Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli. Somun (teknik), cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biri.
Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeğidir. Altı düz, üstü kabarıktır. Tam daire şeklinde olduğu gibi, çoğunlukla söğüt yaprağı biçiminde dar ve uzun şekillidir.
DIN 936, Somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan ikinci somundur. Ürünün Teknik Özellikleri (*değerler mm cinsinden verilmiştir.) Somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan ikinci somundur.
Somun en basit tabiri ile cıvata gibi birleştirme parçalarının monte edildiği ürün üzerindeki duruşunu ve sabitliğini artıran, bir kilitleme aparatıdır. Cıvatanın dişli tasarımı ile bütünleşen somun fizikteki sürtünme kuvveti ilkelerini baz alarak daha güçlü bir sabitleme yapar.
İlgili 20 soru bulundu
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Kişinin günlük ihtiyacına ve özelliklerine göre değişmekle birlikte günde 3-5 dilim ekmek tüketilebilir, önemli olan miktar ve hangi ekmeği yediğinizdir. Karbonhidrat kaynağı olarak tam tane tahıl seçin yani bulgur, karabuğday, tam çavdar tanesi gibi tabi ekmek seçimlerinizde bu yönde olsun.
Fazla ekmek yemekle fazla karbonhidrat yani şeker alınmış olur, bu da pankreasın aşırı çalışarak insülin üretmesini tetikler. Aşırı insülin harcanmadığında şeker yağa dönüşüp depolanır. Yani çok ekmek yemek yağlandırır.
Bir ay boyunca ekmek tüketmezseniz hızlı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz. Karbonhidrat miktarını azaltmak size direkt kilo kaybı olarak yansıyacaktır. Bir süre sonra iştah azalması yaşarsınız. Çünkü ekmek, kan şekerini ciddi şekilde dalgalandırır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. - Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. - İnek sütü ve süt ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır. Çocuklarda inek sütü yerine keçi sütü tercih edilebilir.
İçeriği antioksidan ve lif bakımından zengindir. Sonuç olarak belirli hastalıkalrda belirli ekmekler tüketilmelidir. Bunun dışında ise tam buğday ve çavdar ekmeği sağlıklı bireyler için iyi tercih olacaktır.
Ancak yine de genellemek gerekirse ekmeğin türüne bağlı olarak, yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4-6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” bilgisini verdi.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Arapça samīd سميد "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא "un" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır. Akatça sözcük Akatça samādu "öğütmek" fiilinden türetilmiştir.
Hanım kelimesi 'Ah pek de hanım hanımcık' gibi söylemlerle kadına yerini gösteren bir kelime gibi görünse de aslında Eski Türkçe'deki 'Han' kelimesinden gelmektedir. Eski Türklerde erkekler için Han nasıl hükümdar anlamına geliyorsa, ondan türemiş 'Hanım' kelimesi de sultan, kraliçe gibi bir anlama geliyor.
En iyi seçenekler arasında; ekşi mayalı ekmek, çavdar, keten ve yulaf ekmeği bulunur. Hangisini seçerseniz seçin, dengeli beslenmenin bir parçası olarak, çeşitli besleyici bütün yiyeceklerin yanı sıra ölçülü olarak ekmek tüketmeyi unutmayın.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Kuru veya yaş incir, kayısı hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, Yeterli miktarda sebze, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığa iyi gelir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Tat olarak normal ekmeğe çok benzeyen tam buğday ekmeği, içerisindeki sağlıklı bileşenler sayesinde kilo aldırmaz. Ayrıca sindirim ve bağırsak sistemini düzenler. 1 dilim tam buğday ekmeği 77 kaloridir.
Son yıllarda popüler diyet kültürlerinin etkisiyle ekmek tüketimi konusunda çokça tartışma bulunmaktadır. Kilo vermek istediğinizde çevrenizden en sık duyduğunuz cümlelerden biri 'Ekmeği kes, zayıflarsın' oluyor. Ancak ekmek tüketmeden yapılan diyetlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri