Kliniğim için özel incelikte yaptırdığım tutucu bir alet ile ultrason eşliğinde rahim ağzındaki o küçük aralıktan girerek anestezi gerekmeden yakalayarak ucunu ipini sprey çıkartmaktayım. Bazı durumlarda tabii ki bu aletle de mümkün olamayabiliyor. O zaman histeroskopi yani kamera eşliğinde spiral çıkartmanız mümkün.
Rahim içinde olduğu belirlenen RİA'nın rahim duvarına gömülmüş olma riski yüksek olduğundan çıkarılması gerekir. Bunun için genellikle lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Bu müdahale ile RİA'nın çıkarılamadığı ender durumlarda histeroskopi yöntemi kullnaılması gerekebilir.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır.
Spirali erkek hisseder mi? Nadiren cinsel ilişki sırasında partner tarafından spiralin misina benzeri ipi hissedilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
RİA'ların ortalama %10'u ilk yıl içerisinde kendiliğinden düşebilmektedir. Spiral kullanan kadınların yaklaşık %15'i de genellikle ilk yıl RİA'nın çıkarılmasını talep ederler. Çıkarılma talebinin nedeni, spiralin regl döneminde ağrıya sebep olmasıdır.
Spiralin alt ucunda, spirali kolaylıkla çıkarmak amacıyla yerleştirilmiş ipler vardır. Bu ipler aynı zamanda rutin kontroller sırasında spiralin kaymadığını ve olması gereken pozisyonda durduğunu da bize gösterir.
Spiral Zamanında Çıkarılmazsa Ne Olur? Kullanım süresi dolan spiraller çıkarılmadığında çok ciddi etkiler oluşturmaz. Ancak etkinliğini yitireceğinden vajinal yolda akıntı, kanama, kötü kokuya neden olabilir.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Spiral çıkarma işlemi
Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır.
1 hafta cinsel perhiz önerilir. 1 hafta sonraki kontrolden sonra cinsel ilişkiye girilebilir. 3 ay sonra tekrar kontrol edilmelidir. Daha sonra kontroller de en az yılda 1 yapılmalıdır. İlk 1 ay ağır sporlar ve vücudu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.
RİA'nın ipi 0.5-1 cm dışarıda kalacak şekilde kesilir. RİA takıldıktan sonra doğru yerde olup olmadığı ultrason ile kontrol edilebilir. RİA takıldıktan hemen sonra veya takılması sırasında hafif kasıkta kramp tarzında ağrılar olabilir. Bunlar normaldir ve geçicidir.
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Bu ip sayesinde spiral kolayca çıkartılabilir. Spiral rahim içine yerleştirildikten sonra spiralin ucundaki ip kısaltılır. İpin belirli bir kısmı (0.5-1 cm) dışarıda kalır.
Spiral kişilerin hamile kalmalarını engellemek için rahim içine yerleştirilen 2–3 santim boyutlarında T şeklinde olan bir alettir. Spiral takılı olan bir rahimde iltihabi bir durum oluşturulması sağlanır ve bunun sonucunda embriyo rahim içine yapışmaz.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Hormonlu spiral kullanan kişilerde enfeksiyon görülmesi, gebelik sırasında düşük yaşanması, gebelik sürecinde erken doğum olması ve bebek ölümü gibi durumlar yaşanabiliyor. Bunun yanında hormonlu spiraller hiçbir şekilde cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortadan kaldırılmasına da engel olmamaktadır.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Hormonsuz spiral adet kanamalarını arttırabilir. Sonuçta spiral vücut için yabancı maddedir. Vücudun reaksiyonu ağrı ve /veya kanama şeklinde olabilir. Çoğu kadın spiral ile mutludur ancak bir kısmında bu kanamalar spirali çıkarılmasını gerektirecek boyutlara ulaşabilir.
Spiral cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle prezervatif kullanmak da gerekebilmektedir. RİA taktığınızda enfeksiyon kapılırsa ve tedavi edilmezse pelvik enfeksiyona yol açabilmektedir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral işlemi uygulandığı an itibariyle doğum kontrolünü sağladığı gibi, çıkarıldıktan hemen sonra da doğurganlığı geri kazandıran bir yöntemdir. Bu nedenle spiral taktıran bir kişi, yeniden hamile kalmak istediğinde spiralin çıkarılması için doktora başvurabilir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri