Soru Cevap Terimi Bir kişi ya da grup tarafından sorulan sorulara başka bir kişi ya da grup tarafından yanıt verme sürecidir.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.
Kafasında herhangi bir konu hakkında bir soru bulunan kişi, artık durumun farkına varmış ve onun çözüm yolunu aramaya başlamış anlamına gelir. Ona, bilimsel ve rasyonel bir yolla soruya cevap arama yolu kısa zaman içinde öğretilirse, o sorunu güzel bir yolla çözebilir.
Soru-cevap tekniği öğretim ortamında hedef kitlenin öğretim hedef ve etkinlikleri konusunda düşünmelerini ve düşüncelerini sözlü olarak başkalarıyla paylaşmasına fırsat oluşturması bakımından oldukça önemli bir tekniktir.
SORU - CEVAP TEKNİĞİ
Öğrencilere sorulan sorular öğrenciyi rahatsız etmeli, verilen cevaplar klasik ve kalıplaşmış cevaplar olmamalıdır. Sorulan sorular düşündürücü ve amacına uygun olmalıdır. Öğrencilere yeterli zaman ve eşit fırsatlar verilmelidir. Bu teknik her dersin belirli bölümlerinde uygulanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Röportaj sözcüğü, Türkçe'de röpor- taj, görüşme, mülakat, söyleşi hatta kimi kez karşılıklı sohbet ya da soru-cevap sözcükleri ile kullanılmaktadır.
Sokratik yöntem, antik dönem Yunan filozofu Sokrates'in ( MÖ 470 Alopeke, Attika - MÖ 399 Atina) felsefi düşünüşü ve bilgiyi sınayarak öğretme yöntemidir. İlk olarak Menon diyaloğunda Sokrates'in bir köleye bir geometri teoremini çözdürmesi ile Sokratik yöntem ortaya çıkmıştır.
Soru sormak insanın temel gelişiminin en önemli öğesidir. İnsan kendi gelişimi süresince doğru soruları sormayı öğrenmelidir. İnsan soru sordukça gelişir ve dönüşür. Sorabildiği sorular perspektifinin gelişmesine sebep olur ve kişinin bilinci genişler.
b) “Doğrudan sorgu” kavramı. Doğrudan soru, Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'na 2005 yılında giren bir konu olup, araya hakimi katmaksızın, taraf- ların doğrudan doğruya tanık, sanık, katılan veya bilirkişiye soru sormayı ifade eder.
Soru anlamı taşıyan ve karşı taraftan bilgi almak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Bu cümlelerin sonunda yer alan fiillerin sonuna (-mı, -mi, -mısın, -misin) eklerinden biri getirilir. Bunun dışında soru cümlelerinde ''nasıl, ne zaman, niçin'' gibi soru zarfları da kullanılır.
Bir davranışa verilen karşılık olarak da ifade edilecek olan yanıt sözcüğü, aynı anlamı üzerinden cevap kelimesi ile kullanılabilmektedir. Yani Türkçe üzerinden bakıldığı vakit yanıt ile beraber cevap kelimeleri eş anlamlıdır. Yanıt kelimesi için kullanılabilecek eş anlamlı Türk Dil Kurumu üzerinden cevap sözcüğüdür.
Soru sormak da gelişimin bir gereği ve itici gücüdür. Onun için aklımıza gelen her şey sorgulanabilir ve her şey hakkında soru sorulabilir, araştırılabilir. Soru sorma becerisine sahip olmak, gerçekten de çağımızda çok önemli bir konu haline gelmiştir.
Açık uçlu soru Özçelik (1998) tarafından uzun cevaplı yazılı sınav tanımı içerisinde kullanılan soru formudur. Bu soru formunda öğrencinin kendisine yöneltilen soruyu okuyup neyin sorulduğunu anlaması, sorunun cevabını düşünüp bulması ve bulduğu cevabı düzenli bir biçimde organize ederek yazması gerekmektedir.
Verimli soru sormak olayları bağlamanızı ve yeni fikirler ortaya çıkarmanızı sağlar. Konu dışı gibi gözüken sorularda bile yeni fikirlere olan açıklığınızı farklı perspektiflerden bakmanızı sağlar. Bu da çözüm aranılan sorunlarda yeni bir kapı görevi görür.
Cevaplar ise doğruluğu koşullara ve zamana göre değişebilen hatta bazen evrim geçirmesi gereken sözlerdir. Daha önemlisi sorular cevapların varlık nedenidir. İyi sorular, cevaplardan daha fazla endorfin içerir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
- Belirlenen konu yada problemle ilgili bütün öğrenciler araştırma yapıp, malzeme toplarlar. Daha sonra grupların; avukat, tanık, jüri üyesi, araştırmacı rolündeki üyeleri bir araya gelerek konuyla ilgili buldukları malzemeleri tartışıp hazırlık yaparlar.
diyalog: (İng. dialogue) “1. Karşılıklı konuşma. 2. Oyun, roman, hikâye gibi eserlerde iki veya daha çok kimsenin konuşması. 3.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri