ENERJİSA MÜŞTERİ HİZMET MERKEZLERİ Vadesi geçmiş borçlarınızı, anlaşmalı banka kredi kartları ile taksitli olarak Müşteri Hizmet Merkezlerimizden ödeyebilirsiniz.
Öncelikle fatura sahibine ikinci kez bildirimde bulunur. İkinci ihbarname; e-posta, SMS ya da telefon araması gibi yollarla iletilir. Bu ihbara rağmen 5 iş gününde elektrik faturası ödenmezse görevliler adrese gelir. Elektrik kesmenin yasal süresinin ardından sayaç mühürlenir ve şebekeden enerji aktarımı sona erer.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre, vadesinde ödenmeyen faturalar için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı uygulanmaktadır. Güncel faiz oranı aylık %3,5'dir.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü sonuna kadar ödenmez ise ilgili mevzuat hükümlerince müşterinin enerjisi kesilir. Hem fatura altında bilgilendirme yapılır hem de sms yolu ile fatura borcu bilgilendirmeleri yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar. Geçmiş dönem fatura borçlarınızı tüm TİSKİ Şubeleri, tiski.gov.tr, bankalar ve PTT online veznelerinden ödeyebilirsiniz.
3. Bildiriden sonra ödenmezse hizmet kesintiye uğrar.
Elektrik, internet veya telefon faturası gibi faturalar zamanında ödenmediğinde bu hizmetiniz kesilir ve hizmeti kullanamazsınız.
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor.
Fatura Nasıl Ödenir? Fatura ödemelerinizi Online Hizmetler Merkezimiz, Enerjisa Mobil, Tek Tıkla Öde bağlantısı, e-Devlet ve 444 4 372 Çağrı Merkezimiz üzerinden yapabilirsiniz.
Elektrik faturalarında yer alan son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmazsa, ödenecek bedele günlük faiz eklenir. Son ödeme tarihi geçtikten sonra elektrik hemen kesilmez. Borç bir süre daha ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tarafından ikinci kez ödeme bildirimi yapılır.
Elektrik faturası üzerinde yazan son ödeme tarihinde ödeme yapılmazsa tedarikçi şirketler tüketicilere ikinci bir bildirim yapar. Bildirimin yapıldığı tarihten sonraki 5 iş günü içinde ödeme yapılmamışsa tüketicilerin elektrik enerjisi kesilir.
E-devlet şifreniz ile e-devlet portalına giriş yapın. Arama bölümüne "elektrik yardımı ile fatura ödeme" yazın. İlgili menüye tıklayarak karşınıza çıkan fatura bilgilerinin doğruluğunu kontrol edin. İlgili faturayı seçerek sağ üstte bulunan "fatura öde" yazısına tıklayın.
İki dönem su fatura bedelini belirtilen tarihlerde ödemeyen abonelerin suyu kesilir ayrıca açma kesme ücreti tahsil edilir.
Borcumu ödedim elektriğim ne kadar sürede açılır? Günü geçmiş borçlarınızı ödemeniz durumunda kentsel ve kent altı dağıtım bölgesi 1, kırsal dağıtım bölgesi 2 gün içerisinde elektriğiniz dağıtım şirketi ekipleri tarafından açılacaktır.
Bu çalışmaya göre, elektrik, doğalgaz, internet, cep telefonları ve sabit telefonlarda servis hizmeti gerektirmeyen tüm işlemlerden açma-kapama ücreti alınmayacak. Yurttaştan, fatura ödenmediği için doğalgaz açma-kapama bedeli olarak 36 lira, GSM operatörleri için 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor.
Sıfır daire elektrik aboneliği ücreti 2023 yılı için damga, bağlama ve kesme bedelleri dahil ortalama 644.5 TL'dir. Sıfır daire elektrik aboneliği başvurusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilir.
Eğer merkez santralin elektrik kesintisinde aldığı bir önlem yoksa elektrik gittiğinde internetiniz de kesilir bu durumu bağlı olduğunuz telekom merkezine giderek bildirmeniz gerekmektedir eğer VAE altyapı kullanıyorsanız.
Dolayısıyla faturada düzenlenen bedel ödenmediği takdirde faturayı delil olarak gösterilerek ilamsız icra yoluna başvurulabilir. İlamsız icra ile borcunu ödemeyen kişi adına icra takibi başlatılır. İlamsız icralarda aleyhine icra takibi başlatılan borçlu, borcuna itiraz edebilir.
Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
a) Faturanın veya eş değer ödeme talebinin borçlu tarafından alınmasını takip eden otuz günlük sürenin sonunda. b) Faturanın veya eş değer ödeme talebinin alınma tarihi belirsizse mal veya hizmetin teslim alınmasını takip eden otuz günlük sürenin sonunda.
Resmî, dini bayram günleri, genel tatil günleri ile bunların bir önceki günlerinde kesme işlemi yapılmaz. Tüketicilerin ödeme yapması sonrasında uygulanan elektrik açma işlemi; İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, imar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde yapılmaktadır.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Kimler İptal Başvurusu Yapabilir? Abonelik iptali, abonenin kendi başvurusu ile gerçekleştirilebilir. Abone adına vekil ya da yetkili işlem yapacaksa, içinde elektrik işlemleri yapabileceğine dair ifade bulunması şartıyla noter onaylı vekaletnamenin aslı/ıslak imzalı yetki belgesi ile başvuru yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri