Uzun uçlu bir çakmak ile yakıtı tutuşturunuz. Ateş yanmaya başladıktan sonra mümkün olduğunca uzakta durmaya özen gösteriniz. Şömine yakıldıktan sonra 7-10 dakika kadar ateşin rengi mavi olmalıdır. Onuncu dakikadan sonra yanma sıcaklığına ulaşarak sarı veya kızıl rengi almaya başlayacaktır.
Şömine, bir ev veya yapıda ısınma veya dekoratif amaçlar için kullanılan bir yapıdır. Genellikle odun, kömür veya gaz yakıtı kullanılarak çalışır.
Şöminede Kullanılacak Odun Nasıl olmalı? Kapalı hazneli şöminenizde özellikle meşe odunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Nedeni ise meşe odunu diğer odunlara göre ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının daha az olması, buna bağlı olarak daha az is yapmasından ötürü tercih edilmektedir.
Şömine yakarken başka herhangi bir kimyasal tutuşturucu asla kullanılmamalıdır. Kesinlikle tehlikelidir. Şöminede, meşe odunu veya pres şömine odunu dışında, kömür, başka cins odunlar, atık, plastik madde vb. asla yakılmamalıdır.
Kuru odunlar şöminenin içine yerleştirilir. Kuru tahta parçaların arasına küçük bir parça çıra yakıp bırakılır. Kuru tahta tutuşabilecek şekilde arasına konulmalıdır. Şömine kapısı kapatılmalı ve yanış oksijeni giriş ve baca klapeleri açık olası gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Tutuşturmayı sadece ince kıyılmış meşe odunları ve ya marketlerde satılan hazır kibrit başlı odun presin den yapılmış tutuşturucularla yapmalısınız. Şömine soba yakarken sadece 2 yıllık kurumuş meşe odunu yakınız. Bunun dışında çam, kavak, kömür, briket vs. yakıt kullanımı yasaktır.
Yakıt haznesini doldurduktan sonra etrafındaki camları yerleştirmelisiniz. Uzun uçlu bir çakmak ile yakıtı tutuşturunuz. Ateş yanmaya başladıktan sonra mümkün olduğunca uzakta durmaya özen gösteriniz. Şömine yakıldıktan sonra 7-10 dakika kadar ateşin rengi mavi olmalıdır.
Şömine odununun yanma süresi odunun cinsine ve boyutuna bağlı olarak değişir. Genellikle 1-2 saat arasında yanar.
Tıpkı demir döküm sobalar gibi şömineler evi doğal bir şekilde ısıtır. Diğer ısıtma yöntemlerinin aksine şömineler evin havasını kurutmaz ve ev sakinlerinin hayati tehlike yaşamalarına neden olmaz. Çoğunlukla şöminelerin kendini temizleyebilme niteliği vardır.
Şömine için en popüler odun türleri şunlardır:
Zeytin şöminede yakmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kolay tutuşması ve ateşin daha uzun süre yanmasını sağlamak için kullanılan, yavaş yanan bir ağaçtır.
Şöminelik ve sobalık MEŞE ODUNU Ton fiyatı 2.500 TL - Orman Ürünleri ve Yapı Malzemeleri sahibinden.com'da - 1124852865.
Yakıt türlerinden odunlu veya doğalgazlı tip olarak ise kapalı tip bir hazne ile max 150 m2'lik bir mekanı fan ve ısı dağıtım kanalları ile ısıtmak mümkündür.
Şömineler çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen ısınma araçlarıdır ve teknolojinin gelişmesiyle dekoratif amaçlarla da kullanılmaya başlanmışlardır. Müstakil ev ya da apartman dairesi fark etmeksizin şömine modelleri ile verimli bir şekilde evinizi ısıtabilirsiniz.
Ve Herhangi bir tehlikesi var mı? Ürün kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Çünkü yakıtının bitkisel yan ürünlerin şeker ve nişasta bileşenlerini fermente etmek yoluyla temin edilen yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
Şömine ne kadar yeri ısıtır konusu şöminenin ve içerisinde bulunduğu odanın büyüklüğüne bağlıdır. Büyük bir odaya küçük model bir şömine tercih ederseniz ısıdan istediğiniz verimi alamazsınız. Aynı şekilde bir odaya gereğinden fazla büyük bir şömine koyarsanız sıcaklık sizi rahatsız edecek şekilde olur.
Şömineli soba modelleri; odun, kömür ya da diğer yakıtların yakılmasına olanak tanır.
Linyit yakıldığında kömürün kalitesine göre 3000 – 4000 Kcal. Isı elde edilir. Bu oran fuel oil' de 9600 Kcal., odunda 2500 Kcal, Doğal gaz' da ise 8250 Kcal. civarındadır.
Odada yanıcı gazların olması halinde şömineyi kesinlikle yakmayınız.
Mangal tutuşturucuları kullanmak için odun ya da kömür gibi yakılması istenen malzemeler, yakılacak alanda hazırlanmalıdır. Ardından aralarına az miktarda jel dökülmelidir. Üzerine yeniden az miktarda odun ya da kömür yerleştirilmelidir. Sonrasında jelin çakmak ya da kibritle tutuşturulması yeterli olacaktır.
Herhangi bir elektrik, su veya doğalgaz bağlantısı gerektirmeden mekanınızı rahatlıkla ısıtabilirsiniz. Herhangi bir zehirli gaz duman kül gibi sorunlar oluşturmaz.
Şöminenizin yanına kurulu otomatik bir damperiniz yoksa, evin içinde herhangi bir ahşap ürünü yakmadan önce bir tane kurmayı düşünmelisiniz. Bir damper, ev veya kabin içinde havanın serbestçe dolaşmasına izin verirken dumanın bacadan girmesini önler.
Hava sıcaktan soğuga doğru ilerler fakat kışın ilk yanmada baca duvarlarınız soğuk olduğu için duman bu zor yol yerine kolay olan sobanın bulunduğu ortama dumanını verir. Bunun için hızlı bir şekilde yanan odun veya bir parça gazete kağıdı kullanabilirsiniz. Soba borularınızı yılda bir kez temizleyiniz.
Sobanın içinde bulunan odunlar kor haline geldiğinde ise kapağın kapatılması gerekmektedir. Odun kullanılırken tutuşturmak için kimyasal ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir. Odunların üzerine talaş ve çıra koyarak daha kolay bir şekilde tutuşmasını sağlayabilirsiniz.
Nem oranı yüzde 20'nin altında olan kuru ağaçlar sobada ve şöminede çok daha iyi yanar. Katran oluşumunu engellemek için yeni kesilmiş ağaçlar yerine uzun süre bekletilmiş odunların sobaya atılması tavsiye edilir. Bununla birlikte sobalık odun seçiminde kavak ve söğüt gibi sert dokuya sahip ağaçlar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri