Direnç; Terapi esnasında hastanın anlatmak istemediği her konuda hal ve hareketlerindeki, iletişimindeki kaçışlardır.
Freud'un en önemli gözlemlerinden biri, direncin terapiye bir engel olmadığı, bilhassa terapinin odak noktası olduğudur (Mitchell & Black, 1995). Psikanalitik psikoterapi, aktarımdaki dirençle çalışmayı ve danışanın erken dönem çatışmalara gerilemesini (regression) içerir (Leahy, 2003).
Hastanın ev ödevlerini yapmaması, uygulanan psikoterapi hakkında yanlış bilgi sahibi olması, gündem belirlememesi gibi direnç durumları prosedüre karşı direnç olarak değerlendirilebilir. Uygulanan psikoterapi modeli hakkında yanlış bilgiye sahip olma; Bu durumda psikoeğitim önemli olmaktadır.
2. Aktarım direnci:
Analist ile ilgili olarak beliren doğrudan veya değiştirilmiş şekillerdeki çocuksu itkilere karşı koyma çabalarıyla kendini gösteririr. Psikanalitik ilişkide, geçmişte bastırılan veya başka bir şekilde kontrol altına alınan ilişkisel malzemenin canlandırılması aktarım direncine yol açar.
Transferans, Freud tarafından insan doğasını aydınlatmak amacıyla öne sürülen kavramlar arasında en kapsamlı olanıdır. Öyle ki her bir psikanaliz bakış açısında çok önemli bir yere sahiptir. Transferans geçmişten şimdiye gelen ve ardında belirgin kalıntılar bırakan bir gelgit dalgası olarak resmedilmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Psikolojide direnç, egonun dış bir kaynaktan tehdit edildiğinde bilinçsiz şekilde savunmaya geçme durumu için kullanılır, Psikanalitik teorinin kurucusu Sigmund Freud, kendi direnç konseptini seans sırasında birden gelişen aksi davranış olarak nitelendirmiştir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
dirençler, yapı olarak ince film dirençler ve kalın film dirençler olarak iki farklı türde sınıflandırılır. Bu tür dirençler şerit şeklide bir yalıtkan gövde etrafında sarıldıklarından dolayı film direnç olarak tanımlanmışlardır. Film dirençler toleransı en küçük olan dirençlerdir.
Bir elektriksel iletkenin elektriksel direnci iletkene doğru olan elektrik akımına karşıdır. Bu ters niceliğe elektriksel iletkenlik denir ve elektrik akımının geçmesi kolaylaşır. Elektriksel direnç sürtünmenin mekanik kavramları ile bazı kavramsal paralelleri paylaşır. Elektriksel direncin birimi ohm'dur.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Duygusal dayanıklılık, stresli durumlardan sonra daha iyi hissetmenize yardımcı olan içsel bir güçtür. Duygusal olarak dayanıklı bir yapıya sahip olduğunuzda, yaşanan aksiliklere ya da zorlu değişikliklere daha çabuk uyum sağlayabilirsiniz.
Transferans ya da aktarım terimi psikoloji biliminde geçmektedir. Bu terim, kişinin geçmişteki bazı duyguları yoğun yaşaması nedeniyle bu duyguları bu gününe getirmesi manasına gelmektedir. Alınganlık, cinsellik, saldırganlık gibi duygular bahsedilen yani aktarılan duygulara birer örnektir.
Transferans, danışan eğer geçmişinde sevgi, cinsellik, saldırganlık, anksiyete ve güceniklik gibi duyguları yoğun yaşamışsa bunları bugüne getirir, yeniden yaşatır ve bunları analiste yükler. Bunun çözümlenmesi kişinin kendini anlamasını sağlar.
Cesaretlendirme(Yüreklendirme) kişiye inanma anlamına gelir(Dinkmeyer & Losoncy, 1980; Dreikurs & Soltz, 1964; Akt. Gladding 2013). Psikolojik danışmanlar, danışanlarını kendileri ve diğerleri hakkında iyi hissetmeye yüreklendirirler (Adler, 1931; Akt. Gladding, 2013).
Psikolog ve Psikanalist Arasındaki Fark Nedir? Bu konuda yapılabilecek en direkt ayrım şudur: Psikolog, her türlü ruh ve mental sağlık uzmanlarını kapsayan genel ünvan iken, Psikanalistler, psikanaliz adını verdiğimiz bir çeşit psikoterapi üzerinde uzmanlaşmış psikologlardır.
Bu yazarlardan Giroux (1983a) direnci kısaca eğitim- öğretim faaliyetlerine karşı koyma olasılıkları olarak tanımlarken, Mc Laren (1985) direnç kavramını, “öğretimde okul kültürünün meşruluğu, gücü ve anlamlılığına öğrencilerin karşı koyma davranışı” olarak tanımlamaktadır (Mc Laren, 1985, s. 85).
Direnç değeri yüksek olursa içinden geçen akım değeri düşük olur. Bir devre de direnç olmadan sistemsel olarak kullanılması uygun değildir. Dirençler devredeki elemanların fazla yükünü üzerinden alır. Devrelerde kullanılan, devre elemanları belli bir voltaj aralığında çalışır.
İletkenin boyu uzadıkça direnci de artar, boyu kısaldıkça direnci azalır. Özetle boy ile direnç doğru orantılıdır. İletkenin kesiti artıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar. Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır.
Yani, volt = amp x ohm. Bu formülde R direnci temsil eder. Direnç bilinmiyorsa formül R = E/I (ohm = volt bölü amp) olarak dönüştürülebilir.
Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
Dirençler, elektrik ve elektroniğin olmazsa olmazıdır. Gerilim ve akım kontrolünde başat rol oynayan dirençler, kontrollü çıkış sinyali gerektiren devrelerde kullanılır. Işık, sıcaklık, ısı gibi birçok sensörlerde de yine karşımıza dirençler çıkar.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
-Saklı ben: Kişinin iki farklı yönünün (bilinen ben ile saklı ben) dürüstçe tartışması gerektiğinde yararlı olabilir. Kişinin içindeki güdüleri bilen ve dürüst davranan yönümüz ortaya çıkar.
Düğmeye Basma: Bu teknik danışanlara hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmelerini içerir. Bu tekniğin amacı danışanlara düşüncelerini kullanarak her ne duygusu yaratmak istiyorlarsa yaratabileceklerini öğretmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri