Tözün öz niteliklerinden her biri görece sonsuzdur. Töz, mutlak olarak sonsuzdur. Şu anlamda ki onun dışında hiçbir şey yoktur, sıfat ise ancak kendi cinsinde sonsuzdur. Yer kaplama, yer kaplama olarak, düşünce de düşünce olarak sonsuzdur.
descartes tözü önce, "var olmak için kendinden başka bir şeye ihtiyacı olmayan şey" olarak tanımlar. bu tanımın tek karşılığı ise tanrı'dır. daha sonra, insan'ı da "var olmak için tanrıdan başkasına ihtiyaç duymamak" bakımından töz olarak ele alır. tanrı/ruh, sonsuz töz, insan/beden ise sonlu töz olarak tanımlanır.
Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Bağımsızca kendi içinde var olan. Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
Yani töz “başka her şeyin varoluşu bakımından kendisine bağlı olduğu, fakat kendisinin varoluşu açısından başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadığı varlık”tır (Cevizci, 1996: 507). sonsuz tek bir töz olan Tanrı veya Doğa dediği şeyler nedensellik çerçevesinde açıklamaya çalıştığı görülmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
- Asıl, cevher. - Felsefede değişenlerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan bir idealist kavram, cevher.
Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir. Ruhun niteliği düşünmesi, maddenin niteliği yer kaplamaktadır. Madde düşünmezdir ve ruh da yer kaplamaz.
Aydoğdu, H. (2019). "John Locke'da Töz Problemi" Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sayı 36, Denizli, s.199-212. Bu çalışmamızda, modern felsefenin öncüllerinden olan John Locke'un felsefesinde töz problemini incelemeyi amaçladık.
“Özdek, belirli boyutları olan bir varlığı anlatırsa, töz, üstünde biçim yaratılabilen ya da işlenerek belirli bir biçime sokulabilen, kendisiyle bir biçim oluşturulan bir özdektir” (Yalçın, 1991: 73).
Töz kavramı Türk Dil Kurumuna göre ilk olarak kök, asıl, cevher anlamlarına gelmekte, ikinci olarak ise değişenlerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavram olarak belirlenmektedir. (Robinson, 2021).
Aristoteles ousia sözcüğünü töz, varolan, varolma, form, öz ve mahiyet, eidos sözcüğünü de öz, biçim, mahiyet, görünüm, doğa ve tür gibi birçok anlamda kullanmıştır. Yalnız ousia Tanrı hariç yalın bir töz değil, maddenin form ile karışmasından oluşan bileşik bir tözdür.
“1. Tözler, ontolojik anlamda temel olarak tanımlanır. Tözler diğer her şeyin kendisinden yapıldığı veya metafiziksel olarak sürdürüldüğü şeylerdir. 2.
Locke, cisimlere ya da duyumsal nitelikleriyle bilinen şeylere ilişkin maddesel tözün dışında, bir de tinsel töz olduğunu söyler.
Töz, nitelik ve görünüm
Bizim ya da başka bireysel şeylerin varoluşlarının açıklanması kendimiz dışındaki başka bir şeye dayanır; hepimiz kutsal ve mutlak bir tözün görünümleriyizdir. Bu anlamda Tanrı bir töz'dür, yani kendinde bir nedenle ve zorunlu olarak Tanrı (causa sui) vardır.
Töz, mutlak olarak sonsuzdur. Şu anlamda ki onun dışında hiçbir şey yoktur, sıfat ise ancak kendi cinsinde sonsuzdur. Yer kaplama, yer kaplama olarak, düşünce de düşünce olarak sonsuzdur. Ama ne yer kaplama ne de düşünce mutlak olarak sonsuzdur.
Değişen durumlara karşı olarak değişmeyen gerçekliği ve kendi kendine var olmayı ifade eden bir felsefe kavramına töz adı verilmektedir. Yani kısaca bir özne vasıtası ile var olmayan, bağımsızca kendisi olarak olan demektir. Felsefede birbiri ile çelişen durumlarda bulunmaktadır.
Saussure, biçimi bir göstergeler dizgesi olan her dile özgü algılama olarak tanımlamaktadır. Tözü ise sessel veya anlamsal olarak yapılanmamış bir gerçeklik olarak görmektedir. Artzamanlılık ve eş zamanlılık kavramları dilin nasıl inceleneceğine yönelik metodolojik bir nitelik taşımaktadır.
Tinsel bir varlık olan ruh töz idesi, zihnimizde, düşünme, anlama, isteme, bilme gibi basitidelerin bileşimi sonucu oluşmuştur. Ruh töz idesinin özellikleri düşünme, hareket ettirme gücü ve özgürlüktür. Madde tözidesi ise duyusuz, algısız, düşünemeyen ve kendiliğinden hareketi olmayan bir tözdür.
Bir şeyi tanımlamak tözün özünü yani formunu ifade etmektir ve Aristoteles'in bilim anlayışı bir şeyin tanımlanması ve bu tanımdan mantıksal olarak çıkan sonuçların incelenmesidir. Fakat bir şeyin özünün bilinebilmesi için o şeyin formunun geçirdiği hareketin bütünlüğü içinde bilinmesi gerekir.
Spinoza, modern felsefenin en önemli filozoflarından biridir. Onun felsefi sistemlerinin kapsamı, derinliği ve özgünlüğü nedeniyle... Spinoza'nın monist metafiziği, determinizme olan inancı ve Tanrı'yı doğayla özdeşleştirmesi, modern felsefenin önemli kavramlarını şekillendirmiştir.
Spinoza'nın insan ruhunu, etkinlik için bedene bağlama nedeni, felsefesindeki zorunluluk kabulüdür. Zorunluluk kabulü, bedenle bir arada olan ruhun, belirlenmiş olduğu düşüncesinin nedenidir. Ruh, belirlenmiş olduğu için, bedenin etkilenimlerini algılamaya zorunludur.
Spinoza tözü, var olmak için kendisinden başka hiçbir şeye gereksinim duymayan şey olarak tanımlar ve bu tanım üzerinden tek bir töze ulaşır: Tanrı-Doğa (deus sive natura). Spinoza'ya göre doğada Tanrı'dan başka kendi kendine var olabilen ve sonlu olmayan bir şey yoktur. “Ben Spinoza'nın tanrısına inanıyorum.”
Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
Kartezyen felsefe, geleneksel ruh anlayışını terk ederek modern psikolojiye de kaynaklık eden bir bilinç görüşünü felsefeye eklemler. Descartes, ruhu yalnızca canlılık veren bir organizmaya, can ruhlarına indirgerken, düşünceyi ise Tanrının bir armağanı olarak yücelttiği zihin yetisine, rasyonel ruha bağlar.
Felsefede düalizm akımı, birbirinden bağımsız, iki veya daha birçok tözün varlığından doğan bir anlam içerisinde tanımlanmaktadır. Felsefik alanda ilk düalist öğretiler işleyen filozof, Anaksagoras'tır. Anaksagoras'a göre nus adını verdiği ruh, özde yer alan ruh ile birbirinden kesin bir şekilde ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri