1- Sözel Dilsel Zeka Geliştirme Teknikleri Sözel zeka dinleme, okuma ve bulmaca gibi egzersizlerle geliştirilebilir. Sözel zekasını iyi kullanabilen kişiler düşüncelerini yazı le aktarabilme konusunda oldukça iyidirler.
Sözel zeka geliştirmenin en iyi yolu yazmak ve bulmaca çözmektir. Günlük tutan, blog yazan, çok okuyan ve okuduğu kelimeleri kafasında resmedebilen kişilerde sözel zeka ön plandadır. Sözel dilsel zeka, düşünülenin aksine çok konuşma ile değil; daha çok dinleme, okuma ve bulmaca gibi egzersizlerle gelişir.
Sözel zeka dille yaptığımız her türlü çalışmayla ilgilidir: gazete, kitap ya da satın aldığımız çeşitli ürünlerin üzerindeki etiketleri okuyabilme yeteneği, düz yazı, şiir, rapor ve mektup yazabilme yeteneği, dinleyiciler önünde konuşma yapabilme ya da bir arkadaşınızla sohbet edebilme yeteneği gibi.
Sözel zeka; dili etkili kullanma ve dile ilişkin her türlü etkinliği içeren bir zeka türü. Sözel zekası yüksek kişiler, sözcükleri iyi kullanıyor, ikna ve anlatım gerektiren işlerde başarılı olabiliyorlar.
Sözel zeka geliştirmenin en etkili yöntemlerinden yazmak ve bulmaca çözmektir. Yazı yazmak, günlük becerileri not almak, günlük tutmak, bol bol kitap okumak, bol bol bulmaca çözme yöntemleri ile sözel zeka gelişir. Sözel zeka gelişimi için etkili yöntemlerden biride hayal gücü egzersizleridir.
İlgili 30 soru bulundu
Sözel-Dilsel zeka alanı baskın olanların soyut ve simgesel düşünme becerisi yüksektir. Kavram oluşturma, dilbilgisi, şiir, hikaye yazma ve anlatma konularında beceriklidirler.
Sözel zekâya sahip kişiler kendini okuma, yazma, hikaye anlatma, ifade etme ve dili etkin kullanmada yeteneklidir. Bilgili oldukları konularda tartışmayı severler. Bu zekâ türüne uygun olan meslekler hukuk, politikacı, hatip ve gazeteciliktir.
Okuldaki ders başarısı ile zekanın pek bir alakası yoktur. Çalışarak derslerimizi yükseltebiliriz. Zeka doğuştan gelendir("IQ" zeka değildir).
Sözel Zeka (Dilsel Zeka): İnsanların kelimeleri düşünebilmesi ve kelimeleri kullanarak düşüncelerini ifade edebilmesi yeteneğidir. Tüm insanlar, birbiriyle konuşurken sözel zekadan faydalanırlar. Basit bir mektuptan, bir roman yazmaya varıncaya dek, dil ile ilgili birçok faaliyet sırasında sözel zekamızı kullanırız.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Bir başka deyişle, zeka gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Çocuğun zeka gelişimi 15-18 yaşına kadar devam eder demiştik ancak bu yaşlarda tamamen son bulmadığını da hatırlatalım. Yetişkinlikte çok az da olsa beyin gelişimi gerçekleşebilir.
Görsel-Mekansal zekası güçlü olan insanlar, aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratörlük gibi meslek alanlarında başarıyla çalışabilirler.
sözlü ya da yazılı bir malzemeyi bellekte DEPOLAMA ve gerektiğinde GERİYE GETİRME yetisi.
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
Unutkanlık az görülürken, algılama ve yorumlama becerileri iyidir. DERSLERİ İYİ OLANLARIN ZEKİ OLDUĞU İNANIŞI YANLIŞ! Okul çağında, ders başarısına zekâ yansıyabilir ve daha yüksek ders başarısı görülebilir. Ancak 'Ders başarısı kötü olanlar, zeki değildir.
Başarı, zeka ile doğru orantılıdır. Belli bir kapasiteye sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın işe yaramaz. Zeka önemlidir. Çünkü elinizdeki imkanların farkına varıp kullanacak kapasitesiniz yoksa bütün çabalarınız faydasızdır.
1. Sözel Akıcılık: Zengin bir sözcük bilgisine ve çağrışım zenginliğine sahip olma, duygu ve düşünceleri değişik sözcükler kullanarak etkileyici bir biçimde ifade edebilme, akıcı bir üslupla konuşma ve yazma sözcüklerle orijinal ve etkileyici komposizyonlar yaratma.
İçsel zeka, duygusal farkındalık, özsaygı, stres yönetimi gibi kişisel gelişim becerilerini içeren bir zeka türüdür. İçsel zeka, kişinin kendi iç dünyasını anlama ve yönetme yeteneğiyle ilgilidir.
Gözlem, araştırma, inceleme yaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi, arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.
Hayal gücü yönünden gelişim gösteren bireylerin soyut düşünce sistemine ilişkin becerileri de gelişim gösterir. Hayal kurmak ve soyut kavramlar üzerine düşünceler geliştirmek analitik zekanın gelişimine katkı sağlar.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri