Atlantik somonu Finlandiya, İsveç ve Norveç'te görülmektedir. Chum somonu; Asya, Kuzey Amerika ve Japonya'da görülür. Asya kıtası nehirlerinde çok yaygındır. Pembe somon; Kuzey Amerika ve Asya'nın büyük nehirlerinde ve özellikle Alaska ve Kuzey Pasifik sularında bulunur.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Norveç somon yetiştiriciliğinin dünyadaki en iyi uygulama kültürü olarak kabul edildiğini söyleyen Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Borge Gronbech, “Norveç Hükümeti tarafından belirlenen sıkı düzenlemelerin ışığında en iyi kalitede, güvenli ve lezzetli somon üretimi yapılıyor.” diye konuştu.
Üretim. 2004 yılında Şili, %35 yüzdesi ile Norveç'ten bile daha fazla somon balığı üreterek en çok somon balığı üreten ülke olmuştur.
Somon Nerelerde Yaşar? Somon balıkları, dünya çapında soğuk ve ılıman su bölgelerinde yaşar. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki nehirler, göller ve okyanuslarda yaygın olarak bulunurlar. Somon balıkları, anadromous yaşam döngüsü nedeniyle hem tatlı su hem de tuzlu su ortamlarında yaşayabilirler.
İlgili 28 soru bulundu
2021 yılı itibarı ile 75 il'de 1664 adet tesiste Türk Somonu yetiştiriciliği yapılmaktadır (TOB, 2021). Bu tesisler deniz ve iç sularda, göllerde ve baraj göllerinde dağılım göstermektedir.
Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor. Kahramanmaraş, Rize, Denizli, Muğla ve İzmir gibi şehirlerden de balık ihraç ediliyor."
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Birecik Barajı ile Karkamış Barajı arasındaki bölgede kurulan çiftliklerde 2020 yılında toplam 8 bin ton somon balığı yetiştirildi. Büyük çoğunluğu Rusya'ya gönderilen somon balıkları Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 54 ülkeye ihraç ediliyor.
Bu güne kadar zaten hijyenik koşullarda kesilip, paketlenerek tüketiciye ulaşan Norveçli Somon Balığı, “helal sertifikası” ile de hammaddeden mamül aşamasına kadar geçen süreçte temizlik ve sağlık şartlarını yerine getirdiğini bir kez daha tescillemiş oldu. Böylece İslam Aleminin helal gıdalar listesinde yerini aldı.
Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden Prof. Dr. Devrim Memiş şunları söyledi: “Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Peki, 'Karadeniz Alası' veya 'Türk Somonu' nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan 'Karadeniz Alası' ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür.
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Karadeniz Alası Ve Türk Somonu Doğu Karadeniz bölümünde Görünen Bir Alabalık Alt Türüdür.
Çiftlik somonu deniz somunundan nasıl ayırt edilir? Deniz somonunun eti tabii astaxanthin' den dolayı parlak kırmızı-pembe bir renktedir ve üzerindeki yağ çizgileri çok incedir. Soluk renkle beraber yağ çizgilerinin kalın olması etin çiftlik somonuna ait olduğunun işaretidir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı, “Türk Somonu” olarak adlandırılır ve insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, toplam omega-3 ve DHA miktarı açısından Atlantik Somonuna göre daha yüksek bir değere sahiptir.
Somon alırken balığın derisinin parlak, gözlerinin canlı ve etinin gergin olmasına özen gösterin. Dondurulmuş somon havası boşaltılmış paketin içerisinde olmalıdır. Somon alırken kokusunun çok hafif olmasına dikkat edin.
Bu saydığımız kuşların tüylerinin kırmızı-turuncu renklerde olmasının, deniz kabuklularının kaynatıldıktan sonra kırmızı renk almasının, ve somon balığının etinin turuncu renkte olmasının sebebi astaksantin denen bu pigmentten ötürüdür. İnsan vücudunda fazla A vitamini birikmesi insan sağlığı açısından zararlıdır.
Somon balığı, cilt dostu besinler arasında yer alır. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor, demir, selenyum, A, B, D vitaminleri ve omega 3 sayesinde hem cilt hem de saç sağlığını korur. Antienflamatuar etkisiyle birlikte cildin erkenden yaşlanmasına karşı koyar.
Karadeniz somonu, lezzetli ve besleyici etiyle ünlü olan, dünya çapında popüler bir balık türüdür. Türkiye'de ise genellikle Karadeniz kıyıları ve çevresinde yoğun olarak bulunmaktadır.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri