1.Kişinin Kendisi ile iletişimi (içsel İletişim): Kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendisi ile iletişim yaparken düşünür; kendisiyle ve başkalarıyla konuşur ( sosyaldeyince.com,2014).
Kişi İçi İletişim
İki birim arasında gerçekleşen iletişimin bir benzeri de bazen bireyin içinde de oluşabilmektedir. İçsel iletişim olarak ifade edilen bu iletişime örnek olarak, bireyin kendi iç dünyasını gözlemlemesi, ihtiyaçlarının farkına varması, üzülmesi ya da sevinmesi verilebilir.
Bir insanın düşünmesini, duygulanmasını, kişisel ihtiyaçlarının farkına varmasını, iç gözlem yapmasını, rüya görerek kendi içinden mesaj almasını ya da kendine sorular sorarak bunlara cevaplar üretmesini bir iç iletişim sayabiliriz.
İçsel iletişimimizdeki amaç, kişinin kendisiyle barışık olması ve kendini tanımasıdır. Aynı zamanda, kendini tanıyan ve kendisiyle barışık olan kişi çevresiyle de barışık olduğunu gösterir. O halde bu yolculuğu kendimizi tanımadan gerçekleştirmemiz mümkün değil. Bireyin en uzun yolculuğu kendisiyle olan yolculuğudur.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İç iletişim, bir kurumdaki çalışanlar arası işbirliği ve uyumun sağlanması, sağlıklı bir bilgi ağının oluşturulması, çalışanların motive ve teşvik edilmesi gibi amaçlara hizmet ediyor. Bunun için, uygun kurumsal iletişim yöntemlerinin belirlenmesi büyük bir önem taşıyor.
İç iletişim ise; çalışan ve şirket arasındaki ilişkidir; etkili iki yönlü iletişimin kim, ne, neden, nerede ve nasıl'ıdır. İyi bir iletişim; mesajı, seyirciyi, potansiyel araçları, gerekli kaynakları, gerekli bildirim mekanizmasını ve ölçüm sürecini ayrıntılandırır.
İç iletişimden amaç, insanın kendisini tanıması ve kendisiyle barışık olmasıdır. Bireyin kendisiyle barışıklığı, aynı zamanda çevre ve evrenin barışık olması ile sonuçlanır. İç iletişimle yakaladığı iletişim düzeyi bireyler arasındaki iletişimin de temelini oluşturur.
İç İletişim, kurum içerisinde etkili bir iletişim sisteminin kurulması ve yönetilmesi sürecidir. Çalışandan üst yönetime kadar, kurum içerisinde yer alan tüm paydaşları kapsayan bu süreç, aynı kurumda bir araya gelen insanların işbirliğini ve uyumunu amaçlar.
Daha kapsamlı bir tanımla iletişim, mesaj, gönderici ve mesajı alan olmak üzere, üç önemli unsuru olan ve bilgi, deneyim, duygu, görüntü veya sesin iletilmesi ve işlenmesi sürecidir (Tutar, 2003).
İnsanların sosyalleşmeleri, çevrelerinden birşeyler öğrenmeleri, başka insanlarla düşüncelerini paylaşmaları vs hepsi birer dışsal iletişimdir. Dışsal iletişim grup iletişimi, örgüt iletişimi gibi farklı şekillerde olmaktadır. İletişim kişilerarası olduğu gibi kitleler arası da olmaktadır.
İletişimin türleri şunlardır. Kişisel İletişim. Kişilerarası İletişim, bu iletişim türü sözlü iletişim ve sözsüz iletişim olmak üzere ikiye ayrılır. Ve son olarak kitle iletişimi de iletişimin türüdür.
Dikey iletişim kavramı organizasyonlarda farklı kademelerde görev yapan işgörenlerin örgütsel yapı ve politikaları ile ilgili olarak yukardan aşağıya (hiyerarşik üstten hiyerarşik alta) ve aşağıdan yukarıya (hiyerarşik alttan hiyerarşik üste) doğru kurmuş oldukları iletişim biçimini ifade eder.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Somutlayıcı olması açısından bir tanım vermek gerekirse; toplumsal iletişim, “bir toplumun üyelerinin ortak maddi ve manevi etkinlikleri dolayısıyla aralarında oluşan bağlantıları doğrudan ve dolaylı yollarla göreceli olarak toplumun bütününde gerçekleştirdikleri süreçlerin tümü”dür (Zıllıoğlu 1996:62).
İç iletişim uzmanı, bir şirketin iç iletişim stratejilerini geliştiren ve uygulayan kişidir. Çalışanlar arasındaki iletişimi arttırmak, motivasyonu yükseltmek ve şirket kültürünü güçlendirmek için çalışır. Ayrıca, şirket içi etkinliklerin planlanması ve yönetimi de görevleri arasındadır.
İletişim uzmanı olmak için üniversitelerin İletişim Fakültelerinden mezun olmak ya da bu alanda uzmanlaşmanıza yardımcı olacak ciddi bir iş tecrübesine sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra seminerlere katılan ve farklı eğitimler alan kişiler niteliklerini geliştirerek iletişim uzmanı olmaya adaydır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri