embriyolojide kullanılan bir terim.
Somitler geçici yapılar olmasına rağmen omurgalı embriyolarında vertebranın segmental organizasyonu için oldukça önemlidirler. Vertebra ve kaburgalar, sırt derisi dermisi, sırt iskelet kasları, vücut duvarı iskelet kasları ve ekstremite kasları somitlerden köken alan hücrelerden gelişen yapılardır.
Somitomerler 3. haftanın başında paraksiyel mezodermden gelişmeye başlar ve somitlere dönüşürler.
Üçüncü haftanın başında primitif çizgiden kaynaklanan mezenşimal hücreler, embriyonik ektoderm ve endoderm arasında notokord uzantısını oluşturur.
Vitellus kesesi (yolk sak) daha sonraları ilk kan gölcüklerinin - damar yapılarının da oluştuğu, duvarını hipoblasttan gelişen endodermin ve ekstraembriyonik mezodermin oluşturduğu, embriyonik hayatta barsak taslağını yapacak ve göbek kordonu içinde bir süre kalarak beslenmede görev alacak kesedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kanatlı yumurtasında bölünmeler ve gelişmeler animal kutupta meydana gelir.Çünkü az olan sitoplazma, nükleusla birlikte burada bulunur ve yumurtanın geri kalan kısmı, yumurta sarısı adını verdiğimiz vitellus ile doludur.
Vitellus kesesinin esas fonksiyonu ise primitif kan hücreleri ile eşey hücrelerinin oluşumu ve barsak kanalının meydana gelişi ile ilgilidir. GÖBEK KORDONU (funiculus umblicalis) gittikçe daralır, uzar.
Fötal Devrenin sonunda: Vitellus kesesine ait kanallar ve damarlar kaybolur. sarılıdır.
Notokord ya da Notokorda latince olarak Chorda Dorsalis; kordatların (sırtipliklilerin) ilkel iskeletine denir. Bütün sırtipliklilerin embriyolarında, sırtta (dorsal) ortada, boyuna uzanan, segmentsiz ve bükülebilir sopa şeklinde bir uzantıdır.
Notokord, embriyonun ilkel eksenini tanımlar ve ileride etrafında omurga kolonu gelişir. Fetal dönem sırasında dejenere olur ve yok olurken küçük kalıntı ise diskus intervertebralis içinde nukleus pulposus olarak devam eder (29).
Embriyonun gelişim aşamaları üç başlık altında özetlenebilir. Bunlar; segmentasyon dönemi, embriyonik dönem ve fetal dönemdir.
Dışta yer alan ektoderm koruyucudur ve sinir sistemi ve duyu organları gelişir. Mezoderm hücreleri endoderm ve ektoderm boru arasını doldurur.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir. Ektoderm, yetişkin canlıdaki deri, tırnaklar, saç ve dişlerin yanı sıra merkezi sinir sistemi, beyin ve ekzokrin bezleri de oluşturur.
Yutak kavisleri, embriyonik gelişimin 4. haftasının başında nöral krest hücrelerinin baş ve boynun oluşacağı bölgeye göç etmesiyle gelişmeye başlar. İlk yutak kavsi çifti, gelişen farinksin lateralinde oluşur (7). Mezodermal hücrelerin arasında bulunan nöral krest hücreleri her yutak kavsinin içinde bulunur (10).
Mezoderm tabakası: Endodermin üzerini kaplayan tabaka mezodermdir. Kaslar, kemikler, kalp, damarlar ve iç deri alanının orijinini oluşturur. Ektoderm tabakası: En dıştaki ektoderm tabakasında ise dış deri, beyin, sinirler ve derinin renk hücreleri gelişir.
Allantoyis (İngilizce telaffuz: [əˈlæntɔɪs]; çoğul allantoides ya da allantoises) gelişmekte olan bir embriyonun metabolik faaliyetler sonucu oluşan atıklarının biriktiği kesedir.
Notokord ileride omur cisimlerinin oluşacağı yeri belirler. Embriyoya diklik sağlar. iskeletini oluşturur ve ona diklik sağlar. ektodermi indükleyerek 'nöral plak' adlı yapının oluşmasını sağlar.
✓Notokord tarafından salınan SHH (Sonic hedgehog) sinyali embriyonda somitler ve dorsal endorderm gelişiminde uyarıcı bir faktördür. ✓SHH ayrıca embriyonun sağ tarafında sol taraf genlerinin baskılanmasını sağlar. ✓Nöral katlantı genişler ve orta hatta birleşir.
Bir ilkel omurga «notokord» mevcuttur.
Embriyo, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 25 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 16 mm iken izlenmelidir. Kardiyak aktivite embriyonik hayatı meydana getirir.
Adet gecikmesini takiben bakılan Beta HCG değeri yaklaşık 3500-5000 olduğunda gebelik kesesi USG ile görünür hale gelir. Beta HCG bu rakamın altında ise gün aşırı Beta HCG takibi yapılarak gebeliğin sağlıklı bir gebelik olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır.
Boş gebelik geçmişi olan kadınların çoğu daha sonra sağlıklı bir gebelik süreci geçirir. Çoğu kadın tek bir düşükten sonra sağlıklı bir bebek sahibi olabilir. Tekrarlayan düşük oranı yaklaşık %1'dir.
Gebeliğin 7. haftasında embriyo kesenin içerisine yerleşmiş olur. Dış etkenlerden korunmak amacıyla embriyo sıvısı ile korumaya alınmış bebek C harfinin şeklini alır. Yolk kesesi de bu haftalarda oluşmaya başlar.
döllenme sırasında yumurtanın beslenmesini sağlayan mukopolisakkarit, protein ve yağ karışımından oluşan maddedir.
Embriyo, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 25 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 16 mm iken izlenmelidir. Kardiyak aktivite embriyonik hayatı meydana getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri