Düzenli egzersiz ve uyku, sağlıklı beslenme kaygı seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte kaygıyı artıran kafein, şeker ve nikotin içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Sınav öncesi yeterli miktarda çalışmak kaygıyı azaltmaya katkıda bulunur.
Sınav kaygısı neyle ilişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.
Sınav kaygısı depresyon, anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, uyku bozukluğu gibi ruhsal bozukluklara sebep olmuş, davranış bozuklukları gelişmişse psikiyatrik destek almak gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Sınav kaygısı olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyım? Sınav kaygısı yaşayan çocuğa yaklaşırken anlayışlı ve destekleyici olmak önemlidir. Onun duygularını dinlemek, sınav kaygısını ciddiye almak ve endişelerini sormak, duygusal bağınızı güçlendirebilir.
İki gün önceden itibaren beyninizi dinlendiren, sizi rahatlatan aktiviteler yapmaya özen gösterin. Spor aktivileri, yoga veya meditasyon, dizi-film izleme gibi etkinlikler olabilir. Sevdiğiniz kişilerle iletişim de rahatlatacak aktiviteler arasında. Sınavdan önceki akşam hafif yemekler yiyin.
Sınav kaygısı sorunu yaşayan bireylerin en büyük sorunlarından biri odak problemidir. Bu sorunun aşılması için, odaklanmayı arttırıcı teknikler kullanmak, sakinleştirici müzikler dinlemek veya sınavda kullanılacak bilgileri bir bilmece şeklinde ezberlemek gibi, sınav kaygısının azalmasın için yardımcı olacaktır.
Sınav esnasında stres ile mücadele için küçük nefes egzersizlerine başvurabilirsiniz. Burnunuzdan yavaş ve derin nefesler alıp, birkaç saniye tutarak, ağzınızdan yavaşça nefes verebilirsiniz. Bu yöntem zihninizin ve vücudunuzun gevşemesine ve daha sakin hissetmenize yardımcı olur.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Devamlı olarak aşırı heyecanlanma, stres ve kaygı gibi durumların içine düşen bir birey, bu gibi psikolojik durumlarda öncelikle psikologlara müracaat etmelidir.
Eleştiri yerine olumlu geri bildirimlerle yaklaşarak çocuğun özsaygısını güçlendirebilirsiniz. Ayrıca, başarısızlığın kaynağını anlamak, hedefleri gözden geçirmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemek, çocuğun gelecekte daha iyi sonuçlar elde etmesine yardımcı olabilir.
Gevşeme egzersizleri yapın
Oysa sınav kaygısıyla başa çıkmanın en önemli aşaması bu düşünce ve inanışları sorgulamak ve yeniden değerlendirmektir. Bunların yanı sıra nefes alma, gevşeme egzersizleri, düşünce durdurma ya da dikkati başka yöne odaklama teknikleri de sınav kaygısı ile başa çıkmada etkili yöntemlerdir.
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler tüketmek, sınavda başarıyı artıran unsurlardan biridir. Sınavdan önce hamur işi gibi ağır yemekler tüketilmesi önerilmez. Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır.
Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin sınavda hatırlanmasına, etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan kaygı durumudur. Öğrencilerin sınava yüklediği anlam, sınavla ilgili sahip olduğu şemalara bağlı olarak sınav kaygısı oluşabilir. Başarıyı azaltan yoğun bir kaygı, endişe ve korku durumudur.
Öğrenciler kaygının azalması için basit nefes egzersizleri yapabilir. Burundan ve diyaframdan (karından) 4'e kadar sayın nefes alın, 4'e kadar sayın nefesinizi tutun ve 8'e kadar sayarak yavaşça nefesinizi ağzınızdan verin. En çok 5 dakika uygulayın.
Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ." On dokuz defa okunacak.
İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ." On dokuz defa okunacak. – Bu dua her an, her zaman, mubah olan herhangi bir işe başlarken okunur. Mesela Kur'an-ı kerim öğrenmeye başlarken, yazı yazarken, sınava girerken, dine aykırı olmayan her işe başlarken söylemek iyi olur.
Gelecek kaygısı ile başa çıkmada birinci adım, kaygının farkında olmaktır. Duygularımızı tanımak ve kabul etmek, başa çıkma sürecinin ilk adımıdır. Ayrıca, probleme odaklanma, sosyal destek arama ve duygusal düzenleme gibi stratejiler kullanmak da kaygıyı sönümlendirmede yardımcı olabilir.
Korku ve kaygısına saygı gösterin, küçümsemeyin. Aşırı tepki vermeyin. Kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi kaygıyı pekiştirebilir. Aşırı korumacı davranmayın, korktuğu şeyden kaçmasına izin vermeyin.
Motivasyon eksikliği, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, ailevi sorunlar, okul ortamı, eksik temel bilgi ve beceriler, ders çalışma alışkanlığı eksikliği, sınav kaygısı ve zorlu konular gibi faktörler, çocukların başarısızlıkla karşı karşıya kaldığı sık rastlanan sorunlar arasındadır.
Çocuğunuzun sınava yönelik çabalarını takdir edin. Ona “sen zaten çok akıllısın, zekisin” demek yerine “ne kadar çok çalıştığını görüyorum, çabanın sonucunu alacağına inanıyorum” gibi yapıcı, destekleyici sözlerle onu teşvik edin. Ancak yaptıklarınızla çocuğunuzun “sınav koçu” haline gelmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri