Sokrates, entelektüel alçak gönüllülüğünü savunur. “Kendini tanı!” sloganı ona göre, “Ne kadar az bildiğinin bilincine var!” anlamına gelir.” “Fazilet, ruhun güzelliğidir. Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir.” der.
Sokrates felsefenin “ sözcüklerle değil, kavramlarla” yapılabileceğini savunmuştur. Onun diyalektik yöntemi benimsemesinin temel amacı da insanların ruhlarındaki ahlaki özlerin sorularla ortaya çıkarılması, sorgulamalarla kanıların çürütülmesi ve hakikatin ortaya çıkmasını sağlamaktır.
Sokrates'e göre erdem bilgidir, erdemsizlik ise bilgisizliktir. İnsanın mutluluğa ulaşabilmesi için öncelikle kendisiyle uyumlu olabilmesi gerekmektedir. Başka bir deyişle kendisiyle uyumlu olmayan kişinin mutlu olması beklenemez. Ayrıca, mutluluğun öğretilebilir olduğunu da savunmuştur.
Sokrates, Atina'nın hemen güneyindeki bir kasabada, M.Ö. 469 ve 399 yıllarında yaşamış Yunan filozofudur. Onun felsefe tarihindeki önemi, doğayı incelemeyi bir kenara bırakıp insanın dünyadaki varoluş amacının ve de nasıl yaşaması gerektiğinin sorularına cevaplar bulmaya çalışmasıdır.
Sokrates'in Savunması (Grekçe: Άπολογία Σωκράτους, Apología Sokrátus), Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atinalı tarafından kentin ilahlarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması iddialarıyla suçlanışı, Atina demokrasisi tarafından yargılanma ve cezalandırılma sürecini konu alan ...
İlgili 39 soru bulundu
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
Sokrates'in dile getirdiği ahlak değerleri, evrensel ölçüde iyi, "tümel", kalıcı, her durum ve zamanda geçerli, tekil olaylarla değişmeyen kavramlardı. Ölçülü olmak, yardımseverlik, yüreklilik, doğruluk, adalet, yasaya itaat gibi değerler, onun varlığına inandığı evrensel değerlere verilebilecek örneklerdendir.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir. Sokrates'e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon'un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates'in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.
olan İlıvan-ı Safa felsefecilerinin, Nuh, İbrahim, Zerdüşt, İsa ve Muhammed ile birlikte Sokrates'i de peygamberleri olarak takdim ettikleri bildirilmiştir. Ayrıca bazı kaynaklarda geçtiği gibi, peygamberler iki gruba ayrılarak da değerlendirilmektedir.
Sokratik yöntem, çelişkilere yol açanları eleyerek daha geçerli hipotezler oluşturmaya yardım eden bir hipotez çürütme yöntemi olarak da tanımlanabilir. Öğrencilerin görüşlerini derinlemesine incelerken bir çelişki ortaya çıkana kadar onlara sorular sorulması şeklinde uygulanır.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Yunan filozofu Sokrates (MÖ 469/470-399), batı felsefesinin babası olarak kabul edilir.
Sokrates'in Bilgi Anlayışı
Yani Sokrates bilgi konusuna relativizm'e karşıdır. Sokrates bireylere göre değişmeyen, akla dayalı kesin bilgiyi savunur. Ona göre herkes için geçerli olan doğru bilgi mümkündür. Sokrates' e göre insan zihni doğuştan bilgiye sahiptir ve doğru bilgi akla dayalıdır.
Ahlak felsefesinin kurucusu olarak da bilinen Sokrates'in yaşamının en önemli olaylarından birisi de M.Ö. 399 yılında hakkında açılmış olan davadır.
Bireysel ruh ve ahlak felsefesinin kurucusu olan Sokrates gerek geleneksel dinin gerekse ilk filozofların Tanrı anlayışlarına karşı durmuştur. Bunun sebebi, onun felsefesini teolojik bir sistem üzerine bina etmesi ve bu sistemde hikmet sahibi olmayan bir tanrının varlığını kabul etmemesidir.
Sokrates'in Ölümü, Fransız ressam Jacques-Louis David'in 1787 yılında yaptığı bir yağlı boya tablodur. Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates'in ölüm sahnesini temsil eder.
Sokrates'ten bahsedip onun kendine taktığı meşhur lakabını söylemeden günlüğü sonlandırmak olmaz. Gerçi başka bir günlükte tekrar misafir edeceğim Sokrates'i J Evet, lakabı “At sineği”.
Soluk aldığım ve aklım başımda olduğu sürece felsefeyle uğraşmaktan, öğütler vermekten ve doğruyu anlatmaktan vazgeçmeyeceğim. ' diyordu Sokrates.
Her ne kadar Sempozyon'da platonik aşk Sokrates'in kahin kadın Diotima ile geçmişte yaptığı bir konuşmadan öğrendiği bir bilgelikmiş gibi aktarılsa da, filozofun diğer diyaloglarından bildiğimiz üzere Diotima'nın aşk tanımlamasıyla Platon'un kendi aşk kavramı örtüşmektedir.
Maalesef çağın çok ilerisinde düşünceleri olduğu için iyi bir şekilde anlaşılamamıştır. 1) kesinlikle Aristotelestir. herif tanrısal. şiir, siyaset, doğa, biyoloji, ontoloji, epistemoloji ve daha bir çok konuda daha makul ve tutarlı bir adam yok.
Sokrates M.Ö. 5. y.y.'da Atina'da yaşamış olan Yunan filozofudur.
bu felsefeden bakınca ki hakiki bilgiye sahip olmadığı düşüncesinden olsa gerek kitap yazmamıştır. zira kendi cahilliğini sürekli kabul etmiştir.
Sokrates; Atinalıların kendisine haksız şekilde saldırdığını ifade etmiş ve suçlayıcılara karşı felsefi temeli olan bir savunma vermiş, insanların hiçbir kötülüğü bilerek yapmadıklarını ifade etmiştir.
Sokrates'in aşkı yorumlaması genel olarak arzu, bilgelik ve idealar üçgeninde açıklıyor. Arzu olmadan aşk diye bir şeyi olamayacağına vurgu yapıyor. Burada bahsedilen arzu nesnesini, henüz sahip olmadığımıza inandığımız ancak aynı zamanda bizim için iyi olduğuna da inandığımız bir şey olarak yorumluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri