Kız isteme merasiminde gelin adayının elinden herkese Türk kahvesi ikram edilir. Ancak hoşgörüsünü sınamak için damadın kahvesine şeker yerine tuz ve acı biber gibi baharatlar konur. Ya da şekersiz sade kahve sunulur.
Sözde Ne İkram Edilir? Söz Kahvesi: "Söz adetleri nelerdir" desen, herkesin aklına ilk olarak kahve merasimi gelir! Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar.
İsteme çikolatası bir varlık göstergesidir diyebiliriz. Bu yüzden çikolatalar, gelenek icabı gümüş tepsinin içine konulur. Yani evlenecek çiftimiz sanki daha önce hiç, bi tane hamburgeri ortak ödememiş gibi, damadın ailesinin zenginliği vurgulanmak istenmektedir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer damat adayını beğendiyse kahveyi şekerli hazırlar, yanında tatlı ikram edermiş. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz. ' mesajı verirmiş. Ancak kız, damat adayını beğenmezse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış.
İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Damadı test etmek adına uzun yıllardır yapılan gelenek ise kahvesine tuz atmaktır.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir.
Görücü usulü evliliklerin revaçta olduğu zamanlardan bugünlere dek anlatılana göre, çok eski dönemlerde evliliğe doğru adım atan kadın ve erkek birbirlerini ilk kez isteme töreninde görmektedir. Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir.
Evliliğe giden ilk resmî adım olan kız isteme töreni sırasında damadın kahvesine tuz eklenir. Bu, gelinin damada gizli bir mesaj verdiği görücü usulü evliliklerden kalan eski bir gelenek.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir.
Tepsiyi taşıyacak kişilerin bekar olmasına dikkat edilir. Erkeklerin nişan tepsisi taşıması çok şık ve istenir bir durum değildir. Çünkü nişan töreni sırasında tüm gözler tepsiyi tutan kişide olur. Bu da kızımız için şans demektir.
Bazı kültürlerde tepsiyi tutan kişi gelinin kız kardeşidir. Diğer kültürlerde ise tepsi gelinin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından tutulur. Burada önemli olan husus tepsiyi tutan kişinin bekar olmasıdır.
Eğer gelin beğenir ise bolca şeker ekleyerek " seni ailem de ben de istiyoruz" mesajını veriyor. Fakat beğenmez ise damadın kahvesine tuz katarak duygularını belli ediyor. Bunun sonucunda ise tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp ailesine söyleyerek bu işten vazgeçermiş.
Damat tuzlu kahveyi içerek, kız isteme merasiminin en önemli olayını gerçekleştirir. Kız isteme merasiminde çiçek ve çikolata alınması da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Çiçek ve çikolata eve girer girmez kız tarafına verilir.
eski zamanlardan, insanların birbirlerine olan ilgisini öyle cart diye söyleyemedikleri zamandan kalmadır. kız istemeye gidildiğinde yapılan kahve var ya. var.. hah işte kız onu yaparken, damadın kahvesinin içine bol miktarda bal veya aşırı şeker katar. böylece damadı beğendiğini belirtir.
Tuzlu kahvenin hikayesinin, eski zamanlarda yapılan görücü usulü evliliklere dayandığı söyleniyor. Görücü usulünde kız ve erkek tarafı bir araya gelir, birbirlerini ilk kez görürmüş. Bunun ardından gelin hemen damat adayının kahvesini hazırlarmış.
Cezvenin içerisine bir çorba kaşığı Türk kahvesi ilave edin. Kahvenin üzerine kullanacağınız fincan ölçüsünde ılık içme suyunu ilave edin. İçerisine bir çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Ocağın üzerine koymadan önce bu aşamada kahveyi güzelce karıştırın.
Bunlardan biri ise kurdele kesmedir. Nişan tepsisi ile getirilen kurdele ile bağlı yüzükleri, makasla kesmekle görevli olan biri olması gerekir. Bu kişinin, bunu yapmadan önce anlamlı bir konuşma yapması beklenir. Çoğunlukla, aile içinde yaşça büyük olan ve saygı duyulan bir birey tarafından söz yüzükleri kesilir.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri