Refah devleti, ileri derecede sanayileşmiş ülkelerde ortaya çıkmış ve gelişmiştir.
Özet: Sosyal devlet, devletin, toplumun sosyal refahını maksimize etmek amacıyla müdahalelerde bulunmasını öngören bir devlet modelidir. Kökenleri çok eskilere dayanmasına rağmen, günümüzün gelişmiş batılı sosyal devletleri ancak 19. Yüz- yılın sonlarında ortaya çıkmaya başlamışlardır.
Özellikle Göktürk devletinden Osmanlı devletine kadar olan devletlerde sosyal devlet anlayışı ön plana çıkmıştır. Tarihte sosyal devlet anlayışını benimseyen ilk Türk devletinin Göktürk devleti olduğu bilinmektedir.
Anayasanın 2.maddesinde yer alan sosyal devlet ilkesi cumhuriyetin nitelikleri arasında sayılmış, o döneme kadarki sosyal güvenlik, parasız eğitim, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konuların ötesinde, sosyal adalet ilkesine de yer verilmiştir (1961 Anayasası, Md.10/2).
İlgili 33 soru bulundu
Bugün dünyada sadece Marksist-Leninist ideolojiye bağlı 4 sosyalist ülke kalmıştır. Çin 1978 yılında sosyalist piyasa ekonomisine geçiş yaptı. Küba, Laos ve Vietnam ise 1990'lı yıllarda Sosyalist odaklı piyasa ekonomisine geçmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamıza göre, bir 'sosyal devlettir. Sosyal devlet, genellikle,vatandaşların refah durumlarıyla ilgili olan, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamakla görevli devlet olarak tanımlanır.
Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir.
Sosyal devlet; bireylere asgari gelir güvencesi veren, onları toplumsal risklere karşı koruyan, sosyal güvenlik olanağı sağlayan ve yurttaşların tümüne eğitim, sağlık, barınma gibi hizmetleri sunan bir anlayışı ifade etmektedir.
Devletin toplumda refah ve sosyal koruma sağlamak amacıyla uyguladığı politikalar bütününe Sosyal politika denir. Sosyal politika, refahın tesisi ve dağılımı ile ilgili alınan tedbirler ve edilen müdahaleler bütünüdür.
Sosyal devlet kavramının tanımı üzerindeki genel uzlaşı, devletin toplumsal ve ekonomik yaşama müdahalesi ile mevcut sistem içerisinde ortaya çıkan krizleri gidermek, çeşitli politika araçlarını kullanarak devletin daha aktif olarak sosyal ve ekonomik alana katılımını sağlamaktır.
Sosyal devlet TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Ekonomik ve sosyal alanlarda bireylere sosyal güvenlik ve adalet sağlayıcı politikalar üreten devlet modeli.
Sosyal devletin olmadığı bir toplumda, yoksulluk oranları yüksek olabilir ve bu, toplumdaki genel yaşam kalitesini düşürebilir. Sosyal Tensiyonlar ve İstikrarsızlık: Eşitsizlik ve yoksulluk, toplumdaki sosyal gerilimleri ve istikrarsızlığı artırabilir.
Sosyal devlet, vatandaşların ekonomik ve sosyal durumuyla ilgilenen, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamaya çalışan, aynı zamanda sosyal güvenliği ve adaleti temin edecek faaliyetlerde bulunan devlettir.
Osmanlı Devleti'nde sosyal politikalar genel hatlarıyla sosyal yardımlar, sosyal güvenlik, halk sağlığına dönük politikalar ve çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler olarak tasnif edilebilir. Sosyal yardımların, Sosyal Yardım Kurumları nezaretinde halka ulaştırılması sağlanmıştır.
Sosyal devlet, toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kurulan ve yönetilen bir devlettir. Sosyal devletin amaçları, toplumun refahını ve adaletini sağlamaktır. Bu amaçlar, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda insanların ihtiyaçlarını karşılamayı içermektedir.
Hukuk Devleti bireysel özgürlüğü teminat altına alır, Sosyal Devlet ise toplumun iyiliğini; halbuki bireysel özgür lük ve toplumun iyiliği hem ide olarak hem de gerçekde çeşitli bakımlardan ve sık sık rastlanan bir çatışma halindedirler.
Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin (ulusal ölçeğin altındaki birimlerin) sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet. Asya ve Avrupa kıtasında devletlerin büyük çoğunluğu üniter devlettir.
Demokrasi veya el erki, halkın yasaları müzakere etme ve yasal düzenlemelere karar verme yetkisine (doğrudan demokrasi) veya bunu yapmak için yönetim görevlilerini seçme yetkisine (temsili demokrasi) sahip olduğu bir yönetim biçimidir.
1961 Anayasası ile temeli atılan sosyal devlet 1980'li yıllarla birlikte dönüşüm sürecine girmiştir.
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sosyalist devlet ya da sosyalist cumhuriyet bir sosyalist toplum oluşturma ülküsüne anayasal olarak bağlı devlettir. Yasama gücünün yardımıyla bir sosyalist ekonomi kurma düşüncesini ifade eden devlet sosyalizmi stratejisiyle yakından ilintilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri