Spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu dura adlı sert zarın içine enjeksiyon yapılır. Anestezinin etkisiyle hastanın alt göğüs bölgesi ile ayaklarına kadar olan bölüm hızla hissizleşir. Kişinin bilinci tamamen açıktır.
Genel anestezinin yanı sıra, vücudun belden aşağısını uyuşturmayı sağlayan spinal ve epidural anestezi ile tek kol ve tek bacağı uyuşturan RİVA anestezi türleri de hastaların ameliyat sonrasını daha kolay atlatmasını sağlıyor.
Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir ? Nadiren gözükmekle beraber ameliyat sonrasında; Baş ağrısı Bel ağrısı Sırt ağrısı Titreme Kan basıncı düşüklüğü İdrar retansiyonu görülebilen yan etkileridir.
Doğrudan medulla spinalise, sinir veya sinir köklerine bağlı hasar, ilaçlara bağlı nörotoksisite veya hemorajik komplikasyonlara bağlı olarak spinal anestezi sonrası radiküler ağrı, parestezi, parapleji veya gaita-idrar inkontinansı gibi nörolojik disfonksiyon gelişebilmektedir.
Spinal Anestezi
Uygulaması kolay ve sıklıkla tercih edilen bir anestezi çeşididir. Omuriliği saran zarın ve beyin omurilik sıvısının içerisine anestezik ilaçlar enjekte edilir. Bu sayede, omurilik seviyesinde sinirler uyuşturulur. Uyuşma dakikalar içinde başlar ve iğne, uygulanan bölgeden çıkarılır.
İlgili 19 soru bulundu
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir. Bebek ilaçtan etkilenmez.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Sırtüstü yatıp dinlenmekle ve bol sıvı almakla spinal anestezi işleminden kaynaklanan ağrıların büyük bir kısmı geçer. Basit ağrı kesicilerle ve dinlenmekle geçmeyen, zaman içinde şiddeti artan ısrarlı baş ağrısı varsa mutlak bir hekime başvurmak gereklidir.
Spinal anestezi nedir? Yalnızca sezaryen doğumda uygulanan bir anestezi türüdür. Doğumun ağrısız geçmesi için belden bir ilaç verilir ve yalnızca belden aşağısı uyuşturulur. Yöntemin benzerliği nedeniyle sıklıkla epidural anestezi ile karıştırılmaktadır.
Genel anestezi sonrası uyanma söz konusu olduğu için, spinal-epidural anestezi tercih edilmektedir. Genel anestezi ile ameliyat olan hastaların ameliyat sonrasında ağrı hissetmemeleri için narkotik analjezik veya non steroid antienflamatuar denilen ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır.
Anestezi vücutta kalıcı hasar yapar mı? Hayır. Rutin uygulamada ve sorun yaşanmayan hastalarda böyle bir durum görülmez. Ancak operasyon veya anestezi ile ilgili olarak nadir olarak ortaya çıkan bazı komplikasyon (tıbbi olarak ortaya çıkan istenmeyen durumlar) durumlarında hasar oluşabilir.
Spinal anestezi:
Çok ince bir iğne ile omurilik sıvısı içine verilen ilaçlarla sağlanan anestezi çeşididir. Hasta göbek hizasının altında ağrı hissetmez. En önemli yan etkisi başağrısıdır. Ancak bu yan etki ameliyattan sonra bol bol sıvı alınarak ve dinlenerek minimuma indirilebilir.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenle bel operasyonu geçirmiş olan hastalara spinal epidural anestezi uygulanmaz.
Eğer anestetik madde, beyin omurilik sıvısının da bulunduğu dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluğa uygulanırsa buna subdural veya spinal anestezi adı verilir. Eğer anestezik madde; dura mater ile bunun dışındaki bağ dokularının arasındaki kısıtlı boşluğa uygulanırsa, buna epidural anestezi adı verilir.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Baş ağrısı genel olarak 2 hafta içerisinde kaybolsa da, aylar ve hatta yıllarca sürebilir. Hastaların günlük yaşantısını ciddi anlamda bozan bu komplikasyon için değişik tedavi modaliteleri bulunmuştur. Bunlardan güncel olan ''altın standart'' yöntem olarak kabul görülen epidural kan yamasıdır.
Spinal tap veya spinal anesteziden sonra baş ağrısı yaşarsanız, özellikle de oturduğunuzda veya ayağa kalktığınızda baş ağrınız kötüleşirse, sağlık uzmanınıza söyleyin. Omurilik baş ağrıları, omuriliği çevreleyen zardaki (dura mater) bir delikten omurilik sıvısının sızmasından kaynaklanır.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Spinal anestezinin yaygın görülen yan etkilerinden biri tansiyonu düşürmesidir. Tansiyonun düşmesine bağlı olarak hastalar yorgun ya da bayılacak gibi hissedebilir. Diğer bir yan etki de idrar yaparken zorlanma ya da idrarı kontrol edememedir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
İlaç epidural anestezide omurilik etrafında bulunan zarın dışına enjekte edilir. Spinal anestezide ise bu zar geçilerek içindeki sıvıya verilir. Epidural anestezinin vücuda etki etmesi 15-20 dakika sürer. Spinal anestezide ise vücuda uygulanması ile birlikte etki etmeye başlar.
Spinal Anestezi: Sezaryen ve normal doğum için yaygın olarak uygulanan spinal anestezi, bel ve bel seviyesinin altında yapılan bazı cerrahi operasyonlar için de uygulanır. Spinal anestezinin uygulanması için operasyondan önce hasta oturtulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri