1- Edebiyatta soru sorma sanatına istifham denir. 2- İstifhamda cevabı belirsiz sorular sorulsa da amaç diğer tüm söz sanatlarında olduğu gibi, şiire derinlik atmaktır. 3- Divan edebiyatında aşığın sevgiliye yönelttiği tüm sorular istifham sanatına örnek olarak gösterilebilir.
İstifham, okuyucunun dikkatini çekmek, duygu ve düşünceleri daha etkili kılmak için bu duygu ve düşüncelerin soru biçiminde verilmesidir.
İstifham Nedir ? (Soru Sorma) : Anlatımı daha etkili hale getirmek için cevap alma amacı gütmeden soru sormaktır. ---kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? ---şakaklarıma kar mı yağdı ne var? benim mi allahım bu çizgili yüz?
İstifhâm edatları ile ilgili dilcilerin görüşlerinden hareketle istifham edatlarının zenginliği çeşitli örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır. İstifhâm; daha önceden bilinmeyen bir şey hakkında onunla ilgili bilgi istemektir. Bu bilgi isteme, soru edatlarının biriyle olmaktadır.
İstifhâm hemzesi nefye (olumsuzluk) ilhâk edildiğinde ondan belirleme yapması ve hüküm vermesi beklenir. Nahiv terkibindeki hemze hakiki veya mecâzî anlamında kullanıldığında ve onu da fiil takip ederse buradaki istifhâm hemzesi maksat, gaye anlamında olup fiili istifhâm haline getirdiği ortaya çıkmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur.
Edebi metinlerde kullanılan söz sanatlarından biri olan istifham bir soru sorma sanatıdır. Yani istifham, edebi metinlerde cevap beklemeden, sadece anlamı güçlendirmek için soru soruyormuş gibi sözcükleri kullanma sanatı olarak karşımıza çıkar.
İstifham da edebiyatta en fazla karşılaşılan söz sanatlarından birisi olarak ifade edilebilir.
Fehime fiilinden istif‛âl babında türetilen istifhâm kelimesi ise; “sormak”6, bir şeyin bilgisini, idrakini talep etmek, kişinin önceden bilmediği bir şeyi sorarak anlamak ve öğrenmek istemesidir7.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.
Arapçada fehmetmek, bir şeyi tüm yönleriyle anlamak, idrak etmek, özümsemek ve kavramak anlamlarına gelir. Bu kelimeden türetilen istifham ise, bir şeyin iç yüzünü anlamak için karşı tarafa soru yöneltmek demektir. İstifham, aynı zamanda, hem Tekke hem de divan şairleri tarafından kullanılan bir söz sanatıdır.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir.
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen. İstiare bunlardan birinin söylenmemesiyle yapılır.
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
SORU - CEVAP TEKNİĞİ
Öğrencilere sorulan sorular öğrenciyi rahatsız etmeli, verilen cevaplar klasik ve kalıplaşmış cevaplar olmamalıdır. Sorulan sorular düşündürücü ve amacına uygun olmalıdır. Öğrencilere yeterli zaman ve eşit fırsatlar verilmelidir. Bu teknik her dersin belirli bölümlerinde uygulanabilir.
Rücu, söylenen bir sözü yalanlamadan geri çevirip onun yerine daha güçlü ve onu kanıtlayıcı bir düşünceyi söyleme sanatıdır. Sanatçılar bu durumu anlatımı güçlendirmek için kullanır. İlk düşünceden döner gibi yapıldığında genellikle "yok yok", "yok öyle değil", "yanlış söyledim" gibi ifadeleri kullanılır.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri