♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Sonda En Fazla Ne Kadar Takılı Kalabilir? Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
İdrar sondası ne zaman değiştirilmelidir ? Normal sondalar 3 günde bir değiştirilmelidir. En uzun ömürlü kalıcı sondalar silikonlu foley sondalardır. Silikonlu sondalar bile , enfeksiyon gelişmemesi için en fazla 21 günde değiştirilmesi önerilir.
Ameliyattan sonra kaç gün sondalı kalmak gerekmektedir? Hastanın genel durumu, hastanın ve prostatının özelliği ve ameliyatın gidişine göre değişmekle birlikte ortalama 7-8 gün içinde sonda alınmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
İdrar yollarında iltihap, taş oluşumu gibi şeylere neden olabilen sonda, kullanılan çeşidine göre değiştirilmelidir. Sarı renkli olan foley idrar sondaları haftada bir, silikon bazlı olanlar ise ayda bir değiştirilmelidir.
Sonda Nedir ve Nasıl Takılır? Sonda takılma işlemi kadınlar ve erkekler için farklıdır. Kadına sonda takma işlemi, erkeklere sonda takılması işlemi hasta üzerinde yapılan küçük bir tıbbi müdahale olsa da enfeksiyon, kanama gibi riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle mutlaka hekim veya hemşireler tarafından takılmalıdır.
İdrar sondasının tıkanması, yıkanması ya da değişimi gerekebilir. İdrar kanalında kanama olabilir, ancak bu genellikle kendiliğinden durur. Enfeksiyon riski olabilir. İdrar sondası idrar kesesine gitmeden balon şişirilirse, bu idrar kanalında kanamaya, hasara yol açabilir.
Hastada sonda varsa değişim zamanlarına dikkat edilmeli ve temizliği yapılmalıdır. Hastanın altı bezleniyor ise tuvalet temizlikleri her gün temiz sabunlu su ile hijyene dikkat edilerek yapılmalıdır. Banyoya başlamadan önce hastanın yatağının altına su geçirmez örtü/hasta bezi serilir.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
Foley sondanın balonu 5–30 ml. sıvı alacak hacimdedir. Balon hacmi sondanın üzerinde yazılıdır; ancak özel bir durum söz konusu değilse genellikle balonu 8–10 ml. sıvı ile şişirmek yeterlidir. Balon, sıvı ile şişirilerek sondanın mesanede sabitlenmesi sağlanır.
İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve çişinizi yapmak zorunda kalacaksınızdır. İdrar kesenizin altında idrar yolu yer alır. Bu, dişilerde yaklaşık 4 santimetrelik bir tüptür ve idrarı dışarı atmakla sorumludur.
Ek-2'de bulunan Çalışılan Birim/Servis/Ünite/Alanlara Göre Hemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları bölümünde Acil Servis Hemşiresi Görev, Yetki Ve Sorumluluklar alanınında nazogastrik/orogastrik Sonda Yerleştirme hemşirenin görevi olduğu belirtilmiştir.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
Torbayı her boşaltışta içini sıcak suyla güzelce çalkalarsanız o koku minimuma inecektir.
Yatalak hastalarda sürekli olarak sonda işlemi yapılabilir. Uzun süreli sonda kullanımı enfeksiyon riski oluşturabileceğinden belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Bazı görüntüleme tetkikleri sırasında sonda takılması gerekebilir. Felçli hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir.
Steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir. Bir miktar idrarın idrar sondasına gelmeye başladığı gözlenir. Son olarak idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır.
Evde sonda çıkarma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen kişilere ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalardaki (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) ile idrar ve beslenme sondalarının birlikte hemşireler tarafından yapılan bir işlemdir.
Sonda çıkarılmadan önce ara ara (15-20 dk arayla) açılıp kapatılarak mesane egzersizi yaptırılması gerekir. Doktorunuza başvurmanız ve nedenin globa mı bağlı olduğunun değerlendirilmesi (muayene ile anlaşılabilir ancak gerekirse ultrason da yapılabilir) ve idrarın boşaltılması gerekir.
İdrar sondası uygulaması genel olarak hafifi ağrılı ve kolay geçen bir uygulamadır. Bu yüzden genel anestezi yerine lokal anestezi uygulanarak hastanın konforunu sağlanır. Sonda uygulaması işlemi 2 ila 10 dakika arasında sürmektedir.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri