Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur. Bu organlardan herhangi birinde oluşan enfeksiyon, çevre doku ve organlara yayılabilir veya yansıyan ağrılar oluşturabilir.
Sol Kaburga Ağrısı Neden Olur? Kalp ve midenin altında kalan organları korumakla görevli olan sol kaburgada meydana gelen ağrılarda yaygın nedenler, dalağın hasar görmesi, kalp krizi, pankreatit, peptik ülser ve iltihaplı kıkırdak gibi rahatsızlıklardır.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Kaburga ağrıları göğüs ön duvarında hissedilebildiği gibi; kaynaklandığı sinirin seyrettiği anatomik bölge boyunca göğüs yan duvarı veya sırtta, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilebilir.
Kaburgalar arasındaki sinirlerin iltihaplanması, travma, omurga hastalıkları, belirli enfeksiyonlar veya postherpetik nevralji gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. İnterkostal nevraljide, kaburga aralarında ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtiler görülebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kalp ve akciğerler, kas ve iskelet sistemi gibi vücudun farklı bölgelerine ait sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan ağrılar da kaburga ağrısı ile karıştırılabileceğinden bu konuda gereken hassasiyet gösterilmeli ve birkaç günden uzun süren ağrı halinde derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Sol sırt ağrısı nedenleri olarak sayabileceğimiz durumlar arasında ise üreme organlarında oluşabilecek hastalıklar, böbrekle ilgili hastalıklar ve bağırsakla ilişkili hastalıklar yer almaktadır. Bunların yanında boyun bölgesinde oluşan fıtıklar da sırt ağrısını tetikleyen sebeplerden birisi olabilir.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Sırt ve Göğüs Ağrıları
Algoloji biriminin ilgi alanında yer alan sırt ağrıları; boyun fıtığı, skolyoz, osteoporoz, kalp ve akciğer hastalıkları ve fibromiyalji gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Kostokondrit, bir kaburgayı göğüs kemiğine (sternum) bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasıdır. Kostokondritin neden olduğu ağrı, kalp krizi veya diğer kalp rahatsızlıklarını taklit edebilir. Kostokondrit bazen göğüs duvarı ağrısı sendromu, kostosternal sendrom veya kostosternal kondrodini olarak bilinir.
Primer Toraks Göğüs Duvarı Tümörleri Teşhisi
Görüntüleme tekniklerinden akciğer grafisi oldukça önemlidir. Gerekirse bilgisayarlı tomografi ile manyetik rezonans yöntemlerine başvurulabilir. BT ile kaburga yapıları ile kemik içi hasar durumu görüntülenir, MR ile yumuşak doku tümörleri ve damar ilişkisi belirlenir.
İlaç tedavisi ve istirahat
Dejeneratif ve mekanik bel ağrılarında akut dönemde Anti inflamatuar ilaçlar,kortizon kullanmak gerekebilir. Kronik dönemde basit ağrı kesiciler yeterli olabilir. Akut (yeni başlamış) bel ağrılarında birkaç günlük tam yatak istirahati yeterlidir.
Akciğerler, göğüs boşluğunun yan bölümlerinde, kalp ve yemek borusuysa "mediyastin" adı verilen kendi içinde kapalı bir bölüm içinde bulunurlar (mediyastin, bu organlardan başka, kalpten çıkan büyük damarları soluk borusunu, timüs bezini ve bazı sinirleri de içine alır).
Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbrek ağrısının en temel belirtisi, karın ve sırt bölgesinden yanlara vuran bir ağrıdır. Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder.
Sol böbrek ve böbrek üstü bezi.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur? Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı, gerilen kasların sinirleri zorlaması durumunda ortaya çıkabilir. Bu duruma zemin hazırlayanlar ise kambur durma, yanlış oturma, rahat olmayan zeminde uyku, uzun süreli eğilmek, ayakta durma gibi aktiviteler olabilmektedir.
Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Belin sol arka kısmında yaşanan ağrılar genellikle ani hareketler, bazı kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve el fıtığı gibi nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bununla birlikte ters hareketlerde bulunma ve yanlış oturma biçimleri belin sol tarafında ve sol bacakta ağrıya neden olabilmektedir.
İlk olarak, sırt ağrısı genellikle ortopedi veya nöroloji uzmanları tarafından tedavi edilir. Bununla birlikte, sırt ağrısı, kas-iskelet sistemi bozuklukları, omurga rahatsızlıkları, sinir sistemi bozuklukları, romatolojik hastalıklar, enfeksiyonlar veya kanser gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri