Kronik bir ağrı olan fibrozit halk arasında kulunç, yel girmesi ya da damar damar üstüne binmesi gibi isimlerle de tanımlanır. Kas kılıfı, kas ve eklem, kemik, tendon ve kasların konnektif dokularında oluşan ağrı veya inflamasyondur. Fibrozit genellikle boyun, omuz bölgesi ve kürek kemiklerinin arasında meydana gelir.
Vitamin ve Kalsiyum Eksikliği Kulunç Ağrısına Sebep Olabilir
Stres, gerilim, soğuk algınlığı, rüzgarda kalmak, duruş ve oturuş bozukluğu sebebi ile oluşan kuluncun ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmadığını söyleyen Dr. Çapar sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru tedavi yöntemleri ile bu ağrılar giderilebilir.
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri
Kulunçlu bölgede ( boyun, bel, omuz başları ve iki kürek kemiği arası) kaslar oldukça sert ve gergindir, biraz bastırmak veya sıkmak bile hastaya aşırı acı verir. Böyle durumlarda kişi, bazen kolunu ensesine veya beline bile götürmekte zorluk çeker. Kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder.
Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutarak biraz bekleyin. Sıcak su kasları ve eklemleri rahatlatarak ağrının hafiflemesini sağlar. Tıpkı sıcak gibi soğuk da kas, eklem ve kulunç ağrılarında etkilidir. Ağrıyan bölgeye buz kompres uygulayarak acının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
Kulunç ağrısı halk arasında çoğunluk boynun alt bölgesi ile sırtın üst bölgesi olan bölgede hissedilen ağrı olarak tariflernir. Bu bölgede elle dokunulduğunda ağrılı bazı noktalar olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Fibrozit, miyofasiyal ağrı sendromu ya da kulunç kendisini genellikle kas ve iskelet sistemi ağrıları ile birlikte gösterir ve farklı noktalarda ortaya çıkabilir. Fibrozit gelişen bölgelere dokunulduğu zaman ağrı hissedilir.
Kas düğümcükleri olarak bilinen kulunç, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi ile kolaylıkla geçirilebilen bir hastalıktır. Kulunç kırma ise fizyoterapi yöntemleri ile rahatsızlığın belirli sürede bitmesi sağlanır.
Dr. Mehmet Binnet, kişiye kulunç teşhisi konulduysa yapılabilecekleri şöyle anlatıyor: “Bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Kulunç ağrısının bitkisel çözüm önerilerinden biri olan karanfil yağı, hem ağrıyı dindirir hem de kasların rahatlamasına yardım eder. Karanfil yağıyla kulunç olan bölgeye düzenli olarak masaj yapılması önerilir. Masaj yaparken bölgeye ritmik dokunuşlar yapmanız ağrının kısa sürede giderilmesine yardım edecektir.
Ağrıları giderir. Bilhassa boyun tutulmaları, kulunç ağrıları ve kireçlenme ağrıları gibi. •Psikolojik bir takım rahatsızlıklarda sinir sistemlerini rahatlatır. Bel ve boyun fıtığı durumlarında fıtık bölgesini rahatlatarak, ağrının azalmasına yardımcı olur.
Miyofasiyal Ağrı Sendromunun tanısı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından, hastanın öyküsü ve fizik muayenesinin yapılması ile konulur. Tanı için MRI veya diğer tetkiklerin ilave bir katkısı yoktur.
Bunun temel sebebi kasların yüklenmeyi kaldıramamasıdır. Rüzgârda, ter soğurken ve soğuk havalarda kaslar ısı üretmek için (siz hissetmeseniz dahi) ufak ufak titrerler. Bazen tüm vücudunuz titrediği zaman bu, görülebilir ve daha net hissedilebilir hale gelir.
Bu ağrılar başa, kollara, bacaklara, kasıklara kadar yayılabilir. Bölgelerde tetik noktalar oluşur ve dokunulduğunda acı verebilir, bölgeyi oynattıkça seslerde gelebilir. Bu bölgelere dokunulduğunda elimize sert birşeyler gelebilir, kaslarda karıncalanmalar oluşur.
Kuluncunuz var ise kulunç kırdırmayı asla düşünmeyin. “Kulunç kırma”, gergin kas ve bantların sert bir masaj ile yumuşatılmaya çalışılmasının halk arasındaki adıdır. Bu sert masajların hastaya zarar verebilme ihtimali vardır.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Sırt bölgesinde uzun süredir hissettiğiniz ağrı, hareketlerde kısıtlanma, kas ağrıları ve bıçak saplanması şeklinde oluşan ani ağrılar, sırt ağrısı tablosu içerisinde değerlendirilir. Bu ağrı genellikle bel omurgası etrafında yoğun olmak ile birlikte boyun, kol ve ensenizde de ortaya çıkabilir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Birçok kişinin şikayetleri ilaç ve dinlenme ile kısa sürede geçebilir. Pek çok kişi ise kronikleşen, uzun dönem, tekrarlayıcı omurga sorunları yaşar. Bu kişilerde her şey yolundayken ağrı, tutukluk, hareket kısıtlılığı, kola-bacağa yayılan ağrı ve uyuşma atakları soğuk havalarda tetiklenir.
Adana yöresinde romatizma ağrıları ya da cereyanda kalındığında vücutta oluşan ağrı ve sızılar halk arasında “yel girmesi” (ya da yılancık olarak) adlandırılır ve ağrıyan yerlerde bıçak/makas gezdirerek ve çeşitli dualar okunarak tedavi edilmeye çalışılır (Özgen, 2007: 38, 60).
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Düşme sonrası ani başlayan sırt ağrılarında ortopedi bölümüne veya acil servise, göğüs bölgesinde bastırıcı tarzda ağrının eşlik ettiği sırt ağrılarında acil servise başvurulmalıdır.
Fibromiyalji, birçoğunuzun mutlaka duymuş olduğu bir hastalıktır ama halk arasında bu hastalık, kulunç, yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması gibi isimlerle de bilinir.
Fibromiyalji sırt ağrıları, omuz ağrısı, bacak, ayak, kol ağrısı ve yaygın ağrılara yol açabilen bir hastalıktır. Kulunç fibromiyalji mi? Tıp dilindeki adıyla Fibrositis yani kulunç, genellikle sırtın üst kısmında oluşan bir kas rahatsızlığıdır.
Hacamat tedavisi önce cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir çünkü cinsel ilişki sonrasında kan akışı yavaşlar. Hacamat uygulaması öncesi bir günlüğüne cinsel ilişkiye ara vererek uygulamanın etkiliğini artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri