Whatsapp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak iş aktinin feshi haksız olup, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü yerine reddi hatalıdır.
Bu sebeple çalışanlar arasındaki WhatsApp yazışmaları sebebi ile çalışanın rızası olmadan bu yazışmalara dayanarak iş akdinin feshi mümkün değildir. Hatta bu durum Anayasa Mahkemesi'nce “haberleşme hürriyeti ve özel hayata saygı hakkını” ihlal olarak nitelendirilmiştir. Konuya ilişkin olarak Yargıtay 9.
Bir istifa mektubu, işe uygun ve resmi bir dille yazılarak elden teslim edilmelidir. Çalıştığınız iş yerinde bir insan kaynakları bölümü varsa ona hitaben, yoksa genel müdürlük ya da doğrudan işverene hitaben yazılabilir. Mektubun giriş kısmında kişisel bilgilerinizi, çalıştığınız bölümü ve pozisyonunuzu yazın.
İstifa mail'i yazmanın temel nedeni, bazı işyerlerinde istifa mail'inin ya da mektubunun yasal sonuçları olan resmi bir belge olmasıdır. Sözleşme gereği iki hafta önceden istifanıza haber vermeniz gerekebilir. Resmi mektubunuz/mail'iniz istifanızın kanıtı olur.
İşçi bu durumda söz konusu istifasının kabul edilmediğine dair yazıya tekrar herhangi bir şekilde ihtirazi bir kayıt ileri sürmedikçe işyerindeki çalışmasına devam edebilecektir. İstifa işveren tarafından kabul edilmek zorunlu değildir.
İlgili 43 soru bulundu
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
İstifa dilekçesi, bir çalışanın mevcut işverenine işten ayrılma niyetini bildirdiği resmi bir belgedir. Bu belge genellikle iş sözleşmesinin sona ermesine neden olan bir durumu ifade eder ve belgenin içeriği, işten ayrılma nedenlerini ve istifa tarihini belirtmelidir.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
📌 İşten neden ayrıldığını bir cümle ile açıklamalıdır. 📌 Son olarak dilekçede işten ayrılacak kişinin imzası bulunmalıdır. 📌 Sağ alt köşeye Ad Soyad, T.C. Kimlik No ve Tarih Yazılmalı.
3.Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır? İstifa mektubunun uygun bir üslup ile yazılarak elden verilmesi gerekiyor.
Evet, istifa beyanının yazılı verilmesi her zaman daha doğrudur. Böylece, olası bir uyuşmazlıkta hem istifa tarihi hem de içeriği rahatlıkla belirlenebilir. Ama yine de İş Kanunun öngördüğü bir istifa şekli yoktur. Bunun anlamı, istifanın mutlaka yazılı verilmesinin gerekmediğidir.
İstifa mektubunu yöneticinin masasının üstüne bırakmak ya da mail atmak yerine yüz yüze konuşmak önemli. Cesaretli olup süreci yüz yüze konuşmak, söylemek istenenlerin ifade edilmesi açısından da kritik. İstifa konuşmasında ayrılma nedenlerini belirtirken eleştiri yapmak önemli.
Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
Genellikle aile hukuku ve iş hukuku davalarında ispat aracı olarak kullanılmaya çalışılan whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olabilir.
İşçinin istifa tarihi itibarı ile kullanılmamış yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili, fazla çalışma ücreti gibi hakları varsa işveren bunları işçiye ödemek zorundadır.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
CEVAP: İyi günler. Genel kural olarak istifa eden işçi kaç yıl çalışmış olursa olsun, kıdem tazminatı alabilme hakkına sahip değildir. Ancak, ücret açısından aynı durum söz konusu değildir.
Usulsüz İstifanın Farkı Nedir? Usullü istifa eden hekimler dilekçelerini verdikten sonra yanıt gelmesini beklerler, sonrasında ayrılış yaparlar. Bu sayede usulüne uygun istifa süreci işletilmiş olur.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. En çok merak edilen bir diğer detay da 1 yılı dolmayan işçinin ihbar süresidir. Yukarıdaki maddede belirtildiği üzere bu süre, 2 haftadır. Kanundan da anlaşılacağı gibi, işveren ve çalışan ayrılmadan en az 2 hafta önce karşı tarafı bilgilendirmek zorundadır.
İstifanın kabul edilmesi veya yerine birinin gelmesinin bir aydan fazla sürmesi halinde memur üstüne haber vererek görevini bırakır. Memur, yazılı müracaat şartı aranmaksızın Kanun'un 94'üncü maddesi uyarınca çekilmiş sayılır. ile ilgili atamaya yetkili amirden onay alınır.
Sonuç olarak, istifa dilekçesi verildikten sonra, kişinin iş süreçlerine uygun olarak belirlenen çalışma günlerinde iş yerine devam etmesi ve işten çıkış yapılan günün çalışılmış sayılması adil ve uygun bir yaklaşımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri