Konuşmanın zıt anlamlısı susma olarak bilinmektedir. Konuşmak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları Nelerdir? Konuşmak kelimesi oldukça fazla kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Konuşmak eyleminin zıt anlamlısının ise susmak olduğunu söylemek mümkündür.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Sözcüklerin doğası gereği birbirine uyumsuz olan karşılıkları zıt anlamlı kelimeler olarak ifade edilir. Mesela uzun olan bir şeyin kısa olmaması gerekir. Aynı şekilde kısa olan bir şey uzun olmamalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Çok kelimesinin zıt anlamı olan az kelimesi cümle içinde çok ile birlikte kullanılabilir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Tembel kelimesinin zıt anlamı; çalışkandır. Tembel ile çalışkan kelimelerine örnek; - Tembel olarak bilinen öğrencinin çok çalışması, onu çalışkanlık konumuna getirdi.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Anlam maçından birbirinin karşıtı olan kelimeleri zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeler birbirinden karşıt anlamlarını gösterir ve onları zıt anlamlı sözcükler ismi verilir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Evlenme durumunu ifade etmek için kullanılan evli kelimesi, tam tersi olarak evlilik müessesinin bitirilmesi anlamında kullanılan bekar kelimesi ile zıt anlamlıdır.
Çok kelimesinin Türk Dil Kurumundaki karşılığı sayı derece güç nicelik ve benzeri bakımından büyük ve aşırı olan, az kelimesinin karşıtıdır.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Ceza kelimesinin zıt anlamlı olarak bir sözcük bulunmaktadır. Bu sözcük ise günlük yaşamda da yaygın kullanılan 'ödül' kelimesidir.
Türk Dil Kurumu'na göre tek kelimesinin zıt anlamlısı çift kelimesidir.
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır. Örnek Kelimeler ve Söz Grupları: Acı biber, Acı Kavun, Acı Yavşan Otu. 2- Mecazi anlamda tatlı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcükler itici ve çirkindir.
Tek kelimesinin zıt anlamı olan kelime; çifttir. Tek; herhangi bir durumun bir tane olmasını belirtirken çift ise; birden fazla olmasını ifade eder. Bununla beraber bu iki kelimenin bir arada kullanıldığı örnek; - Tek sayılar; 1, 3, 5, 7, 9 olup çift sayılar ise; 0, 2, 4, 6, 8 olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri