Spinal Anestezi: Sezaryen ve normal doğum için yaygın olarak uygulanan spinal anestezi, bel ve bel seviyesinin altında yapılan bazı cerrahi operasyonlar için de uygulanır. Spinal anestezinin uygulanması için operasyondan önce hasta oturtulur.
Epidural anestezinin en sık kullanıldığı girişimler normal doğum ve sezaryen ameliyatlarıdır. Bazı anne adayları; ağrısız bir normal doğum yapabilmek, sezaryen ameliyatı esnasında uyanık kalmak ya da genel anesteziden kaçınmak için epidural anesteziyi tercih edebilir.
Genel anestezikler damardan veya solunum yoluyla verilebilir. Her hastanın özelliğine ve yapılacak tıbbi işleme göre seçilebilecek çok sayıda anestezik ilaç bulunmaktadır. Genel anestezi bütün cerrahi branşlarda uygulama alanına sahiptir.
Lokal anestezi: Bu anestezi türü, vücudun küçük bir bölümünü uyuşturur. Hekimler bu anestezi türünü genellikle katarakt ameliyatı ya da cilt biyopsisi gibi küçük işlemler için kullanır. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır, yani hasta uyanıktır.
İlgili 27 soru bulundu
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Kimlere uygulanmaz
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenle bel operasyonu geçirmiş olan hastalara spinal epidural anestezi uygulanmaz.
Spinal anestezinin avantajları teknik olarak epidural anesteziye göre daha kolay uygulanabilmesi, etki başlama süresinin çok daha kısa olması gibi avantajlarına karşın, bacaklarda 4-5 saat süren hareketsizlik, bazen uygulama sonrası görülen baş ağrısı, bulantı ve tansiyon düşmesi gibi bazı istenmeyen etkileri vardır.
Spinal anestezi ameliyathane ortamında hasta yan yatar ya da oturur pozisyonda iken uygulanabilir. Anestezi etki ilaç uygulandıktan birkaç dakika sonra başlar, etki süresi uygulanan ilaca göre değişebilmekle birlikte, genellikle 3 saat içinde etkisi sonlanmaktadır.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir.
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
Spinal anestezi; sezaryen doğumda yaygın olarak kullanılan bir anestezi yöntemidir. Bel ve bel seviyesinin altında yapılan bazı operasyonlar için de uygulanabilir. Bölgesel anestezi yöntemleri arasında en sık tercih edilen teknik spinal anestezidir. Spinal anestezinin uygulanması için ameliyattan önce hasta oturtulur.
Spinal anestezi için doğru pozisyonu almanız sağlanacaktır. Ya yatağın yanında ayaklarınız alçak bir taburede olacak şekilde oturacaksınız ya da dizleriniz göğsünüze doğru kıvrılmış halde yan şekilde uzanacaksınız. Anestezi ekibi yapılan işlemleri size açıklayacaktır, bu sayede neler olduğunun farkında olursunuz.
Spinal blokta tercih edilmesi gereken girişim noktası en geniş aralık olan L4-L5 aralığı olmalıdır.
Dural yırtık sonrası, dural defektten dışarı sızan BOS 'un (Beyin Omurilik Sıvısı) meydana getirdiği BOS basıncındaki düşme ve sonrasında oluşan serebral venöz dilatasyon, DPSB nedeni olarak görülmektedir. Dura ponksiyonu sonrası başağrısı, spinal anestezinin en sık karşılaşılan komplikasyonlarından biridir.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Spinal anestezi sonrası baş ağrısı, yaz, kış ve ilkbahar gruplarında en fazla 48-72. saatler, sonbahar grubunda ise 72 saat-7.gün döneminde gözlenmiştir.
Spinal anestezi uygulamalarında yönteme ve anestezik maddelere bağlı olarak bir takım komplikasyonlar görülebilmektedir. İntratekal anestezi uygulamalarının neden olduğu nörolojik komplikasyonlar arasında en sık görüleni ise radikülopatilerdir.
Yaptığımız iğne tedavileri fıtıklaşmış disk çevresine, faset eklemlere, spinal sinir köklerinin çevresine, epidural aralığa ve sakroilyak eklemlere uygulanabilir. Fıtıklaşmış diskler: İki omur arasında yer alan küp şeklinde, süngersi dokulara disk denir. Fıtıklaşan veya yıpranan bir disk ağrı yapabilir.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir.
Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir.
Anestezi sırasında, hastanın solunum kasları etkilenebilir ve kusma refleksi zayıflayabilir. Bu durumda, ameliyat öncesinde yemek veya içilen sıvılar mideye kaçabilir ve bu içerik solunum yollarına doğru ilerleyebilir. Aspirasyon adı verilen bu durum, solunum yollarını tıkayarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Spinal anestezi ile indüklenmiş hipotansiyonun birinci nedeni arteriyel, arteriyoler ve venöz vazodilatasyona neden olan preganglionik sempatik sinir bloğudur. Sempatik denervasyon bölgesinde arter ve arteriyoller dilate olmakta, total periferik direnç, dolayısıyla da arteriyel basınç düşmektedir (35-37).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri