanıp sönmeye başlayacaktır. Ancak araç içerisinde daha farklı sorun var ise araç yağ lambası dışında motor stop lambası da yanacaktır.
Yağ pompası tıkanırsa yağ basıncı oluşmadığından dolayı yağlanma tam olarak gerçekleşmez. Yani, aşınma artar ve partiküller pompayı daha çok tıkar. Motor yağ seviyesinin sürekli olarak yeterli düzeyde olması gereklidir. Aksinin yaşandığı durumlarda pompa sürtünmesi artacak ve aşınma sürecini hızlandıracaktır.
Yağ Basıncı Uyarı Işığının Yanmasının Olası Nedenleri Motora koyulan yağ seviyesi düşük olabilir. Yağ ölçüm çubuğunu çekerek yağ seviyesini kontrol edin. Yağ seviyesi normalse yağ müşürü ya da yağ pompası arızalanmış olabilir. Ya da gösterge paneli lambası arızalanmıştır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motorun su tankı kapağı açıldığında yağ ve soğutma sıvısı birbiri içinde çözünemediğinden dolaylı kolaylıkla anlaşılır. Yağın suya karıştığını anlamak için motordaki yağdan bir miktar boşaltılır. Eğer yağda köpürme ve kabarcık oluşumları varsa arıza tespit edilir.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur.
araba çalıştıktan en geç 3 saniye sonra sönmesi lazım.daha fazlası pompanın eskidiğine de,kirlendiğine de hatta bozulduğuna da işaret olabilir.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
basıncını ölçerek EKÜ ye bildirir. yakın ve yağ filtresinin yanında bulunur. Yağ basınç sensörü Nasıl Çalışır?
Çoğu araç supap zamanlaması teknolojisi ile donatılmıştır. Bu teknoloji yağ basıncından yararlanarak supap zamanlamasını değiştirir. Düşük bağ basıncı ise bu sistemin düzgün çalışmasını engeller bu da motorun çalışmasına, gücünün azalmasına neden olur.
Aracınızın motoru, motor bloğunda zaman içinde oluşan aşınmalar sonrası kurum yapabilmektedir. Motorun içinde biriken kurumdan dolayı motor bloğunda yer alan diğer parçalar da zarar görmektedir. Yağ pompası da bu durumda sürtünme ve aşırı ısınmadan dolayı arızalanabilmektedir.
Motor yağ yakması sebebi pistonların uçlarındaki segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçmasından kaynaklanır. Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait parçaların aşınmasına yol açarak yanmayı tetikler.
Araçta yağ lambası yandıktan sonra, normal şartlarda araç hiç hareket ettirilmemeli hatta rölanti şeklinde dahi çalıştırılmamalıdır. Fakat gitme konusuna gelirsek 5-10 kilometre daha yağlama olmasa bile araç yürüyebilir. 10 km sonunda ise motordaki hasar kritik boyuta ulaşır ve araç stop eder çalışmaz.
Sanki ışıkların şiddeti sürekli değişmektedir. Her ne kadar öyle gözükse de ışıklar gerçekten titremiyor veya yanıp sönmüyorlar. Aslında bu durum, güneşli bir günde havuz tabanında oluşan desenle neredeyse aynı nedene sahiptir. Işıkların gözümüze böyle titrer gibi gözükmesinin nedeni sintilasyon (kırpışım) olayıdır.
Yağ olduğu Halde Yağ lambası Neden Yanar
Eğer araç yüksek kilometrede ise bu arıza genelde yağ pompası kaynaklı oluyor. Yağ pompasının basıncı düştüğü için motorda yağ olsada göstergede motor yağı ikaz lambası yanıyor. Motor yağı ikaz lambası yanması önemli bir sorundur ve kesinlikle kontrol edilmesi gerekmektedir.
Motor bloğundan ayrılan yağ pompası, sökülerek tamir ve bakımı yapılabilir. Eğer pompada fiziksel bir hasar yoksa muhtemelen sadece pompanın üzerindeki yağ tortularının temizlenmesi yeterli olacaktır. Tamir ve bakımı yapıldıktan sonra motor bloğu üzerinde çıkarılan yere geri takılır ve motor tekrar toplanır.
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri