ŞİRKET BİLGİLERİ" bölümünün 19 numaralı alanına ÇSGB işkoluna 2821 sayılı Kanunun 60 ncı maddesine göre belirlenen iş kolu yazılır. 10. 20 numaralı alana SGK işyeri sicil numarası yazılır.
Bu konuda her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmış olduğu iş üzerinden iş kolunu öğrenme şansı elde etmektedir. Bunu sağlamak için ise e-devlet üzerinden T.C. kimlik ile giriş yapmak yeterlidir. Bu bölümde işe giriş bildirgesi yazmak suretiyle arama motoru üzerinden geçiş yapılmalıdır.
1. Birbirine benzeyen malları üreten veya aynı nitelikte hizmet yapan iktisâdî faâliyet dallarından her biri: “Tekstil iş kolu.” 2. Bu dallardan birinde çalışanların bütünü.
(1) Bir işyerinin girdiği işkolu; Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan işyeri tescil bilgileri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi kaydı, meslek kuruluşlarında bulunan bilgiler göz önünde bulundurularak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenir.
İlgili 37 soru bulundu
İşkolları Yönetmeliği, memleketimizdeki bütün iktisadî faaliyetleri 36 işkolu içinde toplamış bulunmaktadır.
Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Iş kolu birleşik kelimesidir.
Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatlarında yer alan Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar (10 no'lu) işkolunda sözleşmenin imzası tarihinde faaliyet gösteren bütün işyerlerini ve bu işyerlerinde çalışan taraf Sendika üyesi işçileri kapsar.
Sadece bir işyerinde çalışan işçilerin kurduğu sendikaya «işyeri sendikası», O işyerini de içine alan bir endüstri kolunda çalışan işçilerim kurduğu sendikaya ise «işkolu sendikası» denir.
Yasaya göre, işkolunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit ile ilgili kararı Resmi Gazete 'de yayımlanır. Kararın yayımını müteakip bu tespite karşı ilgililer iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede onbeş gün içinde dava açabilirler.
KONAKLAMA VE EĞLENCE İŞLERİ ( 18 )
-mevcut değilse işçilerin takip edileceği 17 nolu “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” işkolunda (işyerinizin faaliyet alanına uygun olan 86.10, 86.21, 86.22, 86.23, 86.90 NACE kodlarından birini barındıran) yeni bir işyeri dosyası açılmak suretiyle, işçilerin naklen geçişleri yapılacaktır.
GENEL İŞLER ( 20 )
Yine Üniversitelerin işkolu hakkında oluşan tereddüt kapsamında açılan ve 2017/781 Esas, 2018/171 Karar numaralı davada, üniversitenin işkolunun 10 sıra numaralı “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” olduğuna ilişkin karar alınmıştır.
Karayolları;13 Nolu İş Kolu.
19 no'lu Güvenlik ve Savunma İş Kolunda Sendikamızın temel taşlarını oluşturan ve gücümüze güç katan değerli üyelerimiz!
www.gib.gov.tr/İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/e-Vergi Levhası adresinden 'e-vergi levhası' görüntülenerek talepte bulunulan işyeri adresi ile e-vergi levhasında yer alan işyeri adresinin aynı olması durumunda e-vergi levhasında yer alan iş kolu kodu esas alınıyor.
Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
– “hafif” statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak belirlenmiştir. HAFİF İŞÇİ NE DEMEK? – Fırın, tatlı, kuru yemiş, meşrubat üretimi çalışanları olarak belirlenmiştir.
İnşaat işi genelde ağır bir iştir ve vücuda aşırı yüklenmeye neden olur. Bu nedenle inşaatte kullanılacak malzeme ve gereçlerin taşınması için bir vinç sisteminin bulunması gerekir. Ayrıca makina ve aletlerin de ergonomik yapılmış olması olması gerekir.
5. Rengin tonunu belirtmek üzere renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır: açık mavi, açık yeşil, kara sarı, kirli sarı, koyu mavi, koyu yeşil vb.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında kelimenin doğru yazılışı, 'İş birliği' şeklinde öne çıkıyor. Mutlaka doğru şekilde iş ve birlik kelimesinin bir araya gelmesi ile beraber ayrı olarak yazılması gerekir.
Birleşik yazılacağına dair bir bilgi olsa da iş birliği sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre ayrı yazılmalıdır. Sözcüğün doğru yazımı "iş birliği" şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri