Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Hafız Celal el Din el Suyuti Rahimehullah şöyle dedi: En son inen ayet hususunda ihtilaf vardır:- Buhari ve Muslim'in Bera' bin Azib'ten rivayet ettiklerine göre en son inen ayet: Nisa suresi 176. Ayettir.
Kur'ân-ı Kerim'den son inen âyet ise şöyledir: “Öyle bir günden (hesap gününden) sakının ki, o gün hepiniz Allah'a döndürülüp götürüleceksiniz. Sonra herkese dünyada yaptığı amellerin karşılığı tamamen verilecek ve onlara asla haksızlık (zulüm) yapılmayacaktır.” Bu âyet, âdeta Hz. Peygamber (s.a.v.
Bakara sûresinin 281. âyetinin son inen âyet olduğunu söyleyenler, Resûl-i Ekrem'in bu âyetin nüzûlünden dokuz veya seksen bir gece sonra vefat ettiğini nakletmişlerdir. Son nâzil olan âyetlerin Tevbe sûresinde yer aldığı (âyet 128, 129) ağırlıklı olarak kabul edilmektedir (Müsned, V, 134).
Genellikle tarihsel sıralamada ilk sure Alak ve son sure Nasr kabul edilir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Aişe hadisinden de anlaşılacağı üzere şu beş ayet, Hz. Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku!
İlgili 17 soru bulundu
“Oku” anlamına gelen ilk kelimesi ikra'dan dolayı İkra' adını da alan bu sûrenin ilk beş âyeti Hz. Muhammed'e gelen ilâhî vahyin başlangıcını teşkil etmektedir. Alak sûresinin Mekkî sûrelerden olduğu kesindir; ancak onun Kur'an'ın ilk nâzil olan sûresi olduğu konusunda ihtilâf vardır.
Alak Suresi, “Oku” ayeti ile başlayan ve Hz. Muhammed'e tebliğ edilen ilk suredir. Kur'an-ı Kerim'in 96. Sırasında bulunan bu sure, Müslümanlar için indirilen ilk emir olma özelliğine sahiptir.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Bu ayet, İslam'ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de en uzun ayet Bakara suresi 282. ayetidir: "Ey iman edenler! Belirlenmiş bir zamana kadar bir borç ilişkisi kurduğunuzda bunu yazın.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Rivayetlere göre, Kuran ilk olarak Ebu Bekir tarafından kitap formatında derlenir.
Böylece, Muhammed'in ölümünden sonra 20 yıl içinde Kur'an'ın derlenip çoğaltılması yapılmıştır.
ibni abbas tan rivayetle bircok alimin gorus birligiyle kurani kerimin en son inen ayeti bakara 281. ayeti kerimedir ve meali soyledir: "allah'a döneceğiniz, sonra herkesin kazancının kendisine eksiksiz geri verileceği ve hiç kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı günü aklınızdan çıkarmayın."
İlk rivayete göre Alak sûresinin ilk beş ayeti, ikinci rivayete göre Müddessir sûresinin ilk beş ayeti, üçüncü rivayete göre Fâtiha sûresinin tümü ilk inen vahiydir.
Anlamlı en kısa âyet, bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân"dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır. Müdayene = (Borçlanma) ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
Aslen “hazır bulunmak ve bir şey hakkında bilgi sahibi olmak” manasında olan bu kelime, Kur'ân'da bazen Allah'a şirk koşulan bir yerde veya müşriklerin yanında bulunmamayı, yani batılın karşısında olmayı ifâde ederken; bazen de hakkın yanında olup doğruyu söylemeyi ifâde eder.
Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir. Surenin 281. ayetinin Mekke'de, Veda Haccı sırasında indiğine inanılır.
Ayrıca, Kur'an'daki fâsılaların sonu, çoğunlukla harf-ı med, harf-ı lin ve nun'un ilhâkı ile biter.
“Oku! yaratan Rabbinin adıyla. İnsanı alâkadan/sevgiden yarattı.
- Kur'an ayetlerinin iniş sırası olarak "Alak, Kalem, Mezzemmil, Müddessir..." şeklinde tefsirlerde görülüyor.
Her şeyi halk iden ve insânı kan pıhtısından halk iyleyen Allâh'ın ismiyle başlayarak Kur'ân'ı oku. O, insanı pıhtılaşmış kandan (alak'tan) yarattı. “Alak”, yahut “alaka”, erkeğin spermiyle döllenmiş dişi yumurtadan bir hafta zarfında oluşan hücre topluluğunun rahim cidarına asılıp gömülmüş şekli demektir.
İncil'in ilk emri: Sev! Tevrat'ın ilk emri: Yaşat!
40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi. Hazreti Muhammed, Hira'da tefekkürle meşgulken Hazreti Cebrail aracılığıyla Alak Suresi'nin şu ilk beş ayeti kendisine vahyedildi: "Yaratan Rabb'inin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri