Sözleşmede buna ilişkin bir düzenleme yoksa, TBK genel hükümlerde sözleşmeden dönme, alacaklıdan kaynaklanan nedenlerle borçlunun borcunu ifa edememesinin alacaklı temerrüdü (TBK m. 106-110) ve alacaklı yüzünden borcun ifa edilemediği diğer hallerden (TBK m. 111) kaynaklanması halinde borçlunun başvurabileceği bir ...
Yüklenicinin işe zamanında başlamamış olması ya da herhangi bir şekil- de işi geciktirmesi sebebiyle işin zamanında tamamlanamayacağı açıkça anlaşılıyorsa iş sahibi vadeyi beklemeksizin sözleşmeden dönme hakkına sahiptir.
“Sözleşmeden dönme hâlinde taraflar, karşılıklı olarak ifa yükümlülüğünden kurtulurlar ve daha önce ifa ettikleri edimleri geri isteyebilirler. Bu durumda borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat edemezse alacaklı, sözleşmenin hükümsüz kalması sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini de isteyebilir.”
Kural olarak dönme anî edimli borç ilişkilerinde söz konusu iken fesih sürekli edimli borç ilişkilerinde söz konusudur. Dönme, ifasına başlanmamış sürekli edimli sözleşmelerde de kullanılır. Fesih ise ifasına başlanmış sürekli edimli sözleşmelerde kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Sözleşmeden dönme hakkı yenilik doğuran bir haktır 1. Alıcının dönmeye ilişkin irade beyanı satıcıya ulaştığı anda hüküm doğurur ve sözleşme ilişkisi çözülür 2. Dolayısıyla, alıcının, satılanın ayıplı çıkmasından ötürü sözleşmeden dönme hakkını mutlaka dava yoluyla kullanmasına gerek yoktur 3.
TBK 125. maddede borçlunun temerrüdü halinde alacaklının seçim hakları düzenlenmiş olup, alacaklı sözleşmeden dönme yolunu seçmiş ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zarar (menfi zarar), kapsamında kalmayan müspet zararlarını isteyemez. Sözleşmeden dönüp menfi zararların tazminini isteme hakkıdır.
BİR SÖZLEŞME, ONDAN DÖNÜLMEKLE, HİÇ YAPILMAMIŞ DURUMA GELİR Mİ? Özet: Alacaklı tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlu direnimi nedeniyle sözleşmeden döndüğünde, sözleşme hiç kurulmamış gibi geçmişe etkili olarak ortadan kalkmaz; sadece içeriği değişir ve tasfiye amacına yönelir.
sözleşmeyi bozabilir, Velidedeoğlu - Özdemir, s. 246. tazminat veya sözleşmeden dönme hakkına sahip değildir. Ancak borç imkansız hale gelmişse BK m. 96'ya dayalı olarak borcun yerine getirilme- mesinden doğan zararının tazminini talep etme hakkına sahiptir.
B.
Ancak TBK. m. 238' de düzenlenen “Önalım, geri alım ve alım hakları en çok on yıllık süre için kararlaştırılabilir ve kanunlarda belir- lenen süreyle tapu siciline şerh edilebilir” hükmü gereğince bu sürenin azamî sınırı en çok 10 yıl olarak belirtilmiştir17.
Fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşmeniz sonlandırılmalıdır. Fesih talebinin yerine getirilme süresi günlük süreli yayınlarda 15 gün; haftalık süreli yayınlarda 1 ay; aylık süreli yayınlarda 3 aydır.
Geriye etkili fesihte alacaklı BK'nın 108/I maddesine dayanarak yükleniciye veya onun halefi durumundaki kişilere verdiği tapuları geri isteyebilir. Geriye etkili feshin en önemli sonucu da tarafların sözleşmenin yapıldığı tarihteki mal varlığına getirilmeleridir.
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
Madde 180- Ceza ile zarar arasındaki ilişki
Alacaklının hem uğradığı zararı hem de bu zararın cezai şartı aştığının ispatı gerekmektedir. Emredici bir hüküm olmadığından aksi kararlaştırılabilir. Dönme cezasında istenemez.
Burada borçlunun cezai şartı ödemek suretiyle tek taraflı olarak sözleşmeden dönme hakkına sahip olduğunu ispat yetkisi saklı tutulmuştur. Böylece borçlu alacaklı ile yaptığı anlaşmada dilerse sözleşmeden dönmeyi ve alacaklıya sadece cezai şart ödemeyi kararlaştırabilir.
Sözleşmenin yapılması sırasında taraflardan biri diğerine bir miktar para verir ve aralarındaki anlaşmaya göre parayı veren verdiği parayı karşı tarafa bırakması karşılığında sözleşmeden cayma yetkisine sahip olursa, verilen para cayma parasıdır.
Bir anlaşmaya varabildikleri sürece sözleşme kendilerince uygun görüldüğü şekilde değiştirilebilir. Kamu ihale kurallarına tabi olan ihale makamları ise farklı bir konumdadır.
İmzalamış olduğunuz sözleşme taahhütlü abonelik sözleşmesi için kanunda öngörülen geçerlilik unsurlarını taşıdığı durumda sözleşmenin tüketici tarafından haklı bir nedenle feshedilmesi halinde yine cayma bedeli ya da cezai şart ödemeden fesih işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
MADDE 13- Kanunda yazılı şekilde yapılması öngörülen bir sözleşmenin değiştirilmesinde de yazılı şekle uyulması zorunludur. Ancak, sözleşme metniyle çelişmeyen tamamlayıcı yan hükümler bu kuralın dışındadır. Bu kural, yazılı şekil dışındaki geçerlilik şekilleri hakkında da uygulanır.
Cayma hakkının tanındığı sözleşmelerde, hak sahibi belirli bir süre içeri- sinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeyi tek taraflı olarak sonlandırabilmektedir.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Taraflar, Kanunlardaki istisnalar dışında sözleşmeyi diledikleri gibi ortadan kaldırabilirler. Taraflardan birinin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshi ile fesih hüküm ve sonuçlarını doğurur ve bu noktada ancak feshin haklı ya da haksız olduğu ileri sürülebilir.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Temerrütte, muaccel bir borcun ihtarın yapılması veya kesin vadeye bağlanmış bir borcun vadesinde ifa edilmemesi söz konusudur. Borçlunun ihtara rağmen veya vadesi gelmiş olmasına rağmen borcunu ifa etmemesi borcun ihlalidir akde aykırılıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri