Kabartma tozunun bayat olması ya da unutulması halinde yapılan hamur işi birbirine yapışır ve kötü bir tadın oluşmasına neden olur. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için yapacağınız küçük bir işlemle kabartma tozunuzun bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş, eski kabartma tozlarını kullandığınızda işlevsizdir. Bu da yaptığınız kurabiye, kek, poğaça ya da ekmeğin kabarmamasına sert ve içinin nemli kalmasına sebep olacaktır. Bu sebeple kullandığınız kabartma tozunun taze olması büyük önem taşır.
Karbonat bayatladığında etkisi azalır. Raf ömrü yaklaşık 3 aydır. 3 ayda bir karbonatınızı yenileyin.
Açılmamış bir karbonat, kutusunda iki yıl boyunca güçlü kalacaktır fakat açıldıktan sonra her altı ayda bir değiştirilmelidir. Kabartma tozu daha sorunludur, açılmadığı sürece 3 ay veya bir yıl dayanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Karbonat yoğurt, sirke gibi asit içeriği olan malzemelerle hazırlanan tariflerde kullanılır. Kabartma tozu ise sıvı maddelerle birleşerek hamurun kabarmasını sağlar.
Ağız kokusu, nefesin yenilenmesi ve ağızdaki zararlı bakteriler karbonat sayesinde temizlenmektedir.
Uygun şekilde depolanmış, açılmış kabartma tozu genellikle yaklaşık 6 ay boyunca en iyi kalitede kalır. Kabartma tozu, ambalajın üzerindeki son kullanma tarihi geçtikten sonra güvenle kullanılabilir mi? Evet, düzgün bir şekilde saklanması ve paketin hasar görmemesi şartıyla güvenle kullanılabilir.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Bir diğer sorun da tarifte kullanılan malzemelerin bayat olması. Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Direk güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Dilerseniz buzdolabında saklayabilirsiniz.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. O tariflerin içerisine 1,5 - 2 çay kaşığı kadar karbonat ilave edip, üzerine birkaç damla limon suyu ilave ederek etkisini ortaya çıkarın. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır.
Kabartma tozunu hava geçirmez bir kapta sakla.
Kabartma tozu düzgün bir şekilde saklanırsa 18 ay ya da daha fazla dayanabilir.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir.
Karbonattan farklı olarak limon gibi asidik bir desteğe ihtiyaç duymuyor ve tariflere doğrudan eklenebiliyor. Kabartma konusuna gelecek olursak; Kek ve pastalarınızın daha pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozunu tercih etmeniz gerekir. Çünkü kabartma tozu daha yumuşak dokular hazırlamanıza yardımcı olur.
Kabartma tozu maya gibi bekletilmez yarına kadar etkisi kaybolur.. Buda hamurunuzun kabarmasını engeller ..
Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Eğer mayasız bir hamuru buzdolabında saklamak istiyorsanız yine ağzı ve üzeri sıkıca kapalı şekilde 1 hafta kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri