Mültecilerin kültürel, sosyal ve ekonomik olarak topluma dâhil edilerek güven ve aidiyet duygusu geliştirebilmesi, kültürlerarası etkileşimin güçlendirilmesi, toplumsal diyalog çerçevesinde farklılıkların karşılıklı tanınması ve bir arada yaşamın desteklenmesi için sosyal uyum büyük önem taşır.
Almanya ve İngiltere örneklerinden farklı olarak bu kur- su almak zorunlu değildir ve sonunda herhangi bir sınav yapılmamaktadır. SUYE programına katılmak gönüllülük esasına dayalı olmakla birlikte bu kursu almaları için yabancılar teşvik edilmektedir.
Sosyal uyum, bireylerin toplum içindeki diğer insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilme, ortak değer ve normlara uyabilme ve sosyal becerilerini kullanarak sağlıklı ilişkiler kurabilme yeteneğidir.
SOSYAL UYUM NEDEN ÖNEMLİ? İçinde yaşadığımız toplumun fertlerinin ya da çeşitli grupların insan hakları çerçevesinde kalacak şekilde birbirlerinin her türlü farklılığına saygılı olarak birlikte yaşamaları o toplumun refahı için oldukça önemlidir.
Sosyal uyum; bir toplumun bütün üyeleri arasında ayrımcılık ve dışlamayı ortadan kaldırmak, toplumun bütün üyeleri arasında bir aidiyet duygusu ve güven oluşturmayı kapsıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Sosyal uyum güçlüğü riskli yaşam koşulları, madde bağımlılığı, yetersiz beslenme, göç, suç işleme, suça yönelme, çalışma, ihmal, istismar, terk edilme ve dil farklılığı gibi nedenlerden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur.
Sosyal Uyum Güçlüğü: Madde bağımlılığı, yetersiz beslenme, göç, suç işleme, suça yönelme, çalışma, ihmâl, istismar ve terk edilme gibi riskli hayat şartlarından dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesine denir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Teori temelde bireylerin kendi sosyal gruplarını diğer sosyal gruplardan daha olumlu olarak algıladığını ve grup-içi kimliklerini korumaya çaba gösterdiklerini savunur. Bununla birlikte, bireylerin daha olumlu sosyal statüye sahip gruplarla özdeşleşme eğiminde olduğunu belirtir.
Sosyalleşmiş Suçluluk
Toplumdaki çocuk nüfusunun % 2'sini oluşturan bu çocuklar, suç işlemeye oldukça meyillidir. Hırsızlık ve saldırganlık gibi toplum tarafından kabul edilmeyen suçlara karıştıkları görülür. Okul ortamının uyum ve değer yargıları onlara göre olmadığı için sık sık okuldan kaçma eyleminde bulunurlar.
Mültecilerin kültürel, sosyal ve ekonomik olarak topluma dâhil edilerek güven ve aidiyet duygusu geliştirebilmesi, kültürlerarası etkileşimin güçlendirilmesi, toplumsal diyalog çerçevesinde farklılıkların karşılıklı tanınması ve bir arada yaşamın desteklenmesi için sosyal uyum büyük önem taşır.
Uyum bozukluklarında temel etken stres olarak ifade edilmektedir. Özellikle stres kaynaklı durumların sebep olduğu bilinmektedir. Herkesin stres ile mücadelesi farklı olsa da stres karşısında mücadele edemeyenlerin daha çok karşılaştığı bir problemdir.
Uyum bozuklukları, stres etkenlerinin başlamasından sonraki 3 ay içinde gösterilebilir stres etkenlerine bir tepki olarak oluşan ve toplumsal, mesleki ya da eğitim ile ilgili işlevsellikte belirgin bir bozulmaya neden olan duygusal ve davranışsal belirtilerin gelişmesi olarak tanımlanır.
SUYE programının Türkiye'nin tüm illerine yayılması ve 18-65 yaş arası geçici koruma altındaki mültecilerin katılımının bir süre sonra zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasındaki işbirliği protokolü kapsamında 27 Ekim 2019'dan itibaren halk eğitim merkezlerinde "Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) Programı" uygulanıyor.
Kimler Yardım Almaktadır? Türkiye'de uluslararası koruma veya geçici koruma altında yaşayan kayıtlı aileler SUY'a başvurabilirler. SUY; geniş aileler, yaşlılar, tek başına yaşayan kadınlar, tek ebeveynli haneler ve engelliler gibi en çok ihtiyaç içinde olan başvuru sahiplerini seçmektedir.
Sosyal uyum, toplulukların birlikte yaşama arzusu duydukları ve karşılıklı etkileşim yoluyla çeşitlilik içinde bir bütünlük oluşturdukları sürece karşılık gelmektedir.
Sosyal etki, kendisini, büyük ölçüde, doğrudan istemlerin kabul edilmesi ile otoriteye itaatte gösterse de, daha dolaylı bir tarzda da grubun normlarına uyma yoluyla işleyebilir. Örneğin, Allport, kişilerin, bir grubun içindeyken korkular ve ağırlıklar hakkında daha ılımlı yargılar verdiklerini gözlemledi.
SOSYAL UYUM BECERİLERİNE GENEL BAKIŞ
Bireyin topluma bağımsız yaşayabilmesi ve sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmesi için kendi kültürel toplumsal grubundan beklenen standartları kaşılayabilme yetisi ve derecesi anlamına gelmektedir.
SOSYAL BECERİ YETERSİZLİĞİ
Alanyazına bakıldığında, sosyal beceri yetersizliğinin iki şekilde olduğu görülmektedir. Bunlardan birincisi; bireylerin çeşitli sosyal becerilere sahip olmadıkları, ikincisi ise; sahip oldukları halde becerileri uygun ortam ya da durumlarda kullanamadıkları şeklindedir.
Sosyal becerileri, bireyin toplum içerisinde diğerleriyle olumlu etkileşim kur- masını sağlayan davranışlar; sosyal yeterliliği ise bu davranışların sergilen- mesi ve başkaları tarafından olumlu olarak değerlendirilmesi olarak tanım- layabiliriz.
Kişiler yaşadıkları bu olaydan sonra normal yaşama uyum sağlamakta, düzenlerini yeniden kurmakta sorun yaşarlar. İsteksizlik, ilgisizlik, boş vermişlik, karamsarlık gibi depresif belirtiler ve/veya endişe, gerginlik, kolay tepki verme, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu gibi kaygı belirtileri ortaya çıkar.
Davranım bozukluğunun temel özellikleri başkalarının temel haklarına saldırıldığı ya da yaşa uygun başlıca toplumsal değerlerin ya da kuralların hiçe sayıldığı, yineleyici bir biçimde ve sürekli olarak görülen bir davranış örüntüsüdür.
Uyum bozuklukları genel olarak geçicidir. Uyum bozukluğu, durumsal depresyon olarak da adlandırılır. Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD-10'da kod F43.2 uyum bozukluğu olarak geçer. Çocuk, ergen ve yetişkinlerde görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri