Mesela bir kelimede kaç hece olduğunu anlamak adına, ünlü harf sayısına bakabiliriz. Zira herhangi bir sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece bulunur. Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Püf Noktası : Bir kelimenin kaç heceden oluştuğunu bulmak için kelimedeki ünlü harf sayısına bakarız. Sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece vardır. okul → İki ünlü var iki heceli kelime.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses veya ses topluluğuna hece denir. Ör: Çi-çek, bö-cek, kuş, kış vb. Bir veya birden çok hecenin oluşturduğu topluluğa ise kelime denir. Ör: Pınar, çınar, ateş, su, o vb.
Örneğin Ela kelimesi, 'E - la' şeklinde ayrılır ve ona göre değerlendirilir. Genelde iki heceli kelimeler 3 harfli üzerinden oluşur ve bunların ikisi sesli biri ise sessiz harftir. Oldukça fazla sayıda iki heceli kelime ile beraber Türkçede birçok değişik sözcük bulunur.
İlgili 35 soru bulundu
Tek heceli kelimelere örnek verecek olursak,
Bir, Çok, Koş, Al, Ver, Kalk, At, Üç, Dört, Beş On, Yüz, İç, Ye, Tek, Yaz, Et, İş, Ay. Göz, Aç, Not, Ok, İlk, Sır, Üst, Alt, Fay, Fal. Son, Ay, Dağ, Çağ, Çan, Çay, Gel, Git, Gök, Alp.
''a'' tek başına hem harf hem de hecedir. ''dört'' Kelimesi dört harften oluşan bir hecedir.
Hem hece hem kelimedir.
Kısa çizgi (-) veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir.
Mesela bir kelimede kaç hece olduğunu anlamak adına, ünlü harf sayısına bakabiliriz. Zira herhangi bir sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece bulunur. Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Tek heceli sözcüklere örnekler verelim ve öğrenelim;
Aşk, ben, baş, aç, kör, kul, ad, sus, süt, alt, al, ver, an, git, gel, at, bak, kap, taş, ter, ot, kim, kir, ört, ser, pul, saf, gül, ay, kaş, koş, coş, yük.
Yani bir kelimeyi doğru bir şekilde hecelere ayırabilmek için kelimenin son harfine kadar görmek/bilmek zorundasınız. Heceleme algoritması şu şekilde çalışıyor : En sağdaki sesli harfin konumunu bul. En sağdaki sesli harfin solundaki harf sesli ise o zaman bu en sağdaki sesli harften sağa doğru heceyi ayır.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
iki kelimesi i-ki olmak üzere hecelerine ayrılır yani 2 hecelidir.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir. Bu sebeple de "tren" sözcüğü başkaca bir heceye ayrılamaz. Prof.
Örneğin bandrol kelimesi okunurken band-rol şeklinde ele alındığı için heceleme sistemi de aynıdır. Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Üç heceden oluşan uçurtma kelimesi, u-çurt-ma şeklinde hecelerine bölünmüştür.
Bunun dışında çok heceli yumuşamayan sözcük varsa büyük olasılıkla o Türkçe değildir: kaset-kasedi, sepet-sepeti (Dil, kendine uyumlandırmış). 6. Türkçe sözcüklerde bir hecede iki ünlü yan yana gelmez: aile, arkeolog, fuar, kaos, kuaför, matbaa, realizm, saat, ziraat, inşaat gibi sözcükler dışarıdan gelmiştir.
Sesli olan harflerin bir diğer adı ünlü harflerdir. Sesli harfler ağızdan çıkarken herhangi bir ses engeline takılmadan çıkarlar. Tek başlarına okunabilen ve tek başlarına hece oluşturabilen seslerdir. Sesli harfler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü harfleridir.
Açıklama: A Şıkkı açıklaması: Elma bir kelimedir fakat iki hecesi vardır el-ma. Biz tamamen bütün olarak bir hece arıyoruz.
Ses tekrarları yani ritim doğrudan kafiyelerle gerçekleştirilir. Türkçe'nin ses unsurları dış yapıyı canlı kılmıştır. Bu tekerleme beş dizeden oluşur ve hece sayısı altı ile sekiz arasında değişir.
IBU Psikoloji Kulübü - “Anne” Bir kelime, dört harf, iki hece.
Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri