Buna göre: Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor.
Son 3 sene içerisinde minimum 600 gün pirim ödeyen kişiler, 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir. İşsizlik maaşı alacak olan bireyler son 3 yıl içerisinde 900 gün prim ödedikleri takdirde işsizlik ödeneği alma süresi 8 aya çıkar.
Dolayısıyla kanunda sözü edilen son 3 yıl, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten geriye doğru 3 yıldır. Burada sözü edilen takvim yılı değildir. Yani işten çıkarmanın yaşandığı yıl atlanarak, önceki 3 tam takvim yılı esas alınmaz.
Son üç yıl içinde 600 gün prim ödeyenlere 6 ay süreyle maaş ödenir. 900 gün prim ödeyenlere 8 ay süresince maaş alabilirler. 1080 gün prim ödeyenlere ise 10 ay süresince işsizlik maaşı ödenir.
İlgili 40 soru bulundu
Buna göre: Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır.
İşsizlik maaşı (işsizlik ödeneği), sigortalının çalıştığı son dört ay içindeki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşının (işsizlik ödeneği) miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir.
Eğer işçi son 3 yılda 600 gün varsa 6 ay, 900 günü varsa 8 ay ve 1080 günü varsa 10 ay İşsizlik Ödeneği alacaktır. Ayrıca yine işçinin alacağı İşsizlik Ödeneği miktarı ise ilk KÇÖ tarihinden önceki 4 aylık Sigorta Prime Esas Kazancına göre hesaplanır.
Cevap: Bağkurlular faaliyetlerine son vermeden önce sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya Bağkur'dan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
e-Devlet üzerinden sorgulanabilen işsizlik maaşı başvuruları için, son iş yerinde belli bir süre çalışma gerekliliği bulunmaktadır. İŞKUR'un işsizlik maaşı için belirlediği şartlar arasında, en az 120 gün çalışmış olma kriteri de bulunmaktadır.
Yasada belirtilen 120 gün hizmet akdine tabi olma şartı daha öncesinde kesintisiz olarak 120 gün çalışmış olmasını içermekteydi. Fakat 2019 yılında yapılan değişiklik ile bu şart revize edilerek kesintisiz prim günü olması gerekliliği kaldırıldı. Emekli Çalışanlar İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde işsizlik maaşı alamayanlara kolaylık sağlayacak düzenleme geliyor. Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
SGK hizmet dökümü belgesini herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek veya internet üzerinden e-Devlet sistemi ile alabilirsiniz.
Bakan Işıkhan, sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senesinde gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indirileceğini bildirdi.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere ilk defa adına 01.05.2008 tarihinden sonra prim ödenen kişiler için evet bu şart kalktı. Bu kişiler hakkında 5510 Sayılı Kanun hükümleri uygulanacak ve dolayısıyla çalışma hayatı boyunca en fazla hangi sigorta kolunda hizmet bildirimi olduysa o kapsamda aylık bağlanacaktır.
Yani emekli olacağı tarihten önceki son yedi yıl yani 2.520 günün yarısından fazlası hangi statüde geçirilmişse o statüden emekli olunuyor. 1.261 gün SSK'lı olan 1.259 gün Bağ–Kur'lu olan kişinin emeklilik işlemleri SSK'lı olarak yapılıyor.
2829 Sayılı Kanun'a göre geçmişte bulunan tüm hizmetler (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur) birleştirilerek emekli olunabiliyor. Bu kurumlar arasında birden çok çalışması bulunanların, geçiş hükmüne göre son 7 yıllık sigortasına bakılır.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
İşsizlik maaşı hesaplanırken günlük işsizlik ödeneği, sigortalı çalışanın son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama yaparken çalışanın günlük ortalama brüt kazancının %40'ı ele alınır.
Son 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmalıdır. İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır? İşsizlik ödeneği tutarı için sigortalının son 4 aylık sigorta primi geliri dikkate alınır. Toplam gelirden 4 aydan fazla hesaplanan günlük ortalama gelirin %40'ı işsizlik maaşı olarak hesaplanır. Ödeneğin alınacağı gün sayısı ile çarpıldıktan sonra her ay çalışanın hesabına yatırılır.
Buna göre: İşçi, son 3 yıl içerisinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışmışsa ve işsizlik sigorta primini de ödemişse 180 gün boyunca 2024 yılı işsizlik maaşı almaya hak kazanır.
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri