Solvent buharı solunması veya yutulması durumunda hemen ortaya çıkan boğaz yanması, mide bulantısı, kusma, zor nefes alma, hızlı ve duzensiz kalp atışı, bitkinlik gibi belirtilere neden olur. Bazı solventler kansere, böbrek veya sinir bozukluklarına neden olabilir.
Bazı solvent- lerin uyuşturucu etkileri olabilir. Bu özellikleriyle iş kazaları oluşumuna doğrudan ya da dolaylı katkı sağlayabilirler. Özellikle halojen içeren solventler, yanmaları sonucunda dioksin ve furan gibi zehirli gazlar oluştururlar.
Yanıcı ve aynı zamanda hızlı bir şekilde buharlaşabilen bir maddedir. Bilgi; · Endüstride, oldukça yaygın olarak kullanılan organik solventler cilde temas ettiğinde egzama oluşur. · Halojenli solventlerden bazıları; beyin, böbrek ve karaciğerde zarara neden olabilir.
Solvent sıvı veya katı halde bulunan maddelerin ayrıştırılmasına kullanılabilen çözücüler olarak tanımlanır. Günlük hayat içerisinde tiner ve su en çok kullanılan solvent maddeler olarak öne çıkıyor.
Solvent Zararları
Solvent, endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır.
İlgili 25 soru bulundu
Solventler ya da diğer adıyla çözücüler kolay bulunan, ucuz ve satışı yasal olan kafa yapıcı maddelerdir. Bu yüzden de özellikle yasa dışı uyuşturucu bulmakta zorlanan gençler için oldukça caziptir. Ancak dikkatli olunmalıdır. Çünkü solvent bazlı madde kullanımı çok tehlikelidir, hızlıca ve habersizce öldürebilir!
Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur.
Solvent Çeşitleri
Alkoller, esterler, glikol esterleri ve asetatları ve ketonlar oksijenli solventler grubunda olup boya sektöründe hidrokarbonlarda çözünmeyen reçineleri çözmek için kullanılmaktadır.
Günlük hayatta en çok kullanılan solventlerin başında su ve tiner geliyor. Kozmetik ürünlerinden biri olan aseton da çözücü özelliklere sahiptir. Solvent yakıcı bir madde olduğu için kullanımına dikkat edilmelidir. Uzun süre solunması ve cilde doğrudan temas etmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Solvent ve çevreye zararlı maddeler içermez. Korozyona yol açmaz. Boyalı endüstriyel yüzeyler, tüm metal yüzeylerinde (Al, Cu, Zn, Fe vb.) makine yüzeyleri, mermer, ahşap, beton, çini, vinil vb. yüzeylerden yağ, asbest, cila, wax, kir, su bazlı boya temizliğinde kullanılır.
Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır. Kuruma ve sürme işlemlerinde dışarıya koku verirler. Ayrıca parlayıcı ve yanıcı özellikleri vardır.
Solvent etkilenmesi açısından boya, vernik, cila imalatı, uygulanması, aklaştırılması, metal parlatma, cam işleme, mürekkep, toner kullanılan baskı işleri, astarlama, kaplama işleri, kuru temizleme yoğun solvent kullanılan bu nedenle de ilk akla gelen işlerdir.
Etil alkol bir polar solvent olup, uçucu yapıda, higroskobik ve parlayıcı bir sıvıdır. Azeotrop özellik gösterir. Fraksiyon distilasyon yolu ile ancak %95.6 (%89.5 mol) alkole sahip azeotrop karışım elde edilebilir.
Solventler sağlık açısından tehlikelere sebep olmakla birlikte yanıcı, uçucu, kolay buharlaşır özelliğe sahip olduklarından işyeri ortamında solvent buharlarının patlayıcı karışımlar oluşturma ihtimali çok yüksektir. şyeri ortamında bulunan solventler yangın ve patlamalara neden olabilmektedir.
Solventler birçok alanda kullanılır. Solventler boya yapımında, sökücülerde, çözücülerde, seyreltme işlemlerinde , temizlik işlemlerinde spesifik olarak yağ temizliğinde , metal yüzey işlem kimyasalı olarak, kuru temizlemede kullanılabilir.
-Tüm sert plastiklerde kullanılabilir. -Policarbon, kristal, San vb. hammaddeler için uygundur. -PE, PP, silikon, kauçuk gibi hammaddelere kesinlikle uygun değildir ve kusma yapıp tüm hammaddenizi bozar.
Boya; çeşitli malzeme yüzeylerine kaplama, koruma, dekoratif özellik vermek amacıyla sürülerek sert ve ince bir tabaka oluşturan, ana maddeleri organik, metalik veya plastik esaslı pigment, bağlayıcı ve incelticilerden (solventlerden) meydana gelmiş, renkli bir sıvı ya da toz bileşimidir.
Solvent maruziyeti, insanların solunum yoluyla, cilt temasıyla veya yutulma yoluyla solventlerin içindeki kimyasal maddelere maruz kalmaları durumudur. Solvent maruziyeti, solvent içeren maddelerin üretimi, kullanımı, imhası ve depolanması sırasında ya da solvent içeren ürünlerin kullanımı sırasında gerçekleşebilir.
Tekstil sektöründe kumaştan,yağlı ve yapışkan kiri,tortuyu iz bırakmadan çıkarmak için formüle edilmiştir. Yanıcı değildir ve uygulama sonrası hızla buharlaşır , kurur. Metalik parçalara zarar vermez.
Solventler (çözücü), genellikle bir malzemeyi, maddeyi çözmek ya da seyreltmek amacıyla kullanılan çok sayıda kimyasal maddeden oluşan organik sıvılardır.
Okullarda solvent içeren yapıştırıcılar yasak.
Solvent ne işe yarar sorusuna ise hızlı çözücü olarak cevaplamak mümkündür. Solvent nereden alınır sorusu genel toptancı veya solvent satış izinli işletmelerden alınır.
Solventler iki ana gruba ayrılabilir; Organik ve inorganik. Karbon dioksit, fosfor tribromür, amonyak ve su inorganik solventlerdir. Karbon içeren solventler ise organik solventler olarak adlandırılmaktadır. Organik solventlere örnek olarak alkoller, eterler, esterler, aminler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri