Sirke ve limon ızgaranın üzerinde bekledikten 15 dakika sonra yağ ve gıda artıklarını sert bir fırça yardımıyla çıkarıp ızgarayı yıkayabilirsiniz. Izgara temizliğinde kimyasal madde kullanılmaması, sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.
Bir su bardağı sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Daha sonra ızgarayı bu suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde yarım saat beklettiğinizde ızgaraya yapışan kalıntılar ve yağlar yumuşayacaktır. Yumuşayan kalıntıları bir sünger yardımı ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Bulaşık Makinesinde Yıkanabilir: Bu ızgarayı temizlemek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Barbeküden sonra, ızgarayı bulaşık makinesine koyabilir ve lekesiz bir şekilde temizleyebilirsiniz. Evrensel Kullanım: Izgaramız, çeşitli mangal ve barbekü modelleriyle uyumludur.
İlgili 41 soru bulundu
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Barbeküden, mangaldan sonra, geriye yağ içinde kalan mangal telini, Porçöz Yağ Çözücü ile kolayca temizleyebilirsiniz. Porçöz Yağ Çözücü, Çamaşır suyu katkılı formulüyle yanmış yağlara ve kalıntılara kısa sürede nüfuz ederek, kiri kolayca çıkarmanızı sağlıyor.
Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Yoğurt suyu ile terbiye edin. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır. Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
Tel fırçanız bulunmuyorsa bir miktar alüminyum folyoyu top hâline getirip dikkatlice temizlik yapabilirsiniz. Ardından bitkisel yağa batırılmış kâğıt havlularla telleri tek tek temizlemelisiniz. Bundan sonra da sıra hem mangalın içini hem de ızgara telini bulaşık teli yardımıyla deterjanla yıkamaya geliyor.
Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
- Mangaldaki aralıklar ile ateşler yakılmalı, dal ve çıralar tutuşturulmalıdır. - Kömürün eşit biçimde yanmasını basitleştirmek adına ateş yellenmelidir. - Kömürlerin kıpkırmızı hale gelmesiyle beraber büyük kömürler hafifçe vurularak kırılmalı ve ateş eşit şekilde yayılmalıdır.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Böylece hem soğanın dezenfekte özelliğinden faydalanırsınız mangalınız temizlenmiş olur, hem de mangalınız farklı bir aromayla zenginleşir. Böylelikle etin mangala yapışmasının da önüne geçmiş olacaksınız.
Ocak başında ya da ızgara yaparken bir yeriniz yandığında hemen ne yapıyorsunuz? O zeytinyağını hemen yerine geri koyun! Yapılacak en doğru şey, yanan yerin üzerine buzlu su koymaktır. (Buz değil, buzlu su!) * Buzlu su; kabarmaya ve yanığa hasara neden olan hücrelerin alevlenmesini yavaşlatır.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Etinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız ön marinasyon yapabilirsiniz. Derin bir kapta 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Yaklaşık 3 saat kadar bu marinasyonun içerisinde bekletin.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Mutfakların demirbaşları dökme demir tencere, tava ve ızgaraları yağ kalıntılarından arındırmak için en iyi yol kalın tuzla temizlemektir. Kalın tuz ve yumuşak bir süngerle dökme demir ürünününüzü ovalayarak silin.
Bulaşık teli kullanmayın Fırın ve ocak temizliği sırasında yapılan en büyük hata hiç kuşkusuz, bulaşık teli kullanmaktır. Bulaşık teli, fırın yüzeyine ciddi zarar verir. Aşınan fırın daha çabuk arızalanacaktır.
Kaya tuzu ile ızgara temizliği yönteminde öncelikle ızgaranın tamamıyla kurumuş olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Daha sonrasında bu kaya tuzunu, bulaşık süngerinin üzerine dökünüz ve söz konusu elinizdeki ızgarayı bulaşık süngerinin yumuşak olan yüzü ile ovunuz.
Çok yağlı bir et, mangal ateşinin yağlanmasına dolayısıyla da etin zehirlemesine neden olabilir. Yağsız etin kendi yağından yoksun pişmesi halinde mükemmel lezzete ulaşılamaz ve kuru olur.
Kömürlerin üzerinde hafif bir boşluk bırakarak, alevlenmeyi önlemek için hava akışını sağlayın. İdeal olarak, et ve sebzelerin yarısından biraz daha azını kömürlerin üzerinde bırakarak, dolaylı ısı pişirme yöntemi uygulanmalıdır. Pişirme sırasında et ve sebzelerin sık sık çevrilmesi, alevlenme riskini azaltır.
Doğru Yağ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri