Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
Sözel öğrencilerinin sınavın ilk oturumu olan TYT sınavına girmesi gerekir. Bu sınavda Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik ve Sosyal Bilimlerini içeren testler bulunur.
İlgili 39 soru bulundu
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Herhangi bir liseden(LİSE ,MESLEK LİSESİ ,SAĞLIK MESLEK LİSESİ ) mezun olan öğrencilerimiz alan ayrımı yapılmaksızın(SAYISAL ,SÖZEL ,EŞİT AĞIRLIK ) Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mimarlık, Hukuk, Mühendislik, Fizik Tedavi, Turizm, Spor ve diğer tüm bölümlere yerleştirilir.
Eşit ağırlık bölümü yaygın olarak TM kısaltmasıyla bilinir. Türkçe-Matematik derslerinin baş harfi olan TM kısaltması, eşit ağırlık bölümünü ifade eder. Lise öğrencileri lise 3.sınıfta eşit ağırlık ya da sayısal bölümlerinden birisini tercih ederek eğitim hayatlarına devam eder.
Sözel bölümler Türkçe ve Sosyal ağırlıklıdır. Üniversite giriş sınavı TYT'den sonra AYT oturumuna giren öğrencilerin Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerini çözmesi gerekir. Puan türlerine göre üniversite yerleştirmeleri yapılmaktadır.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek. Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
Coğrafya bölümü Eşit Ağırlık puan türünden tercih edilmektedir. Coğrafya bölümünde dünyanın fiziki, beşeri ve iktisadi olarak durumunu inceleyen iki anabilim dalı söz konusudur.
Eşit ağırlık puanının daha yüksek olması için Alan Yeterlilik Testi'nde Matematik ve Türkçe derslerinden yaptığın net sayılarının yüksek olması gerekir. Edebiyat ve Dilbilgisinin yanı sıra Anlam Bilgisi'nin de sorulduğu Türkçe testi ve tüm lise konularını içeren Matematik dersi TM puanını belirlemede etkindir.
Rutin tekrarlarla (günlük, haftalık, aylık) sözel derslerdeki bilgi kalıcılığını arttırabilirsin. Bol bol soru çözerek de konuların pekişmesini sağlarsın. Bol soru çözmenin önemi çözdüğün soru sayısı değil; kaç tanesini yapabildiğin kaç tanesini yapamadığındır.
Türkçe Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Gazetecilik, Radyo, Televizyon ve Sinema, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Reklamcılık, Tarih ve İlahiyat sözel bölümü mezunlarının tercih edebileceği bölümlerdir.
Eşit Ağırlık Bölümünde En İyi Meslekler Hangi Alanlara İlişkindir? En iyi meslekler ekonomi, finans, işletme, mühendislik, bilgisayar bilimleri, yönetim, hukuk, sağlık ve çevre alanlarına ilişkindir.
Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Bunu sormamın sebebi şu: Eğer istediğiniz bölümün puanı çok yüksek değilse sayısaldan hazırlanmanız elbette ki mümkün. Fakat fen ve matematikte başarı elde edebilmeniz için çok çalışmanız gerekiyor. Matematik için sizi geliştirebilecek güzel kaynaklar var. Sözelci olduğunuz için sözel kısımda sıkıntı yaşamazsınız.
Ortaöğretim başarı puanının YKS SAY puanına etkisi olan bir öğrencinin tıp fakültesini kazanabilmesi için TYT sınavında Türkçe dersinden ortalama 33 net, Matematik dersinden 32 net, Fen Bilimleri dersinden 23 net ve Sosyal Bilimler dersinden 12 net yapılması gerekmektedir.
Sayısal- EA - Sözel fark etmeksizin herkes çözecek. AYT'de ise Sayısal bölüm istiyorsan Matematik ve Fen Bilimleri kısmını çözeceksin sadece.
Sözel öğrencilerinin sınavın ilk oturumu durumunda olan TYT sınavına girmesinin gerekliliği söz konusudur. Bu sınavda Fen Bilimleri, Türkçe, Sosyal Bilimler ve Matematik içeren testler bulunmaktadır.
Üniversite sınavının ilk adımı olan TYT, öğrencilerin; Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik alanındaki yeteneklerini ölçmeye dayalı bir sınavdır. TYT sınavına girmek zorunlu iken, diğer oturumlar isteğe bağlıdır. Bu oturumda çıkan sorular 9. Sınıf ve 10. Sınıf konularından olur.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri