Birçok ebeveyn, çocuklarının sosyal medyayı kullanacak yaşta olup olmadığını maalesef hala bilmiyor. Bazı siteler, küçük yaştaki çocuklar için oldukça tehlikeli bir yer olabilir. Bu yüzden sosyal medya siteleri ve uygulamalarını kullanmak için çocukların en az 13 yaşında olması gerekir.
Meclis, Cumhuriyetçi üyelerinin sunduğu ve 16 yaş altındaki çocukların ailelerin onayına bakılmaksızın sosyal medya kullanımının yasaklanmasını öngören tasarıyı oyladı. 16 yaşının altındaki çocuklara sosyal medyayı yasaklayan tasarı, 13 “hayır” oyuna karşı 106 “evet” oyu ile kabul edildi.
Instagram, hesap oluşturabilmek için herkesin en az 13 yaşında olmasını şart koşar. (Güney Kore, İspanya veya Quebec gibi bazı bölgelerde bu yaş koşulları farklı olabilir.)
Araştırma sonuçlarını yaş gruplarına göre incelediğimizde sosyal medya kullanım oranının en yüksek olduğu yaş grubunun %90,2 ile 25-34 yaş arası olduğunu görüyoruz. Bu yaş grubunu %85.7 kullanım oranı ile 18-24 yaş grubu takip etmekte. En düşük kullanım oranı ise %22.1 ile 65 yaş ve üzerinde karşımıza çıkıyor.
Medyanın çocuklar üzerindeki etkisi nedir? Medya, çocuklar üzerine olumlu etkiye de olumsuz etkiye de yol açabilir. Doğru kullanıldığı zaman çocuğa yeni bilgi ve fikirler sunar. Yanlış kullanıldığında ise iletişim bozukluğu, siber zorbalık sebebiyle özgüven eksikliği ve kaygı gibi sorunlara yol açabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Uzun süreli ekran maruziyeti; depresyon, uyku sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu cinsel ve fiziksel istismara bağlı olarak ve madde kullanımı gibi önemli ruhsal sorunlara yol açabilir.
Kendini başkaları ile kıyaslayarak mutsuz eder. Kimlik bunalımı, özgüvensizlik gibi problemlere neden olabilir. Uyku bozukluğu: Sosyal medya kullanımı kişinin uyku düzenini ve kalitesini bozabilir. Gece geç vakitlere kadar sosyal medya kullanımı kişinin melatonin hormonunun azalmasına sebep olur.
Twitter ve Instagram gibi bir çok sosyal medya platformunda yasal olarak 13 yaş sınırı bulunuyor. Ancak bu yaş sınırı çoğu zaman dikkate alınmıyor.
Sosyal medyada şiddet, zorbalık, teşhir içeren görsel ve videolar da gençleri olumsuz etkilemektedir. Doğal afetler, kazalar, terör saldırıları, siyasi paylaşımlar gençlerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
İnternette günlük kullanım süresi 6 saat 57 dakika
Sosyal medya kullanım süresinin ise dünyada 2 saat 23 dakika iken, Türkiye'de 2 saat 44 dakika olduğuna, yani yaklaşık 3 saati bulduğuna işaret eden Uraloğlu, "Dolayısıyla bu alan asla boş bırakılmaması ve ciddiyetle ele alınması gereken bir konu.
Bu bilgi Instagram topluluğunun en genç üyelerine, yaşlarına uygun ve daha emniyetli deneyimler sunmamıza da yardımcı olmaktadır. Örneğin, çoğu ülkede 16, belirli ülkelerde ise 18 yaşından küçük kullanıcılar Instagram hesabı oluşturduğunda hesabın varsayılan ayarı Gizli olarak belirlenir.
İkinci bir değerlendirme yapmamızı istediğinizde doğum gününüz Instagram tarafından değerlendirilir ve bu süreç 30 güne kadar sürebilir. Bir hata yapmış olduğumuzu tespit edersek sizi bilgilendiririz ve hesabınız geri yüklenir. 13 yaşından küçük birine ait bir hesap keşfederseniz lütfen söz konusu hesabı şikayet edin.
Ebeveynler çocuklarının Instagram hesabına erişemez
Hesap sahibi olmayan birisine yetkisiz erişim sağlamamız, gizlilik yasaları uyarınca genel olarak yasaktır. 13 yaşından büyük tüm kullanıcıların yetkili hesap sahibi olarak kabul edildiğini ve bu ilkenin kapsamında olduğunu lütfen unutmayın.
Linked In için kullanım yaş sınırını 16 olarak açıklanırken, Badoo ve Tinder için ise kullanım yaş sınırını 18 olarak açıklandı.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
Çocuğunuzu internetteki tehlikelerden korumak için bilgisayarlarında güncel antivirüs, filtre ve güvenlik duvarı programları uygulamaları kullanmalısınız. Çocuğunuzu, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey veya bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik etmelisiniz.
Türkiye'nin 12 ilinde yaşayan gençlerle gerçekleştirilen yüz yüze anket çalışmamızın (N=1537) bulgularına göre, en çok kullanılan sosyal medya platformları sırasıyla Instagram, YouTube ve Twitter'dır.
Sosyal medyanın temel amacı ise paylaşmaktır. Bir işletmenin reklam çalışmalarının yürütülmesi, eğlenceli anıların paylaşımı, düşünce veya haber gibi çok farklı amaçlar için kullanılabilir.
YouTube tarafından yapılan bir incelemenin sonucu değildir. İzleyicilerin yaş kısıtlaması olan videoları izleyebilmesi için oturum açması ve 18 yaşından büyük olması gerekir. Bu videolar YouTube'un belirli bölümlerinde gösterilmez. Yaş kısıtlamalı videolarda da sınırlı sayıda reklam gösterilebilir veya hiç gösterilmez.
Yalnızca YouTube veya YouTube Music'te oturum açan ve 18 yaşından büyük olan izleyiciler söz konusu içeriği görüntüleyebilir. Bu süreç, YouTube'daki videoların, keşfedildikleri yerlerden bağımsız olarak yalnızca uygun kitlelere gösterilmesine yardımcı olur.
Düzenli İnternet kullanan çocukların %31,3'ü İnterneti sosyal medya için kullandığını belirtti. Sosyal medyayı kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların %77,7'sinin hemen her gün, %16,5'inin haftada en az bir defa, %5,8'inin ise haftada bir defadan az sosyal medya kullandığı görüldü.
Özet ve Sonuç Sosyal medya kullanımı anksiyete, depresyon, stres, yalnızlık ve düşük öz saygı gibi duygusal ve mental sorunlar, uyku kalitesinin düşmesi gibi fiziksel sorunlar ve yanlış bilgiye maruz kalma ve siyasi kutuplaşma gibi genel sorunlar da dahil olmak üzere çeşitli sorunlarla ilişkilendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri