Sorumluluk bilincinin gelişmesi yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür. Hayat ile ilgili diğer değerler gibi sorumluluk da çocuğun öncelikle anne-babasından daha sonra sosyal çevresinden öğrendiği, geliştirdiği bir beceridir.
Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu alması, yetişkin olduğunda bir gün içerisinde öğrenebileceği bir şey değildir. Çocuğun sorumluluk bilincini edinmesi ancak yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür.
Bu bilinç ilk olarak aile ortamında kazanılır. Aile içinde sorumluluk alma becerilerini geliştirme fırsatı bulamayan çocuklar ev dışındaki yaşama adım attıklarında kendilerinden bekleneni sergilemekte çok zorlanırlar.
'Sorumluluk Bilinci' nerede başlar? İlk sorumluluk duygularımız bebeklik dönemi ile başlar ve ömrümüzün sonuna kadar devam eder. Seçme şansı verilen bebek özerklik için ilk adımı atmış olur. Örneğin giyeceğinin rengine karar veren ya da hangi oyuncakla oynamak istediğine karar veren çocuk kendi seçimini yapmış olur.
İlgili 29 soru bulundu
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Önemli olan işin niteliğinden çok, o işin düzenli yapılmasını beklemektir. Sorumluluğu verip, yapılmadığında söylenerek onun yerine yapmak ergene bir şey öğretmez. Ev ve okul dışı aktiviteler, ergenin sorumluluk duygusunun ve kendine güveninin gelişmesine yardımcı olur.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluk duygusu gelişmiş bir insan yaptıklarının sonucunu, ona verilen görevlerin önemini bilir ve çevresince takdir edilir. Kısaca başkalarının haklarına saygı duyan, kendi davranışlarının sonucunu kabullenen insan sorumluluk bilinci gelişmiş bir bireydir.
8-9 YAŞ: Bu yaşlardaki çocuklar artık görev ve sorumluluklarının tamamını kendi başlarına yapabilirler. Okul ile ilgili ders programını, ödevlerini ve sınavlarını takip edebilir. Ev ortamının dışında da kendine yemek sipariş edebilir, kendi yemeğini alabilir.
Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Çocukta sorumluluk, çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesi gibi aynı zamanda kendini başkalarıyla paylaşması, kendinden ödün vermesi olarak da tanımlanabilir.
Sorumlu nasıl olunur sorusu, sorumlu olmak için verilen eğitim programlarına katılarak ve derslerden başarılı olarak şeklinde yanıtlanmalıdır. Bunun yanı sıra sorumlu olan kişiler ifa ettiği mesleğin gerektirdiği şartları tamamlamakla yükümlüdürler.
Not: Bireyin en temel sorumluluğu beden ve ruh sağlığını koruma sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi, diğer pek çok sorumluluğun yerine getirilmemesi anlamına gelecektir.
Sorumluluk kısaca, başkalarının hakkına saygı göstermek ve kendi davranışlarının sonuçlarına sahip çıkmaktır. Sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir.
İnsan hayatını birlikte sürdürdüğü toplumsal çevreye ya da başka insanlara, diğer yaratılmışlara ve Rab'bine ve kendi nefsine karşı sorumluluklar taşır. Bu sorumlulukları, kendisine verilen haklarından doğar.
Kişi,herşeyden önce, birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu, sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru, yerindeve zamanında kullanmasını gerektirir. İç sorumluluk, kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Sorumlu bir kişi, söyledikleri veya yaptıkları şeylerin sonuçlarını üstlenir. Aksine, sorumsuz bir insan tam tersini yapar. Sorumlu bir kişi, eylemlerine neden olan her şeye doğrudan yanıt verir. Özellikle olumsuz sonuçlar karşısında.
6-7 Yaş: Tek başına ilgisini çeken bir etkinliğe 20-30 dakika kadar dikkatini verebilir. 6 ve 7 yaş çocuğunun dikkat süresi önceki yaşlara göre çok daha fazladır. Bu dönem genelde çocuklardaki dikkat gelişimi hızlanır.
El kol becerileri daha da artmıştır. Bu dönemde ev dışı oyunlarının büyük bir önemi vardır. Koşmak, zıplamak gibi etkinlikleri; masa başında yapacakları yazma, kesme gibi etkinliklere tercih ederler. Bu yaş çocuklarının büyük kas gelişimi, küçük kas gelişimine oranla daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri